Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου 

 

Λογικά, την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ο Ντεμπά Μπα θα έχει ανακοινωθεί επίσημα από την Τσέλσι. Ο 27χρονος Σενεγαλέζος επιθετικός ετοιμάζεται να πάει στους «μπλε» του Ρομάν Αμπράμοβιτς ως αντικαταστάτης του Ντιντιέ Ντρογκμπά.

 

 

Αν νομίζει κανείς ότι ο δρόμος προς τη λεωφόρο της δόξας και της λάμψης ήταν εύκολος για τον Μπα, είναι γελασμένος. Μια ζωή με κακουχίες, απορρίψεις, που έφεραν τον παίκτη στο πάτωμα, ανάσκελα, έτοιμο για νοκ άουτ.

 

Κι όμως, αυτός δεν το έβαλε κάτω, πάλεψε και δικαιώθηκε… Ακόμα ένας Αφρικανός που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε προάστιο του Παρισιού είναι ο Ντεμπά Μπα. Που έπαιζε μπάλα από μικρός σε ομάδες όπως η Φριλέζ και η Μοντρούζ. Ο ίδιος πίστευε ότι άξιζε για παραπάνω. Και το 2004, στα 19 του, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Να δοκιμαστεί σε Λιόν και Οσέρ. Εφαγε πόρτα. Δις…

 

Μαζί με κάτι φίλους του, είπαν να κάνουν μια τρέλα. Να πάνε οδικώς στην Αγγλία. Αρχικά έμενε σε ξενοδοχεία και, όταν τα λεφτά τελείωσαν, σε σπίτια φίλων και γνωστών του. Κρεβάτι ελεύθερο φυσικά δεν είχαν και ο Μπα την έβγαζε στο πάτωμα. Επαιξε για λίγο -και έκανε καλή εντύπωση- στις ρεζέρβες της Γουότφορντ. Ετσι, είπε να δοκιμάσει και πάλι την τύχη του.

 

Πρώτα στην Μπάρνσλεϊ, μετά στη Σουόνσι και κατόπιν στην Τζίλιγχαμ. Τζίφος! Κανένας δεν τον ήθελε! Ταυτόχρονα, από τη Γουότφορντ είχε απολυθεί ο Ρέι Λιούινγκτον, ο προπονητής που τον γούσταρε και θα μπορούσε να του προσφέρει συμβόλαιο.

 

Ετσι, ο Ντεμπά Μπα αναγκάστηκε να γυρίσει άφραγκος στη Γαλλία. Γιατί στην Μπάρνσλεϊ τού συνέβη άλλη μια απίθανη ιστορία, που αποκάλυψε ο ίδιος: «Δοκιμάστηκα στην ομάδα για μία εβδομάδα. Εμεινα σε ένα φανταστικό, πανάκριβο ξενοδοχείο, που προσφέρθηκε να μου πληρώσει ο σύλλογος. Οταν έκανα check out, με ενημέρωσαν από τη ρεσεψιόν ότι χρωστάω 600-700 ευρώ. Η Μπάρνσλεϊ –λέει- πλήρωσε το δωμάτιο, αλλά όχι το φαγητό! Για το αμέσως επόμενο διάστημα έτρωγα μόνο φρυγανιές και έπινα νερό»!

 

Γνωρίζοντας τη σημερινή αξία του Ντεμπά Μπα, φαντάζει αστείο ότι πριν από επτά χρόνια βρήκε συμβόλαιο σε μια ομάδα της 4ης Γαλλίας, τη Ρουέν! Εκεί, αφού πρώτα αγωνίστηκε ως αμυντικό χαφ (!), γρήγορα έγινε ο βασικός της φορ.

 

Σημειώνοντας 22 γκολ, πήρε μια σοβαρή μεταγραφή. Για το Βέλγιο και τη Μουσκρόν. Κι εκεί ξεκίνησε καλά, αλλά ένα διπλό κάταγμα στο πόδι τον άφησε έξω για έξι μήνες. Επέστρεψε για τους εννέα αγώνες που απέμεναν στη σεζόν και πέτυχε επτά τέρματα.

 

Τον πήρε «μάτι» η Χόφενχαϊμ, τον απέκτησε για 3,5 χρόνια και την οδήγησε σε άνοδο στην Μπουντεσλίγκα και σε σπουδαία αποτελέσματα στη μεγάλη κατηγορία της Γερμανίας.

 

Στην εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε το 2006, τοποθετήθηκε στο σπασμένο πόδι του Μπα μια μεγάλη λάμα. Οταν του την έβγαλαν το 2009, αποκαλύφθηκε ότι ο τένοντάς του ήταν κατεστραμμένος. Γι’ αυτό και χάλασε τότε η μεταγραφή του στη Στουτγάρδη, αλλά και μετά στη Στόουκ τον Γενάρη του 2011. Ο Αφρικανός τσακώθηκε και έφυγε από τη Χόφενχαϊμ, πήγε στο «Νησί» να βρει ομάδα και τα κατάφερε.

 

Η Γουέστ Χαμ ήταν αυτή που του πρότεινε συμβόλαιο έξι μηνών, με τον όρο ότι θα πληρώνεται ανά παιχνίδι, λόγω του τραυματισμού του. Εκεί, ο Μπα σκόραρε επτά φορές, αλλά δεν μπόρεσε να σώσει τα «σφυριά» από τον υποβιβασμό. Μένοντας ελεύθερος, το καλοκαίρι του 2011, τον άρπαξε η Νιουκάστλ. Μην πιστεύοντας πόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα θα δείξει (29 γκολ σε 54 αγώνες), του έβαλε μικρή ρήτρα πώλησης: τις 7.000.000 λίρες που πλήρωσε η Τσέλσι για να τον αποκτήσει τώρα.

 

Οσο για τον τραυματισμό τού 2006 και τους φόβους που υπήρχαν μέχρι πρότινος; Εδώ και έξι χρόνια, έχει απουσιάσει από μόλις 17 παιχνίδια.

 

Scroll to top