Pin It

Του Θ. Ασημακόπουλου 

 

Αυτό το Σαββατοκύριακο τα πρωταθλήματα στην Αγγλία διακόπτονται. Οχι για ξεκούραση από το εορταστικό αγωνιστικό overdose, αλλά για να συνεχιστεί με κάθε επισημότητα η διεξαγωγή του Κυπέλλου! Πρόκειται για τον πιο παλιό ποδοσφαιρικό θεσμό του κόσμου, που διατηρεί ακόμα τεράστια αίγλη.

 

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με το Κύπελλο σε άλλες χώρες, οι Αγγλοι το θεωρούν πολύ σημαντικό. Γι' αυτό, ο τελικός κάθε Μάιο στο Γουέμπλεϊ θεωρείται ένα από τα γεγονότα της χρονιάς. Συχνά – πυκνά τον παρακολουθεί και η βασίλισσα Ελισάβετ, αν και τώρα τελευταία στέλνει τα εγγόνια της…

 

Στις 20 Ιουλίου του 1871, στα γραφεία της εφημερίδας Sportsman αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια διοργάνωση όπου θα συμμετέχουν όλες οι ομάδες της χώρας. Υστερα από 141 χρόνια, η ιδέα παραμένει ζωντανή και ζεστή προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον στον κόσμο.

 

Φέτος, στο Κύπελλο Αγγλίας πήραν μέρος 758 ομάδες! Από τις μεγάλες της Πρέμιερ Λιγκ που ξεκινούν αύριο την προσπάθειά τους, μέχρι διάφορα σωματεία σε χωριά της Αγγλίας. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι 75 ακόμα σύλλογοι έκαναν αίτηση, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν έγκριση.

 

Ο ποδοσφαιρικός όρος «φονέας των γιγάντων» έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τον Φωστήρα. Ομως, οι ρίζες του προέρχονται από την Αγγλία και το συγκεκριμένο Κύπελλο. Σχεδόν κάθε χρόνο, μια μικρή ομάδα από χαμηλή κατηγορία θα καταφέρει να κάνει την έκπληξη και να πάρει την πρόκριση απέναντι σε έναν πλούσιο και αναγνωρισμένο σύλλογο. Γι' αυτό άλλωστε, σε όλες τις φάσεις της διοργάνωσης, οι αγώνες είναι μονοί. Επαναληπτικός υπάρχει μόνο σε περίπτωση ισοπαλίας.

 

Στόχος των μικρότερων ομάδων από 14 κατηγορίες είναι να φτάσουν στον τρίτο γύρο, δηλαδή αυτόν που γίνεται αύριο. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί μπαίνουν στο παιχνίδι οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ.

 

Φυσικά, πάντοτε υπάρχουν τυχερές ομάδες όπως η Μάνσφιλντ (παίζει στην Κόνφερανς, δηλαδή στην 5η εθνική), που κληρώθηκε με τη Λίβερπουλ στο ταπεινό της γήπεδο και την Κυριακή όλη η Αγγλία θα δει την προσπάθειά της τηλεοπτικά.

 

 

 

 

Scroll to top