apogoiteusi

28/11/13


Ψυχολογία

Η ευτυχία ανάλογη του εισοδήματος

Η ευτυχία που φέρνουν τα χρήματα συνδέεται με εισοδηματικά όρια και είναι ανάλογη του εισοδήματος ολόκληρης της χώρας.
      Pin It

Τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία μέχρι ένα εισοδηματικό όριο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανοβρετανική έρευνα, καθώς αν κάποιος βγάζει πάνω από 36.000 δολάρια (περίπου 27.000 ευρώ) το χρόνο, η ικανοποίησή του όχι μόνο δεν αυξάνεται αλλά ενδέχεται και να μειωθεί.

Η επιστημονική μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα όριο εισοδήματος μέχρι το οποίο όσο περισσότερα χρήματα έχει κανείς, τόσο πιο ευτυχισμένος είναι. Όμως, τα παραπάνω χρήματα στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν προσθέτουν παραπάνω ευτυχία, αλλά μπορεί να τον κάνουν και πιο δυστυχισμένο.

Οι ερευνητές Εουτζένιο Πρότο του βρετανικού πανεπιστημίου του Γουόργουικ και Άλντο Ρουστιτσίνι του αμερικανικού πανεπιστημίου της Μινεσότα, πραγματοποίησαν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS ONE», μελετώντας στατιστικά στοιχεία από διάφορες χώρες, συσχέτισαν το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης (ΑΕΠ ανά κεφαλή) με το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή, που καταγράφεται στις σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης.

Κυρίαρχο συμπέρασμα αποτελεί το γεγονός πως σε μία φτωχή χώρα, η ευτυχία των πολιτών της αυξάνεται αναλογικά με την άνοδο των εισοδημάτων, καθώς τότε μπορούν να ικανοποιηθούν οι βασικές ανάγκες. Όμως όταν μια χώρα εισέρχεται στην ομάδα των πλούσιων κρατών, τότε το αίσθημα της ευτυχίας των πολιτών παύει να συσχετίζεται με το επίπεδο του εισοδήματός τους.

Χαρακτηριστικό είναι πως η ευτυχία μπορεί και να μειωθεί, παρ΄όλο που οι αριθμοί φαίνεται να ευημερούν. Ίσως επειδή οι πολίτες αποκτούν πλέον αυξημένες προσδοκίες και απογοητεύονται συχνά λόγω της οικονομικής ανισότητας.

Αυτό το ζήτημα αρχίζει να συνιστά θέμα αιχμής για τους οικονομολόγους διεθνώς, ενώ σταδιακά και οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται τη σημασία του εξαιτίας του παράδοξου (έχει ονομαστεί «παράδοξο του Ίστερλιν» από το όνομα του οικονομολόγου, που το παρατήρησε πρώτος). Μάλιστα, διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ βρίσκεται στο πρώτο στάδιο παραδοχής για το ότι η ευημερία δεν γίνεται να μετριέται μόνο με αυστηρούς ποσοτικούς δείκτες ανάπτυξης όπως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), αλλά με ευρύτερους και πιο ποιοτικούς δείκτες, όπως ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν οι χώρες γίνονται πλουσιότερες, τα υψηλότερα επίπεδα ΑΕΠ οδηγούν σε υψηλότερες προσδοκίες. Αλλά, η διαφορά των προσδοκιών των ανθρώπων από το πραγματικό τους εισόδημα, υποσκάπτει το επίπεδο ικανοποίησης.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top