tsipras-papoulias-thema

03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάλπες για να τελειώνουμε

Με την επίσκεψή του στον Κάρολο Παπούλια ο Αλ. Τσίπρας στοχεύει να μπει τέλος στις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οποία για να κερδίσει χρόνο δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό.
      Pin It

Των Φώτη Παπούλια, Νίκου Σβέρκου

 

Με στόχο να μπει τέλος στις προσπάθειες της κυβέρνησης, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να «δυναμιτίζει» το πολιτικό σκηνικό στην απέλπιδα προσπάθειά της να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ανεβαίνει σήμερα το μεσημέρι τα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου ο Αλ. Τσίπρας.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται αποφασισμένος να θέσει ως όρο να σταματήσει η πολιτική αστάθεια στην οποία επενδύει η κυβέρνηση με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, τακτική η οποία όχι μόνο υπονομεύει την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, αλλά δυστυχώς προβάλλει και προς τα έξω τη χειρότερη δυνατή εικόνα με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης. Και θα ζητήσει να μην εμπλέκει η κυβέρνηση «την εξωτερική πολιτική σε μια μάλιστα δύσκολη στιγμή στους μικροπολιτικούς της σχεδιασμούς».

 

«Ακραίος ο Σαμαράς»

 

Ο Αλέξης Τσίπρας συζητώντας χτες με συνεργάτες του επισήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο Αντώνης Σαμαράς «δεν αντέχει την παραμικρή συνεννόηση γιατί είναι ακραίος». Προσέθεσε μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός «βρίσκεται εκτός εθιμικού πλαισίου και θεσμικής κανονικότητας, τόσο με τη στάση του στη Βουλή, όσο και στη θεσμική του υποχρέωση να επικοινωνεί με την αξιωματική αντιπολίτευση».

 

Η διαπίστωση συνεργατών του Αλ. Τσίπρα πως «η κυβέρνηση έχει απολέσει απολύτως την πρωτοβουλία των κινήσεων και υποχρεώνεται να ακολουθεί τις πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αποδεικνύει αυτό που είναι πλέον κοινή πεποίθηση, δηλαδή ότι η κυβέρνηση «δεν τραβάει» και προσπαθεί με «πυροτεχνήματα» να πείσει, μάταια όμως, πρώτα τον εαυτό της πως εξακολουθεί να παράγει πολιτική… Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατείνονται άλλωστε ότι «απέναντι στα δήθεν ηρωικά του πρωθυπουργού εμείς καταθέτουμε την πλέον αξιόπιστη πρόταση, εκείνη των εκλογών», επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η έλλειψη στρατηγικής που διακρίνει το κυβερνητικό στρατόπεδο το οδηγεί στο να εξαγγέλλει μονομερείς κινήσεις, οι οποίες καθιστούν την κυβέρνηση τουλάχιστον γραφική.

 

Ανησυχία για Οικονομία

 

Γι’ αυτό και ο Αλ. Τσίπρας στον Κ. Παπούλια θα καταθέσει τις ανησυχίες του τόσο για την οικονομία, ειδικά δε μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, και πώς διαμορφώνεται το ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον απέναντι στην Ελλάδα όσο και για το ότι «η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα με νέα μέτρα απέναντι στους δανειστές».

 

Εχοντας κλείσει οριστικά τη συζήτηση περί συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει στη δημιουργία ενός σταθερού προεκλογικού πλαισίου στο οποίο δεν θα εμφιλοχωρεί η πόλωση που καλλιεργεί η κυβέρνηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που θα θυμίζουν εποχές που ο ελληνικός λαός έχει αφήσει στο παρελθόν.

 

Προς επίρρωση αυτής της επιχειρηματολογίας πληροφορίες αναφέρουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κανένα λόγο να αρνηθεί να συμμετάσχει σε πιθανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον ΠτΔ, όμως όλα δείχνουν ότι, πλην της ΔΗΜΑΡ, «ουδείς άλλος θα το ζητήσει», αφού εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει κάτι χειροπιαστό να καταθέσει, εκτός και αν ήθελε να επαναλάβει τις «αλήστου μνήμης συσκέψεις όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών…».

 

Αρα η πρόταση που έχουν επεξεργαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ για άμεση προσφυγή στις κάλπες με ταυτόχρονη διερεύνηση πιθανών συγκλίσεων για εκλογή ΠτΔ από τη νέα Βουλή αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον και ξεφεύγει από τις κλασικές και δοκιμασμένες συνταγές του παρελθόντος.

 

Η αποστροφή του εκπροσώπου Τύπου, Π. Σκουρλέτη, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στην επόμενη Βουλή ώστε ο ΠτΔ να εκλεγεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση» δέχεται πολλαπλές ερμηνείες, αφού και στην ορατή περίπτωση της αυτοδυναμίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει συναινέσεις ώστε πολιτικά να ενοποιήσει την κοινωνία.

 

Φοβήθηκε ο πρωθυπουργός

 

Ως στοιχείο ενδεικτικό του εκνευρισμού που διακατέχει την κυβέρνηση εκτιμάται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και η αλλαγή της ώρας της συνάντησης του Αντ. Σαμαρά με τον Κ. Παπούλια. «Ερχεται δεύτερος.

 

Ακόμα και αν φοβήθηκε το επικοινωνιακό φιάσκο, όφειλε ως πρωθυπουργός να τηρήσει το πρόγραμμα» επισημαίνουν και εκτιμούν πως «φοβήθηκε ότι θα βρισκόταν στη δεινή θέση να απαντά μετά την έξοδο του Αλ. Τσίπρα».

 

Scroll to top