27/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aπ' τη χλιδή στη βιοπάλη…

      Pin It

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

Το δίσεκτο 2012 μετράει αντίστροφα… Για τον Παναθηναϊκό όμως η τραγικότητα που βιώνει δεν αποτελεί ασφαλώς ζήτημα… γρουσουζιάς ή δεισιδαιμονιών.

 

Τα δεινά για τον σύλλογο είχαν αρχίσει να φαίνονται στον ορίζοντα από τη διάλυση της πολυμετοχικότητας και οριστικοποιήθηκαν μετά την απροκάλυπτη εγκατάλειψη από τους μετόχους του ως απόρροια (κυρίως) της οικονομικής κρίσης.

 

Τα χρέη που άφησαν πίσω τους ήταν (και παραμένουν) δυσβάσταχτα και ο Παναθηναϊκός είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να πορευτεί με τη «μαύρη τρύπα» στους ώμους του, διανύοντας ταυτόχρονα την οδυνηρή διαδρομή από τη χλιδή στη βιοπάλη!

 

Από το αλόγιστο ξόδεμα στο «ξήλωμα» και στις άνευ προηγουμένου περικοπές η διαδρομή προς τον στόχο της αποφυγής του «αιφνίδιου θανάτου» και της διατήρησής της ομάδας στη ζωή, έστω και με «μηχανική υποστήριξη», αποτελεί μονόδρομο. Εκτός κι αν προκύψει κάποιος επενδυτής σαν «μάννα εξ ουρανού» και τα δεδομένα τροποποιηθούν άρδην.

 

Με τις υπάρχουσες συνθήκες ωστόσο το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος πρόκειται να μειωθεί περίπου 70-80% σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.

 

Τα συμβόλαια που σας παραθέτουμε είναι ενδεικτικά:

 

Πριν από 3,5 χρόνια, στις 25 Ιουνίου του 2009, 3 χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού υποδέχτηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Γάλλο σούπερ σταρ Τζιμπρίλ Σισέ που αποκτήθηκε έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ από τη Μαρσέιγ. Το κόστος συντήρησής του ήταν 3.339.600 ευρώ ετησίως (2.760.000 ευρώ «καθαρά»), ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου του τωρινού μπάτζετ της ομάδας!

 

Αλλος τόσος κόσμος είχε μαζευτεί στο αεροδρόμιο των Σπάτων ένα χρόνο νωρίτερα με αφορμή την άφιξη του τέως αρχηγού της Εθνικής Βραζιλίας, Ζιλμπέρτο Σίλβα. Το κόστος για το «τριφύλλι» ήταν 2.541.000 ευρώ. Σισέ και Ζιλμπέρτο από κοινού έπαιρναν, κατά κάποιο τρόπο, το 80% περίπου του μπάτζετ που υπάρχει σήμερα στο ποδοσφαιρικό τμήμα…

 

Πέρα όμως από τους δύο αυτούς άσους οι «πράσινοι» διατηρούσαν στις τάξεις τους με μεικτές ετήσιες απολαβές και τους Σεμπάστιαν Λέτο (1.234.200 ευρώ), Κώστα Κατσουράνη (1.300.750 ευρώ), Γιώργο Καραγκούνη (1.210.000 ευρώ) και… Σεντρίκ Καντέ (889.350 ευρώ)!

 

Το… κερασάκι στην τούρτα των νεόπλουτων πολυμετοχικών το καλοκαίρι του 2010 ήταν ο Σίντνεϊ Γκοβού. Ο Γάλλος ήταν το τελευταίο «μεγάλο μπαμ» των «πράσινων» με συμβόλαιο 2.900.000 ευρώ.

 

Μέσα στο 2013 ο Παναθηναϊκός της βιοπάλης πια είναι υποχρεωμένος να έχει ως «ταβάνι» 2-3 συμβόλαια των 400-500 χιλιάδων ευρώ -λιγότερα απ' όσα έδινε πριν από τρία χρόνια στον Γκάμπριελ (605.000 ευρώ) ή τον… Μπιάρσμιρ (574.750 ευρώ). Αυτό το όριο είναι πολύ πιθανό να κατέβει ακόμη περισσότερο, στις 300-400 χιλιάδες, αν δεν βγει ο… προϋπολογισμός και χρειαστούν νέα μέτρα το καλοκαίρι του 2013.

 

Οι Μπουμσόνγκ, Λέτο και Βύντρα είναι αυτή τη στιγμή πάνω απ' το όριο. Ο Φορναρόλι και ο Χριστοδουλόπουλος το πλησιάζουν, όπως και ο Κουίνσι. Ο τελευταίος έχει ωστόσο ιδιομορφίες στο συμβόλαιό του και φαίνεται πως τη γλιτώνει, προσωρινά τουλάχιστον.

 

Σ' αυτούς να προσθέσουμε και τις πρόσφατες αποφάσεις για μειώσεις, περικοπές και… απολύσεις, ενώ από τους υπόλοιπους οι Τοτσέ (550 χιλ. ευρώ) και Βιτόλο (475 χιλ. ευρώ) θα κληθούν το καλοκαίρι για «μαχαίρι». Εάν το δεχτούν έχει καλώς. Εάν όχι, έχει ο Θεός…

 

 

Scroll to top