Pin It

ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ «ΔΟΓΜΑ» ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

«Με τον παρά μου και την… περιουσία μου». Είναι το νέο κυβερνητικό «δόγμα» για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, που προωθείται μέσω του νομοσχεδίου για τη «διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος επενδύσεων». Εκπονήθηκε με ευθύνη του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και χθες διαβιβάστηκε στα συναρμόδια υπουργεία για να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους πριν από την κατάθεσή του στη βουλή.

 

Να σημειωθεί ότι οι διευκολύνσεις προς «έχοντες και κατέχοντες» προωθούνται σε μια εποχή που οι αρμόδιες αρχές υψώνουν σοβαρά εμπόδια για την τακτοποίηση παιδιών αλλοδαπών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο, που είχε βγει σε διαβούλευση τον Νοέμβριο, επέρχονται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

 

–*Προστίθεται μια νέα κατηγορία ατόμων που μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής για μια πενταετία. Πολίτες τρίτων χωρών (σ.σ. εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης), που διαθέτουν στη χώρα μας ακίνητη περιουσία τουλάχιστον 300.000 ευρώ, δικαιούνται άδεια παραμονής με απλή απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας, προφανώς αυτής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

 

Δεν διασαφηνίζεται αν η αξία της περιουσίας είναι η αγοραία ή η αντικειμενική, αναφέρεται απλώς ότι το όριο μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, με βάση τις εξελίξεις των αντικειμενικών αξιών.

 

–*Διευρύνεται ο κύκλος των ατόμων που εντάσσονται στις ευεργετικές διατάξεις. Δικαίωμα παραμονής στη χώρα μας, και μάλιστα για 10 χρόνια, θα έχουν όμιλοι που κάνουν επενδύσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται «στρατηγικού χαρακτήρα», με βάση σχετική απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής. Κάθε επενδυτική επιχείρηση έχει δικαίωμα να ζητήσει άδεια για 10 πρόσωπα και στην ουσία για όσα επιθυμεί, αφού δεν είναι καθόλου δύσκολο να δημιουργηθούν εταιρείες.

 

Εχει ενδιαφέρον ότι η αίτηση για τη χορήγηση αδειών παραμονής υποβάλλεται στην εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» και εξετάζεται μέσα στην ασφυκτική προθεσμία των πέντε ημερών, χωρίς να διευκρινίζεται αν είναι εργάσιμες ή ημερολογιακές. Αλλες πέντε ημέρες προβλέπονται για την εξέταση του φακέλου από τον γενικό γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων, ο οποίος την υποβάλλει για τελική έγκριση στον υπουργό Εσωτερικών, για τον οποίο, τουλάχιστον ώς τώρα, δεν έχει προβλεφθεί χρονική δέσμευση.

 

Scroll to top