Pin It

ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Με αόριστες δηλώσεις για στροφή σε πιο καθαρά καύσιμα ετοιμάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος να αντιμετωπίσει το επικίνδυνο νέφος αιθαλομίχλης που το τελευταίο εικοσαήμερο έχει χτυπήσει «κόκκινο» στην πρωτεύουσα και τη Θεσσαλονίκη. Ηταν ο κοινός παρονομαστής κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο ΠΕΚΑ, από την οποία απουσίαζε ο αρμόδιος υπουργός Ε. Λιβιεράτος.

 

 

Μέσα στο επόμενο διήμερο ετοιμάζεται να ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια για να μάθουν οι πολίτες τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους αλλά και τη τσέπη τους από την καύση επικίνδυνων υλικών. Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, που παραβρέθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, τόνισε ότι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία θα εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου και πρότεινε ουσιαστικά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διεύρυνση των δικαιούχων για επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και επανεξέταση της υψηλής φορολογίας στο συγκεκριμένο καύσιμο.

 

Η αλλαγή αυτή, που επιβλήθηκε τον Οκτώβριο από το 3ο Μνημόνιο ήταν η βασική αιτία για να στραφούν οι πολίτες σε πιο φθηνά αλλά ακατάλληλα καύσιμα. «Είναι θέμα περιβάλλοντος, είναι θέμα οικονομίας και όχι μόνον για τον ατμοσφαιρικό αέρα, αλλά για το νερό, τη διατροφή, για όλα», υπογράμμισε.

 

Η Μάρω Ευαγγελίδου, γ.γ. Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, περιορίστηκε σε μέτρα μεσοπρόθεσμης απόδοσης, όπως η στροφή σε ενεργειακά τζάκια και η επιτάχυνση του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» που προβλέπει επιδοτήσεις για χρήση οικολογικών και φθηνότερων πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και οι «έξυπνες» ηλεκτρικές συσκευές, καθώς για τη θερμομόνωση των κατοικιών.

 

«Δεν είναι δυνατόν να θεσπιστούν όρια επιφυλακής και συναγερμού για τα αιωρούμενα σωματίδια», δήλωσε στην «Εφ.Συν» ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης, που χθες παρέδωσε στο υπουργείο αναλυτικές καταγραφές στις τιμές του συγκεκριμένου ρύπου που γίνονται στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος TRANSPHORM. «Εχει γίνει προεργασία από τους ειδικούς και δεν είναι δύσκολο να εφαρμοστούν μέτρα πρόληψης», πρόσθεσε. Προέβλεψε ότι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που ισχύει από την Πρωτοχρονιά, θα επιτείνει τη χρήση ακατάλληλης βιομάζας.

 

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε επίσης ότι το σύστημα μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο δεν έχει σωστή κατανομή και δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο, γι΄αυτό αποφασίστηκε να γίνει τις επόμενες ημέρες μεταφορά μηχανημάτων σε πιο επιβαρημένες περιοχές του κέντρου, όπως η οδός Αριστοτέλους.

 

 

 

Scroll to top