Pin It

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν χθες αιφνιδιαστική κατάληψη στο κέντρο ελέγχου αντιδρώντας στις νέες μειώσεις των μισθών τους

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Μετ' εμποδίων θα μετακινηθούν -κατά πάσα πιθανότητα- και σήμερα οι επιβάτες του μετρό, λόγω της αιφνιδιαστικής κατάληψης του κέντρου ελέγχου στα Σεπόλια που ξεκίνησαν από χθες οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο που ισοδυναμεί με νέα μείωση των αποδοχών τους κατά 25%.

 

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, οι περίπου 1.500 εργαζόμενοι άρχισαν την παρεμπόδιση της εξόδου των συρμών, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια στη γραμμή Αγιος Αντώνιος-Αγιος Δημήτριος να γίνονται κάθε 6 λεπτά, αντί της κανονικής συχνότητας ανά 3,5 λεπτά.

 

Στη γραμμή Αιγάλεω-Δουκίσσης Πλακεντίας οι συρμοί αναχωρούσαν ανά 5 λεπτά αντί των 4,5 λεπτών. Το απόγευμα η καθυστέρηση των δρομολογίων διευρύνθηκε, καθώς δεν μπορούσαν να διορθωθούν οι μικρές βλάβες που παρουσιάζονται στους συρμούς.

 

Η κατάληψη συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ και αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει και η προγραμματισμένη σε καθημερινή βάση συντήρηση των γραμμών και των τρένων, που πραγματοποιείται μετά το τέλος των δρομολογίων.

 

«Ζητάμε να εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση που υπογράφτηκε πέρυσι από τους συναρμόδιους και ισχύει ώς τον Απρίλιο», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Αντώνης Σταματόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων στο μετρό.

 

Οπως μας ενημέρωσε, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί ήδη τρεις μειώσεις στους μισθούς τους, δύο με τα πρώτα Μνημόνια της τάξης του 10% η καθεμία και μία με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. «Να παρέμβει ο οικονομικός εισαγγελέας, γιατί με αυτά που κάνουν απαξιώνουν το μετρό και θέλουν να μετατρέψουν σε προβληματικό ένα μέσο που εξυπηρετεί καθημερινά ένα εκατομμύριο επιβάτες», πρόσθεσε και προανήγγειλε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Οι εξελίξεις βρίσκονται στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συνεχίζει τον διάλογο με τους εργαζόμενους. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος εισηγείται να υπάρξει κάποια ευελιξία, που σημαίνει να εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση έως τον Απρίλιο και παράλληλα να συνεχιστεί ο διάλογος για να βρεθεί λύση για το μισθολογικό, με δεδομένο ότι υπάρχουν ειδικές συνθήκες δουλειάς.

 

Scroll to top