Pin It

Tης Χαράς Τζαναβάρα

 

Στάχτη στα μάτια του κόσμου αποτελούν οι αποφάσεις για αυτοδίκαιη αργία σε τέσσερις υπαλλήλους του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχουν υποπέσει σε διάφορα πειθαρχικά παραπτώματα. Οι διοικητικές ποινές επιβλήθηκαν με καθυστέρηση που φτάνει έως τα δύο χρόνια και οι τιμωρημένοι μάλλον πέφτουν στα μαλακά. Θα παίρνουν το 20-25% του μισθού τους έως την εκδίκαση της υπόθεσης και την έκδοση της τελικής απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο.

 

Σε περίπτωση που θα δικαιωθούν έχουν δικαίωμα να πάρουν και τον υπόλοιπο μισθό τους, καθώς και να επανέλθουν στη θέση τους. Εχει ενδιαφέρον ότι οι σχετικές αποφάσεις αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» με καθυστέρηση και μάλιστα στις 31 Δεκεμβρίου.

 

Οι αργίες επιβλήθηκαν με βάση τον νόμο 4093/2012 του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος κατ' επιταγή του Μνημονίου θέσπισε πιο αυστηρές ποινές για δημοσίους υπαλλήλους που υποπίπτουν σε διάφορα πειθαρχικά παραπτώματα. Τα τελευταία χρόνια είχαν έρθει στη δημοσιότητα περιπτώσεις υπαλλήλων που παρέμεναν στη θέση τους παρά τις σε βάρος τους καταγγελίες, είτε γιατί καθυστερούσαν να εξεταστούν οι υποθέσεις στα υπηρεσιακά συμβούλια είτε γιατί εκκρεμούσαν για χρόνια προσφυγές στα δικαστήρια. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Εφ.Συν.» προκύπτουν τα εξής τραγελαφικά που εξακολουθούν να υπάρχουν για τις πειθαρχικές διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση:

 

*Δύο από τους υπαλλήλους, που τέθηκαν σε αργία από τις 12 Νοεμβρίου, υπηρετούν στις υπηρεσίες ελέγχου του ΠΕΡΠΑ και είχαν συλληφθεί πριν από μια τετραετία γιατί είχαν ζητήσει φακελάκι από επιχειρηματία για να κάνουν τα στραβά μάτια σε περιβαλλοντικές παραβάσεις. Εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για παθητική δωροδοκία και απόπειρα εκβίασης.

 

*Αλλη υπάλληλος τέθηκε σε αργία επειδή της έχει επιβληθεί η ποινή της προσωρινής παύσης από τις αρχές Ιουλίου από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι εργάζεται με σύμβαση αορίστου χρόνου στο υπουργείο ΠΕΚΑ, είχε διοριστεί σε περιφερειακό ΤΕΙ και ένα διάστημα παρέδιδε μαθήματα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, πιθανότατα χωρίς να ενημερώσει την υπηρεσία της.

 

*Η τέταρτη περίπτωση αφορά διοικητικό υπάλληλο ο οποίος έχει τιμωρηθεί πριν από ένα χρόνο με ποινή προσωρινής παύσης από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Δεν κατέστη δυνατόν να μάθουμε τους λόγους της δίωξης.

 

Scroll to top