Pin It

Διπλάσεις είναι οι τιμές των αιωρουμένων σωματιδίων σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Πειραματικές μετρήσεις που αφορούν τα αιωρούμενα σωματίδια, αλλά και τους άλλους «χειμωνιάτικους» ρύπους, ξεκινούν από αύριο επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Πάτρας και Ιωαννίνων, καθώς και τα ερευνητικά κέντρα του «Δημόκριτου», του Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Τζόρτζια των ΗΠΑ.

 

Οι έρευνες που θα διαρκέσουν 30 έως 45 ημέρες θα γίνουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τα Γιάννενα, καθώς και σε απομακρυσμένους σταθμούς, όπως η Φινοκαλιά Λασιθίου και το Ναβαρίνο Μεσσηνίας.

 

Η πρώτη εικόνα από περιοχές εκτός κέντρου, όπως η Πεντέλη, ο Μαραθώνας και η Αγία Παρασκευή, δείχνουν ότι οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων είναι διπλάσιες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011. Υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων καταγράφηκαν και στην Πάτρα, όπου τις βραδινές ώρες τα μικροσωματίδια έφτασαν τα 160 μικρογραμμάρια. Κατά γενική εκτίμηση, στο σύνολο της χώρας, οι τιμές είναι 5 έως 10 φορές υψηλότερες τις βραδινές ώρες, όταν ανάβουν τα τζάκια αλλά και τα καλοριφέρ.

 

«Είναι η πρώτη φορά που τόσα εργαστήρια επιστρατεύουν τον εξοπλισμό τους και θα μετρούν τα αιωρούμενα σωματίδια, αλλά και τη χημική τους σύσταση, την περιεκτικότητά τους σε τοξικές και επικίνδυνες ουσίες», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δρ Ε. Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 

Θα μετρώνται επίσης οι πτητικές οργανικές ενώσεις, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου, που σε αντίθεση με το όζον παρουσιάζουν τις υψηλότερες τιμές κατά τους χειμερινούς μήνες. Χάρη στο ερευνητικό πρόγραμμα «Θαλής», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, οι ειδικοί θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να τεστάρουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε πραγματικό χρόνο και επιπλέον να εντοπίσουν τις πηγές προέλευσης των επικίνδυνων ουσιών.

 

Τα ερευνητικά εργαστήρια, κυρίως του Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχουν κάνει έως τώρα δειγματοληπτικές μετρήσεις, με τα αποτελέσματά τους να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά:

 

*Υπολογίστηκε ότι η καύση ξυλείας σε όλη την επικράτεια προκαλεί ρύπανση που είναι τριπλάσια σε σχέση με αυτήν που προέρχεται από το σύνολο των αυτοκινήτων της χώρας.

 

*Εντοπίστηκε ότι το 80-90% των σωματιδίων που μετρήθηκαν έχουν διάμετρο 2,5 μικρομέτρων (ΑΣ 2,5) και γι' αυτόν τον λόγο είναι εύκολα εισπνεύσιμα, επομένως πολύ πιο επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

 

*Αποδείχθηκε ότι οι εκπομπές από καύση ξύλου και βιομάζας εμπεριέχουν επίσης μεγάλες συγκεντρώσεις οργανικού και στοιχειακού άνθρακα, ουσιών με βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία. Ο «Δημόκριτος» κατέγραψε διπλάσιες τιμές αυτών των στοιχείων σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010.

 

*Διαπιστώθηκε ότι το γκρίζο νέφος αιθαλομίχλης εγκλωβίζεται σε χαμηλό ύψος, περίπου στα 300 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

«Η αναμενόμενη πτώση των θερμοκρασιών είναι πιθανόν να δώσει νέο έναυσμα για περισσότερη και μαζικότερη χρήση τζακιού και ξυλόσομπας, επομένως θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα επεισόδια αιθαλομίχλης», μας είπε ο Ε. Γερασόπουλος, που περιμένει τις πρώτες μετρήσεις για να έχει καλύτερη εικόνα για το πρόβλημα.

Scroll to top