07/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολύς καπνός… για το τίποτα

Της Χαράς Τζαναβάρα Το νέφος αιθαλομίχλης από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, που χρησιμοποιούν οι πολίτες λόγω οικονομικής δυσπραγίας για να ζεσταθούν, εξακολουθεί να.
      Pin It

Η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν αύξησε τα έσοδα του κράτους, δεν πάταξε το λαθρεμπόριο, αλλά «έπνιξε» τις πόλεις στο νέφος των τζακιών

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Το νέφος αιθαλομίχλης από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες, που χρησιμοποιούν οι πολίτες λόγω οικονομικής δυσπραγίας για να ζεσταθούν, εξακολουθεί να χτυπάει «κόκκινο» και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, καθώς έρχονται οι Αλκυονίδες, κατά τις οποίες οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν τον εγκλωβισμό των ρύπων σε χαμηλά σημεία της ατμόσφαιρας.

 

 

Την Πέμπτη, ακριβώς την ίδια ημέρα που έγινε η υπηρεσιακή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος -η τελευταία για την οποία υπάρχουν επίσημες μετρήσεις- τα αιωρούμενα σωματίδια στο Μαρούσι διαμορφώθηκαν στα 110 μικρογραμμάρια, τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με τα όρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (50 μικρογραμμάρια).

 

Εχει ενδιαφέρον ότι τέθηκε πάλι σε λειτουργία ο σταθμός της οδού Αριστοτέλους, ο οποίος είναι σημαντικός για την εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας. Οι πρώτες μετρήσεις έδειξαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς ο συγκεκριμένος ρύπος μετρήθηκε στα 102 μικρογραμμάρια.

 

Στον αέρα βρίσκεται το ενδεχόμενο θέσπισης και στη χώρα μας ορίου επιβολής έκτακτων μέτρων, όπως ισχύει στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Νορβηγία κ.α., αλλά το θέμα έχει παραπεμφθεί στο υπουργείο Υγείας! Στη Διεύθυνση Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης φορτώθηκε ο έλεγχος της ποιότητας των πέλετς, για τα οποία υπάρχουν ήδη κρούσματα διοχέτευσης ακατάλληλων παρτίδων.

 

Η έξαρση των αιωρούμενων σωματιδίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον διπλασιασμό του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, που επιβλήθηκε με το 3ο Μνημόνιο για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να παταχθεί το διαπιστωμένο λαθρεμπόριο που γίνεται με το πετρέλαιο κίνησης. Ο στόχος, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς:

 

–*Τα έσοδα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Ως τις 31 Δεκεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1 δισ. ευρώ, όταν υπήρχε πρόβλεψη για 1,6 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης από τα μέσα Οκτωβρίου έχουν μειωθεί έως και 75%. Να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2011 είχαν εισπραχθεί 1,16 δισ. ευρώ.

 

–*Δεν υπάρχει εικόνα πάταξης του λαθρεμπορίου, καθώς έχει μείνει χωρίς έλεγχο το ναυτιλιακό πετρέλαιο, που μπορεί εύκολα να διοχετευθεί στην αγορά, και μάλιστα στην τιμή τού πετρελαίου θέρμανσης, γεμίζοντας τις τσέπες των επιτήδειων!

 

Το οικονομικό επιτελείο πάντως δεν συζητά τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει σοβαρά τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση επιδόματος σε μεγαλύτερες κατηγορίες πληθυσμού. Την πρόταση αυτή έχουν υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

 

Ανάλογη πρόταση έχει διατυπώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η βουλευτής Ηρώ Διώτη, αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις έκανε λόγο για «προσπάθεια αντιμετώπισης μιας θανατηφόρου νόσου με έμπλαστρα!».

 

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, ζητά να καταργηθούν ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς επίσης τα χαράτσια και οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Προσοχή στο μονοξείδιο του άνθρακα», λένε οι επιστήμονες

 

Το μονοξείδιο του άνθρακα (CΟ) είναι άχρωμο και άοσμο αέριο, όμως η έκθεση σε μεγάλες συγκεντρώσεις του μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση ακόμη και σε θάνατο.

 

– Πώς παράγεται;

 

Περιέχεται στα αέρια καύσης, όπως αυτά που παράγονται από αυτοκίνητα, σόμπες, στόφες, φανάρια, μαγκάλια, τζάκια και καυστήρες. Η συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα σε κλειστούς ή μικρούς χώρους μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση ζώων και ανθρώπων.

 

– Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα;

 

Τα συχνότερα συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι πονοκέφαλος, ζαλάδα, αδυναμία, ναυτία και έμετος, πόνος στο στήθος και σύγχυση. Εκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων και θάνατο. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η έκθεση σε μονοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια του ύπνου ή σε άτομα τα οποία είναι μεθυσμένα, οι οποίοι μπορεί να πεθάνουν χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα. Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα δεν έχει ειδικά συμπτώματα και για τη διάγνωσή της πρέπει να υπάρχει κλινική υποψία.

 

– Ποιος είναι ο μηχανισμός της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα;

 

Η αιμοσφαιρίνη που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια συνδέεται πιο γρήγορα και αποτελεσματικά με το CO παρά με το οξυγόνο. Αν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση CO στην ατμόσφαιρα, τότε μεγάλο ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων θα μεταφέρει CO αντί για το οξυγόνο που χρειάζονται όλοι οι ανθρώπινοι ιστοί για να λειτουργήσουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των ιστών και θάνατο.

 

– Ποιος είναι εκτεθειμένος σε κίνδυνο για δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα;

 

Ολοι οι άνθρωποι και τα ζώα μπορεί να υποστούν δηλητηρίαση από CO. Μερικές ομάδες του πληθυσμού όπως τα έμβρυα, τα βρέφη και τα άτομα με χρόνια καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα. Εκτιμάται ότι η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα οδηγεί πολλούς ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (>20.000 στις ΗΠΑ).

 

– Πώς μπορούμε να προλάβουμε τη δηλητηρίαση από CO στο σπίτι;

 

Με τακτικό σέρβις των συστημάτων θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο ή άλλη βιομάζα από ειδικευμένο τεχνικό. Αποφεύγοντας τη χρήση θερμαστρών που λειτουργούν με αέριο ή κάρβουνο μέσα σε κλειστούς χώρους (διαμέρισμα, τροχόσπιτο κ.λπ.). Προτιμητέες οι συσκευές που έχουν τη σήμανση CE. Αν χρησιμοποιούμε σόμπα, τζάκι ή καυστήρα βιομάζας, συνιστάται η εγκατάσταση ανιχνευτή CO που λειτουργεί με μπαταρία.

 

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ

 

 

Scroll to top