06/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανταρσίες» σε ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ για τη λίστα Λαγκάρντ

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη Παρά την εικόνα αρραγούς ενότητας που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση με την πρόταση για προανακριτική επιτροπή που κατέθεσε για τον.
      Pin It

Ανοιχτή διαφωνία Μουτσινά και Βουδούρη με τη γραμμή Κουβέλη για προανακριτική μόνο κατά Παπακωνσταντίνου, βολές κατά Βενιζέλου από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Παρά την εικόνα αρραγούς ενότητας που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση με την πρόταση για προανακριτική επιτροπή που κατέθεσε για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στο εσωτερικό των τριών Κοινοβουλευτικών Ομάδων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταγράφεται έντονος προβληματισμός για τον χειρισμό του θέματος αλλά και διαφοροποιήσεις -μικρές και μεγαλύτερες- από την κεντρική γραμμή του Μαξίμου να περιορίσει τις ευθύνες στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών.

 

Η πλέον προωθημένη και ηχηρή διαφωνία προέρχεται από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά, οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν την κοινή πρόταση της τρικομματικής, εμπνευστής της οποίας θεωρείται μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματός τους, Φώτης Κουβέλης.

 

Οι δύο βουλευτές, που δεν είναι η πρώτη φορά που πάνε κόντρα στις κυβερνητικές αποφάσεις, στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν, με σαφή τρόπο ζητούν την αναζήτηση ευθυνών, ποινικών και πολιτικών, σχετικά με την υπεξαίρεση ονομάτων από τη λίστα, «για όλα τα πρόσωπα που την είχαν στην κατοχή τους και όχι μόνο για ένα πρόσωπο».

 

Επεξηγώντας τη στάση τους μέσω της «Εφ.Συν.» ο κ. Βουδούρης διευκρίνισε ότι «το κύριο θέμα είναι ότι ζητήθηκε μια λίστα με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αυτό δεν έγινε» και αναρωτήθηκε «γιατί παραλάβαμε μια λίστα που δεν αξιοποιήθηκε;». Υπό το πρίσμα αυτό, επανέλαβε την άποψη να εξεταστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης χωρίς να περιορίζονται μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ υπογράμμισε ότι εν ονόματι της κυβερνητικής συνοχής δεν πρέπει να συσκοτίζονται ατασθαλίες και σκάνδαλα.

 

Απορία για την τακτική της ΔΗΜΑΡ και αιχμές για τον Φώτη Κουβέλη εξέφρασε και ο έτερος διαφωνών βουλευτής, Πάρις Μουτσινάς, ο οποίος μιλώντας χθες στο Ρ/Σ 105,5 Στο Κόκκινο στηλίτευσε την επιλεκτική διερεύνηση του φακέλου «λίστα Λαγκάρντ» «για τη δήθεν σταθερότητα της κυβέρνησης», εκτιμώντας ότι ανάλογες επιφυλάξεις υπάρχουν και σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

 

Στις διαρροές ότι στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι εξοργισμένοι για τις συνεχείς διαφοροποιήσεις τους και σκέφτονται να τους απομακρύνουν από την Κ.Ο. και οι δύο απαντούν ότι «απλώς στηρίζουμε τον πυρήνα των θέσεων και των αρχών της ΔΗΜΑΡ» και «κάποιοι άλλοι έλεγαν άλλα πράγματα προεκλογικά και άλλα εφαρμόζουν».

 

Ενστάσεις, αν και εμφανώς σε πιο ήπιο τόνο, διαπιστώνονται και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου έχει επιλέξει -ως γνωστόν- τον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει στο κάδρο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Εντός κομματικής γραμμής αλλά λαμβάνοντας ευδιάκριτες αποστάσεις ασφαλείας από τους υψηλούς τόνους και τις λεκτικές κορόνες της Ιπποκράτους τοποθετούνται, με δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Γιώργος Ντόλιος, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε Πέλλα και Εβρο αντίστοιχα.

 

Η κ. Τζάκρη καταλόγισε διαχρονικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς Οικονομικών για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, κάνοντας λόγο για παραδοχή του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου περί λανθασμένων χειρισμών. Πάντως, διαχώρισε εμφατικά το πολιτικό από το ποινικό σκέλος, λέγοντας ότι για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν τίθεται θέμα ποινικής ευθύνης.

 

Τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που αντιμετώπισε την υπόθεση το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο κ. Ντόλιος, αναφερόμενος με νόημα σε ευθύνες που -πλην του Γιώργου Παπακωνσταντίνου- θα μπορούσαν να επισημανθούν στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη αλλά και στους πολιτικούς προϊσταμένους του… Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι ισχυρισμοί ότι ο κ. Βενιζέλος «πείραξε» τη λίστα καταρρίπτονται.

 

«Ολοι όσοι διαχειρίστηκαν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και καθυστέρησαν τις διαδικασίες έχουν πολιτικές ευθύνες», ανέφερε χθες με συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Θεόδωρος Πάγκαλος και εστιάζοντας στον Γιώργο Παπανδρέου σημείωσε ότι «ο ισχυρισμός του ότι δεν γνώριζε δεν απαλλάσσει τον πρώην πρωθυπουργό, διότι εκείνος επέλεγε τους υπουργούς του».

 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο οι επιλογές των κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

 

Βέλη κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη μη αξιοποίηση της λίστας και τα πενιχρά αποτελέσματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχουν ήδη εξαπολύσει οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης και Ηλίας Μόσιαλος. Τη Δευτέρα θα δημοσιοποιήσει τη θέση του ο ανεξάρτητος Μάρκος Μπόλαρης που είχε καταγείλλει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι «όμηρος της λίστας Λαγκάρντ».

 

Οι λιγότερες αντιδράσεις παρατηρούνται μέχρι στιγμής στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, κανείς όμως δεν ρισκάρει μια πρόβλεψη για το τι θα βγάλει η κάλπη για την προανακριτική και αν δεν θα υπάρξουν διαρροές. Οι πιέσεις που θα ασκηθούν εκ μέρους Μεγάρου Μαξίμου και Συγγρού είναι βέβαιο ότι θα είναι αυξημένες, αν και ήδη αλγιεινή εντύπωση προκαλεί σε αρκετούς βουλευτές της Ν.Δ. η ανάγκη υπεράσπισης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

 

Προς το παρόν, για πολιτικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου, επειδή δεν ήταν αποτελεσματικός στη μάχη κατά των φοροδιαφευγόντων, έχει ήδη τοποθετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

[email protected]

 

 

 

 

 

Scroll to top