Pin It

Του Τάσου Παππά

 

Δεν λέει ο κ. Βενιζέλος να σταματήσει τις βουτιές στην ιστορία προκειμένου να βρει επιχειρήματα για να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού για ένα μικρό διάστημα φλέρταρε με την εκδοχή του «νέου βρόμικου 1989», για να αναδιπλωθεί άρον άρον, προφανώς λόγω της απροθυμίας των εταίρων του στην κυβέρνηση να τον ακολουθήσουν, τώρα πηγαίνει αρκετά πιο πίσω, στις αρχές της δεκαετίας του ’60.

 

Η φράση του «το ΠΑΣΟΚ διεξάγει διμέτωπο αγώνα αφενός κατά του ΣΥΡΙΖΑ αφετέρου κατά της Χρυσής Αυγής» φέρνει στο μυαλό των παλιότερων τον «διμέτωπο αγώνα» του Γεωργίου Παπανδρέου: κατά του κομμουνισμού (τότε της ΕΔΑ) και κατά της Δεξιάς (τότε της ΕΡΕ). Βεβαίως οι εποχές διαφέρουν.

 

Ο κοινοβουλευτισμός ήταν φασκιωμένος, ο κομμουνισμός ήταν στην παρανομία, η ΕΔΑ πιεζόταν ασφυκτικά από το μετεμφυλιακό καθεστώς και το παρακράτος, η Δεξιά ερωτοτροπούσε με την εκτροπή και η λεγόμενη δημοκρατική παράταξη (κεντρώοι και ΕΑΜογενείς) ήταν πλειοψηφία στην κοινωνία κι ας μην είχε αυτό αποτυπωθεί ακόμη στις κάλπες. Οι συνθήκες ευνόησαν τον Γεώργιο Παπανδρέου.

 

Κατάφερε στα στερνά του να γίνει «ο γέρος της Δημοκρατίας», αυτός που η Αριστερά αποκαλούσε «παπατζή» λόγω της περίφημης αποστροφής του «και εις την λαοκρατίαν πιστεύουμε», που ήταν η απόκρισή του στο λαϊκό σύνθημα «λαοκρατία» το οποίο φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στην Αθήνα αμέσως μετά την απελευθέρωση.

 

Ο κ. Βενιζέλος δεν πιστεύει βεβαίως στη λαοκρατία. Ούτε φυσικά διοικεί ένα κόμμα που έχει ρεύμα νίκης. Το αντίθετο: βρίσκεται σε τροχιά αποσάθρωσης. Είναι πάντως πεπεισμένος ότι είναι θύμα σκευωρίας και απαιτεί από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να τον στηρίξουν άνευ όρων. Σωστά από την πλευρά του προβάλλει το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο σταθεροποιητικός παράγοντας του συστήματος, αφού χωρίς αυτό δεν μπορεί να μακροημερεύσει η κυβέρνηση.

 

Για την ώρα τού προσφέρεται στήριξη, έστω και με μισή καρδιά, γιατί τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Φ. Κουβέλης βάζουν πάνω απ' όλα στην παρούσα φάση τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης. Αν όμως προκύψουν από τη διερεύνηση της υπόθεσης στοιχεία εμπλοκής του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, τότε το σχέδιό του θα βρεθεί στον αέρα.

 

Ηδη βουλευτές της Ν.Δ. και της ΔΗΜΑΡ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ο κατάλογος των υπόπτων, ενώ εκφράζουν την αγωνία τους μήπως η λίστα Λαγκάρντ απορροφήσει όλη την ενεργητικότητα της κυβέρνησης, οπότε όλα τα στοιχήματα που έχει βάλει θα πάνε περίπατο.

Scroll to top