02/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θα μιλήσουν οι ξαδέρφες του

      Pin It

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου με δήλωση στην «Εφ.Συν» υποστηρίζει ότι οι συγγενείς του μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους στην HSBC

 

Tου Τάσου Παππα 

 

Αντικειμενικά ο καλύτερος σύμμαχος αυτή τη στιγμή του κατηγορούμενου Γ. Παπακωνσταντίνου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Oχι γιατί η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν έχει ευθύνες για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά γιατί ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εντάξει στο κάδρο τον Γ. Παπανδρέου και κυρίως τον Ευάγγ. Βενιζέλο.

 

Την ίδια προσέγγιση για το επίμαχο θέμα έχουν και οι δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που κρατούν αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος. Σε δήλωσή τους οι Π. Μουτσινάς και Ο. Βουδούρης αναφέρουν ότι «η σύσταση προανακριτικής επιτροπής με μοναδική ονομαστική αναφορά στον κ. Παπακωνσταντίνου περιορίζει εξαρχής με απαράδεκτο τρόπο τα θέματα που πρέπει να εξετασθούν.

 

Ευθύνες ποινικές και πολιτικές πρέπει να αναζητηθούν σχετικά με την υπεξαίρεση ονομάτων από τη λίστα, για όλα τα πρόσωπα που την είχαν στην κατοχή τους και όχι μόνο για ένα πρόσωπο». Είναι σαφές ότι οι δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ φωτογραφίζουν τον κ.Βενιζέλο. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, που είδε με ανακούφιση τα «αδελφά κόμματα» να εστιάζουν το ανακριτικό ενδιαφέρον τους μόνο στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενοχλείται σφόδρα με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τον εμπλέξει στην ιστορία και γι' αυτό τον κατηγορεί για «πολιτική αλητεία και χυδαίο επικοινωνιακό παιχνίδι».

 

Ο Α. Σαμαράς θα συνεχίσει να στηρίζει τον κ. Βενιζέλο όχι επειδή θεωρεί ότι είναι υπεράνω υποψίας, αλλά γιατί ξέρει πως αν αποδομηθεί το ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση του δεν μπορεί να σταθεί. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ επιχειρεί για ακόμη μία φορά να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί. Ιδέα του Φ. Κουβέλη ήταν η κατάθεση της πρότασης για προανακριτική επιτροπή και δεν ήταν το αποτέλεσμα της συνεννόησης των τριών αρχηγών.

 

Ο κ. Κουβέλης δεν θέλει πολλά πάρε δώσε με το ΠΑΣΟΚ και ο λόγος είναι ότι το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα είναι περικυκλωμένο από προβλήματα ηθικής φύσεως και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι οποιαδήποτε σχέση με την Ιπποκράτους θα προκαλέσει βλάβη στο κόμμα του. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Το κόμμα του τον διέγραψε, η κυβέρνηση τον έχει στοχοποιήσει και το επιχείρημά του, ότι δεν είχε ιδέα πως υπήρχαν συγγενικά του πρόσωπα στη λίστα, είναι μαχητό.

 

Το πλεονέκτημά του; Η επίκληση της κοινής λογικής: Από τη στιγμή που ήξερε ότι η πρωτότυπη λίστα υπήρχε και αλλού (Γαλλία) θα πρέπει να ήταν πολύ αφελής για να περιμένει ότι δεν θα αποκαλυφθεί η λαθροχειρία. Εχει όμως ένα αδύνατο σημείο. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα οι συγγενείς του δεν έχουν κάνει καμία δήλωση εγείρει υποψίες ότι κάτι τρέχει.

 

Μιλώντας στην «Εφ.Συν» ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «θα κάνουν δήλωση όταν επιστρέψουν στην Αθήνα (σήμερα Τετάρτη) και να είστε σίγουρος ότι μπορούν να αποδείξουν ότι και νόμιμα έβγαλαν τα χρήματα στο εξωτερικό και διαθέτουν το οικονομικό εκτόπισμα να τα δικαιολογήσουν».

 

Αν ισχύει αυτό, ακόμη κι αν ο κ. Παπακωνσταντίνου διέπραξε το αδίκημα, για το οποίο κατηγορείται, τότε η απαξία της πράξης του είναι μικρότερης σημασίας.

 

Scroll to top