12/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΕΙΟ

      Pin It

Του Βαγγέλη Καραγεώργου – Φωτογραφίες: ΑΠΕ / REUTERS

 

14-25ΧΙΛΗ

 

Oύτε οι Χιλιανοί -που έπνιξαν στα λουλούδια την εικόνα του- ούτε κανένας που οραματίζεται μια δικαιότερη κοινωνία θα ξεχάσουν ποτέ τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ηταν 11 Σεπτέμβρη του 1973 που σκοτώθηκε με το αυτόματο στο χέρι υπερασπιζόμενος τη σοσιαλιστική μεταρρύθμιση της κοινωνίας, τη δημοκρατία και το σύμβολό της εκείνη την εποχή σ’ εκείνη τη χώρα, το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα. Τον σκότωσαν στρατιώτες και αξιωματικοί που, ενώ είχαν ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και τη δημοκρατία, δεν σέβονταν τίποτα απ’ αυτά, ούτε καν τον όρκο τους και άρα την τιμή τους ούτε τον θεό στον οποίο ορκίστηκαν -δεν γίνεται σ’ αυτό το σημείο να μην αναλογιστείς τις ομοιότητες με τους τριτοετείς της σχολής αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που ευθαρσώς δήλωσαν στην καθηγήτριά τους κ. Τσουκαλά ότι είναι φασίστες, δεν υπακούν στους νόμους με τους οποίους διαφωνούν και δεν τους δεσμεύει κανένας όρκος στον θεό, αφού ως φασίστες είναι παγανιστές- και το μόνο που σέβονταν ήταν οι διαταγές του φασίστα πραξικοπηματία και μετέπειτα δικτάτορα Πινοτσέτ. Με τη θυσία του ο Αλιέντε έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην Ιστορία ως ο ηγέτης που τη σοσιαλιστική αλλαγή την εννοούσε τόσο που, ενώ μπορούσε άνετα όπως τόσοι άλλοι να πετάξει με ελικόπτερο μακριά από μια χαμένη υπόθεση, αυτός έμεινε και την υπερασπίστηκε σαν ένας απλός στρατιώτης. Ταυτόχρονα έθεσε και τα όρια του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, αφού αποδείχτηκε ότι οι καλές προθέσεις και η τιμιότητα δεν φτάνουν, όπως δεν φτάνει ούτε η δημοκρατία αν τη σέβεσαι μόνον εσύ ενώ ο αντίπαλος τη χρησιμοποιεί εργαλειακά: σκίζει τα ρούχα του όποτε η δημοκρατία δουλεύει υπέρ του και τη γράφει στα παλαιότερα υποδήματά του όποτε χάσει την πλειοψηφία. Ακόμη περισσότερο αποδείχτηκε ότι ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό δεν είναι σπαρμένος με άνθη, αλλά με αντιπάλους που θα κάνουν οτιδήποτε για να πάρει η κοινωνική δυναμική την αντίθετη τροχιά. Αυτοί που επωφελούνται από την κοινωνία της εκμετάλλευσης θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν όλα ως έχουν. Οι εκμεταλλευτές κι όλοι αυτοί που τους υπηρετούν αφού κερδίζουν από την ανισότητα και την αδικία θα χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για να σταματήσουν την πορεία των εκμεταλλευόμενων προς τη χειραφέτηση. Θα χτυπήσουν δυνατά, πολύ δυνατά, με ψέματα και σφαίρες κι αν οι Αλιέντε κάθε χώρας και κάθε εποχής καλούν τους υποστηρικτές τους να πράξουν μόνο το δημοκρατικό τους καθήκον και δεν τους προετοιμάζουν να αντισταθούν στις δυνάμεις της αντίδρασης και να υπερασπιστούν χτυπώντας πιο δυνατά τον σοσιαλισμό, τότε θα συνεχιστεί αυτή η πονεμένη ιστορία της Αριστεράς η οποία έχει πάντα το ηθικό προβάδισμα και εμπνέει όλες τις τέχνες επειδή ξέρει να… χάνει με αξιοπρέπεια.

 

 

 

14riveraΗΠΑ

 
Η τρομερή αυτή πινακίδα βρίσκεται στο Τέξας. Τι γράφει; «Απαγορεύεται η είσοδος, ιδιωτική περιουσία, οι καταπατητές θα πυροβολούνται, οι επιζώντες θα πυροβολούνται ξανά. Ο Θεός να ευλογεί το Τέξας». Η πινακίδα απευθύνεται στους μετανάστες που περνάνε από το Μεξικό στις ΗΠΑ και την έχουν τοποθετήσει εκεί οι «Πατριώτες», μια παραστρατιωτική ομάδα που περιπολεί στα 14texasσύνορα με βαρύ οπλισμό κι αν συναντήσει μετανάστες, προφανώς κάνει αυτό που γράφει η ταμπέλα. Κόβεις τις φάτσες τους και βγάζεις συμπέρασμα.

 

 

 


ΧΙΛΗ

 

Τελικά οι άντρες των ΜΑΤ μοιάζουν πολύ σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κοιτάτε με τι πάθος κατεβάζει την κόκκινη σημαία από τα κάγκελα ενός γυμνασίου! Τι του ‘κανε δηλαδή το πανί; Του πέταξε πέτρα ή μολότοφ κι εξοργίστηκε τόσο; Ή μήπως τα πήρε που οι φοιτητές και 14-6σπουδαστές διαδηλώνουν για να μπει ένα τέλος στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, άλλο ένα έργο του δικτάτορα Πινοτσέτ, τις μέρες που οι ΜΑΤατζήδες μπορεί να θέλουν να γιορτάσουν την επέτειο του πραξικοπήματος…

 

 


ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Βλέποντας πώς αντιδρά ο Ουκρανός εθνοφρουρός στην πόλη Σλαβιανοσέρμπσκ στην περιοχή Λουγκάνσκ, εικάζουμε ότι τα 14-4πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά για τον ουκρανικό στρατό απέναντι στους ρωσόφωνους αντάρτες. Οπότε, μια χαρά τού έκατσε του Ποροσένκο η εκεχειρία. Δυστυχώς, ή ευτυχώς, ό,τι ξεκινάει με πολλή εθνικοπατριωτική μαγκιά, καταλήγει κάπως έτσι.

 

 


ΓΑΖΑ14-5

 

Φοιτήτριες που αποφοιτούν από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών κρατάνε μπροστά τους φωτογραφίες συμφοιτητών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών. Για κάποιο λόγο δεν έχω καμιά διάθεση
να κάνω πλάκα μ' αυτή τη φωτογραφία.

 

 

 


ΗΠΑ

 

Ο Μπόνο και οι U2 παρουσίασαν το καινούργιο τους άλμπουμ, πού λέτε εσείς; Στην εκδήλωση της Apple στην οποία παρουσίασε το νέο iphone. Μιλάμε για πολύ ροκ και αντισυμβατική συμπεριφορά! Κάποτε ο Μπόνο σε μια κρίση είχε 14-19πει για τον εαυτό του ότι είναι «σοσιαλιστής της σαμπάνιας». Τη σαμπάνια τη βλέπουμε. Τον σοσιαλιστή δυσκολευόμεθα να διακρίνουμε.

 

 

 

14-18ΗΠΑ

 

Αλλη μία σπουδαία στιγμή για τον πολιτισμό. Ο Καναδός τραγουδιστής για τινέιτζερ Τζάστιν Μπίμπερ μαζί με το μοντέλο Λάρα Στόουν στη σκηνή του Rock Fashion 2014 στη Νέα Υόρκη. Πού είναι ο πολιτισμός, θα μου πείτε. Μα, πώς; Δεν βλέπετε τι σφίξιμο ρίχνει ο καλλιτέχνης για να φανούν οι κοιλιακοί του;

 

 


ΓΑΛΛΙΑ

14-12b

«Οχι, δεν είσαι κεφάλας», φαίνεται να λέει ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στον υπουργό Οικονομικών Σαπέν. Α, όλα κι όλα! Εμείς εδώ στο Ελλάντα είμαστε πιο ευγενικοί κι απ’ τους Γάλλους. Μπορεί οι βουλευτές της κυβέρνησης να λένε στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να πάει να… συνουσιαστεί, αλλά κανένας δεν του κάνει πατ πατ στο κεφάλι.

 

Scroll to top