21/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση περιμένει, η αντιπολίτευση προτείνει

Eνώ το Μαξίμου αναμένει σχέδιο της Κομισιόν για τα ροδάκινα, ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Δ. Βίτσα από τη Θεσσαλονίκη προβαίνει στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων.
      Pin It

vitsas - eurokinissiΤου Τάσου Τσακίρογλου

 

Εν αναμονή του σχεδίου κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τελεί η κυβέρνηση, ενώ οι παραγωγοί αγωνιούν για την τύχη των προϊόντων τους και τις αποζημιώσεις και η αντιπολίτευση συνεχίζει να σφυροκοπά τους χειρισμούς της δικομματικής.

 

Επίθεση εξαπέλυσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση είναι εθελόδουλα υποταγμένη και ανίκανη να προασπίσει τα συμφέροντα του λαού. Χρειάζεται να αλλάξει η κυβέρνηση και η πολιτική» δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος περιόδευσε στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, επισκέφθηκε αγροτικούς συνεταιρισμούς και συναντήθηκε με ροδακινοπαραγωγούς. «Είδαμε από κοντά την κατάσταση των ροδακινοπαραγωγών, η οποία αλλάζει καθημερινά προς το χειρότερο και είναι επείγον να δοθεί λύση» είπε, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του. Μεταξύ αυτών είναι:

 

rodakina - ape mpe Αύξηση των κοινοτικών πόρων για τις αποζημιώσεις και κάλυψη της απώλειας εισοδήματος.

 

 Αποζημίωση για τα φορτία που ταξίδεψαν για τη Ρωσία και βρήκαν κλειστά τα σύνορα.

 

 Οικονομική στήριξη «δορυφορικών» επιχειρήσεων που έχουν να κάνουν με το ροδάκινο.

 

 Βοήθεια στους παραγωγούς με χαμηλότοκα δάνεια.

 

 Διάθεση των αδιάθετων ποσοτήτων σε ευπαθείς ομάδες.

 

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης, ο κ. Βίτσας την κάλεσε να διεκδικήσει την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, με άρση των κυρώσεων, και την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος.

 

rodakina - ape mpe1Από την πλευρά του ΚΚΕ, το θέμα των εξαγγελιών για τις πενιχρές αποζημιώσεις έφερε με ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος αναφέρει: «Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα διατεθούν έως 30 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις για τους ροδακινοπαραγωγούς. Το εν λόγω ποσό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τη μεγάλη ζημιά των αγροτοπαραγωγών αλλά συνιστά και πρόκληση, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο για τους Ελληνες παραγωγούς απαιτούνται τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση». Παράλληλα, ζητά να μάθει «πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα θέματα της ουσιαστικής αποζημίωσης των αγροτών και της συγκέντρωσης όλης της αδιάθετης παραγωγής ροδάκινων, πληρώνοντας τουλάχιστον στις περσινές τιμές, και της διάθεσής της για τις λαϊκές ανάγκες (νοσοκομεία, στρατό, ανέργους, απόρους) όπως και για μεταποίηση (χυμοί κ.ά.);».

………………………………………………

 

Μερική άρση του εμπάργκο

 

Στο μεταξύ, χθες οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αίρουν το εμπάργκο για ορισμένα είδη διατροφής που εισάγονται από δυτικές χώρες και είναι πολύ δύσκολο να υποκατασταθούν με άλλα.

 

Με το διάταγμα που εκδόθηκε αίρεται η απαγόρευση για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη, τα ιχθύδια σολομού, τον πατατόσπορο, τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι και τα συμπληρώματα διατροφής, όπως οι βιταμίνες.

 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς είχε δηλώσει ότι η Μόσχα σχεδίαζε να άρει ορισμένες από τις απαγορεύσεις, κυρίως αυτές που αφορούν προϊόντα κατάλληλα για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή αλλεργίες.

 

Scroll to top