02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Ωραία ατμόσφαιρα

 

Τουλάχιστον τρεις βουλευτές της Ν.Δ. φέρονται «στα κάγκελα» με την αναβάθμιση Δένδια και την υπουργοποίηση Σκρέκα. Πρώτος και καλύτερος ο γνωστός κ. Ταμήλος, που εκλέγεται στην ίδια εκλογική περιφέρεια (Τρίκαλα) με τον νεαρό υπουργό Ανάπτυξης. Οι άλλοι δύο είναι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Γιάννης Μιχελάκης. Και οι δύο είχαν στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά προεκλογικά, σε αντίθεση με τον κ. Δένδια, που υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ντόρας Μπακογιάννη. Το πιθανότατο ενδεχόμενο στις εκλογές ο νέος υπουργός Αμυνας να είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, σε μια αναμέτρηση που θεωρείται βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα εκλέξει πολύ λιγότερους βουλευτές, κάνει την αντιπαλότητα μεταξύ τους ακόμη πιο έντονη.

 

Α.Ε.Μ.

 

„Διαφοροποιήσεις

 

«Η ΔΗΜΑΡ πρέπει και οφείλει να επιμείνει και να αναβαθμίσει τον διάλογο που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού κέντρου με στόχο τη μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού προς την προοδευτική κατεύθυνση και τη διαμόρφωση συσχετισμών για την προοδευτική – δημοκρατική διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε με δήλωσή του ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης με αφορμή την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος να διακόψει τις συνομιλίες με το ΠΑΣΟΚ λόγω σύμπλευσης με τη Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσούκαλης διαφωνεί με την απόφαση και συντάσσεται με τη μειοψηφία που επιθυμούσε συζήτηση με όλους, έστω και με τις δεδομένες αντιθέσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη…

 

Δ.Κ.

 

„«Πρωτοβουλία»

 

Η Πρωτοβουλία για την «Πολιτική Αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής» έχει ήδη πλούσιο έργο, όπως μπορεί καθένας να διαπιστώσει από την ιστοσελίδα http://jailgoldendawn.com. Εν όψει της δίκης, κατά την οποία θα έχει να αντιμετωπίσει την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, που έχει ακόμα στη διάθεσή της πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης, ζητά την οικονομική ενίσχυση όλων μας. Η ενίσχυση μπορεί να δοθεί μέσω του τραπεζικού λογαριασμού της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Υπεράσπιση θυμάτων φασιστικής και ρατσιστικής βίας» (στοιχεία λογαριασμού: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αρ.: 5032-072245-251, στο όνομα «ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ», IBAN: GR25 0172 0320 0050 3207 2245 251. Στην αιτιολογία γράψτε: «Για την Πολιτική Αγωγή»).

 

„Εγκληματίες

 

Η θυγατρική των χρυσαυγιτών, εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση των Ανένταχτων Μαιάνδριων Εθνικιστών, αποφάσισε να βεβηλώσει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα. Ολα αυτά αμέσως μετά τον εθνικό τους οίστρο για τον πόλεμο ενάντια στους ναζιστοφασίστες του 1940. Οι 6.000.000 εκτελεσμένοι Εβραίοι, με χιλιάδες Ελληνοεβραίους ανάμεσά τους, είναι γι' αυτούς η κατάλληλη αφορμή για να εκδηλώσουν τη μισαλλοδοξία τους. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, με ανακοίνωση καταδικάζουν την ενέργεια, καλώντας την πολιτεία να προστατεύσει αποτελεσματικά τα μνημεία του Ολοκαυτώματος.

 

Α.Ψ.

 

„Καταδίκη

 

Με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα. «Είναι μία πράξη βάρβαρη που προσβάλλει βάναυσα την ιστορία όχι μόνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού που σέβεται και τιμά τη μνήμη των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας, και ιδιαίτερα την Ισραηλιτική Κοινότητα, ότι οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους υπαίτιους της απροκάλυπτης αυτής πράξης αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας».

 

Τ.Τ.

 

„Παραλείψεις

 

Ο Κύπριος πρόεδρος διαψεύδει οργισμένα τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ότι ο ίδιος γνώριζε πως η κόρη της εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του πρώην συζύγου της, ο οποίος εκπροσωπούσε νομικά τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Με γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει τη λύπη του για τις αναφορές τής κ. Γιωρκάτζη στην επιτροπή θεσμών της Βουλής και αποδέχεται ότι «αν είναι κάτι για το οποίο οφείλω να απολογηθώ είναι η παράλειψη να ελεγχθεί κατά γράμμα το συμβόλαιο που υπεγράφη και οι τυχόν αλλαγές που επέφερε εν αγνοία μου ο υπό διορισμόν αξιωματούχος». Ωστόσο, την πόρτα της εξόδου από την Τράπεζα δείχνει στη Χρ. Γιωρκάτζη το κόμμα του Κύπριου προέδρου, το ΔΗΣΥ.

 

Α.Φ.

 

„Δήμος και λιμάνι

 

Η δημοτική αρχή Πειραιά θα παρασταθεί στην εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι και άλλοι φορείς, έκανε γνωστό ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης. Αυτή η παρουσία θα γίνει για να δείξουν πως είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και ότι αυτό που λένε το εννοούν. Ανέφερε επίσης πως, εάν παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση, η πρότασή του για τη δημιουργία ενός Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στα όρια του Δήμου Πειραιά, ώστε να αναλάβει ο δήμος την ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα, είναι στο τραπέζι για να εξεταστεί.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

„Μονοκαλλιέργεια

 

Oταν σε όλη την Ευρώπη εγκαινιάστηκε το πρώτο Μεσογειακό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα (ΜΟΠ), στο Ηράκλειο το 1987 οι ιθύνοντες της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τόνιζαν εμφατικά στους Ελληνες πολιτικούς: «Αλίμονο αν κάνετε τον τουρισμό στα νησιά μονοκαλλιέργεια». Δυστυχώς, 27 χρόνια αργότερα, ζούμε σε μια χώρα κατεστραμμένη, στην οποία ο τουρισμός και οι συναφείς υπηρεσίες είναι μονοκαλλιέργεια, όπως και η κλοπή δημόσιας περιουσίας. Τα δημόσια Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, που μπορούν να απογειώσουν τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, η κυβέρνηση τα χτυπάει αλύπητα. Μονοκαλλιέργεια πολιτικών παρασίτων. Οι εκριζωτές αργούν.

 

Παν.Γεωργ.

 

„Αντισυνταγματικά

 

Αντισυνταγματικά έκρινε η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Λευκωσία τα νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και οι δικαστές έκριναν ότι υπάρχει παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών, καθώς και των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την ελευθερία του συμβάλλεσθαι και το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια. Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε ότι θα ενημερώσει άμεσα για το θέμα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο εκ των δικηγόρων της Βουλής Χρίστος Κληρίδης εξέφρασε ανησυχία για επιπτώσεις στα νομοσχέδια για κούρεμα καταθέσεων από τις σημερινές αποφάσεις.

 

Α.Φ.

 

„Στρατηγική επανεκκίνηση

 

Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζει το «Πανελλαδικό Σώμα» του «ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση», που θα εξετάσει την πορεία σειράς αποφάσεων του συνεδρίου του που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο. Στο επίκεντρο θα τεθούν τα ζητήματα ανάπτυξης του ΝΑΡ και για την «ενίσχυση, τη στρατηγική επανεκκίνηση και την αναβάθμιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ», η στάση απέναντι στο ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική του σχηματισμού κυβέρνησης από αυτόν, αλλά και τη στάση του κόμματος απέναντι στους συμμάχους του και τις άλλες οργανώσεις. Παράλληλα 11 μέλη του ΝΑΡ έχουν συγγράψει κείμενο συνεισφοράς στον διάλογο, με το οποίο προκρίνεται ο στόχος επίτευξης μιας Εργατικής Λαϊκής Αντεπίθεσης και μιας Αριστερής Μαχητικής Συμμαχίας Ανατροπής. Η συζήτηση και τα συμπεράσματα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Ν.ΣΒ.

 

„«Ανανέωση»

 

«Σε διαδικασία ανανέωσης», στο πνεύμα των αλλαγών στη σύνθεση της κυβέρνησης, βρισκόταν χθες και η ιστοσελίδα του νέου υπουργού Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Σκρέκα. Προς απογοήτευση όσων αναζητούσαν λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες του βουλευτή Τρικάλων της Ν.Δ. και επιχειρηματία –ιδιοκτήτης της εταιρείας Fortis A.E. η οποία αντιπροσωπεύει και διανέμει προϊόντα πολυεθνικών-, η προσωπική ιστοσελίδα «κατέβηκε» μόλις λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η υπουργοποίησή του. Προφανώς για να «ανανεωθεί» το περιεχόμενο και να εμπλουτιστεί το βιογραφικό του νέου υπουργού. Μακάρι πάντως ο 41χρονος νέος υπουργός Ανάπτυξης να δείξει ανάλογα αντανακλαστικά και για την «ανανέωση» πολιτικής που χρειάζεται η χώρα, ειδικά στον ανύπαρκτο τομέα της ανάπτυξης.

 

Β.Γ.

 

Scroll to top