02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμα κινδύνου για τα πουλιά

Μέτρα για την προστασία των μεταναστευτικών πτηνών που ακόμη και σήμερα λαθροθήρες στα νησιά του Αιγαίου συλλαμβάνουν ή πυροβολούν ζητά η Ενωση Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «ΕΥΠΛΟΙΑ».
      Pin It

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Οι αναρίθμητοι λαθροθήρες συνεχίζουν να συλλαμβάνουν παράνομα με τη χρήση δικτύων και δολωμάτων τα άγρια μεταναστευτικά πουλιά για να τα προωθήσουν προς πώληση και οι κυνηγοί –παρά τη διαφώτιση που γίνεται από την ομοσπονδία τους για την αναγκαιότητα ύπαρξης της άγριας πανίδας– συνεχίζουν να πυροβολούν ανεξέλεγκτα κατά παντός κινητού και ακίνητου στόχου», αναφέρουν στην καταγγελία τους.

 

Τον τελευταίο μήνα μάθαμε -λέει το ενημερωτικό σημείωμα της Ενωσης- από αγρότες της Σύρου για τον φόνο 2 σπάνιων αρπακτικών (αετός και γεράκι) πυροβολημένων από κυνηγούς. Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε πόσες τέτοιες ιστορίες συμβαίνουν στα νησιά και δεν τις μαθαίνουμε ποτέ. Και είναι τραγικό και οξύμωρο οι αρχές στο συγκεκριμένο νησί να διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ δεν μπορούν, και δεν θέλουν, να πείσουν ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων του για τη σημασία και τον σεβασμό της άγριας χλωρίδας, της πανίδας και της ζωής γενικότερα, αλλά και τον σεβασμό των νόμων.

 

Με τι μούτρα ζητάει λοιπόν να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα η νήσος αυτή που συνεχίζει για αιώνες το άγριο κυνήγι της άγριας ζωής;».

 

Η καταγγελία τους συνοδεύεται από φωτογραφίες και ακτινογραφίες των πτηνών που αποδεικνύουν ότι πυροβολήθηκαν και το θέμα προωθούν ακόμη και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητώντας να παρθούν μέτρα.

 

Τα μέλη της Ενωσης δεν ζητούν παρά το αυτονόητο. Τη συνεννόηση και τη συνύπαρξη υποστηρίζοντας:

 

«Σε ένα άγριο σκηνικό εθνικών πολέμων, θρησκευτικών πολέμων, επεκτατικών πολέμων και πολέμων επιρροής, όπου τα νεανικά κινήματα αμφισβήτησης συνθλίβονται εν τη γενέσει τους ή ποδηγετούνται προς όφελος της βαρβαρότητας, είτε οικονομικής είτε θρησκευτικής φύσης. εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη θέση ότι μόνον ο ανθρώπινος πολιτισμός του οποίου ο άνθρωπος είναι φορέας και κοινωνός, μ’ όλα τα πισωγυρίσματα, τείνει προς τη συνεννόηση και όχι την αδιαλλαξία, και μόνο μέσα απ' αυτόν θα οδηγηθεί ο πλανήτης Γη στην ειρηνική συνύπαρξη».

 

Scroll to top