02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην Τήλο με τον όμιλο ταχύπλοων Ρόδου

Εθελοντές γιατροί στους βράχους του Αιγαίου

Οι εθελοντές καθάρισαν το βρόμικο και αδρανές ιατρείο του νησιού και εξέτασαν πάνω από 80 κατοίκους.
      Pin It

Του Δημήτρη Σταθόπουλου

 

Πρωί Σαββάτου στο λιμάνι της Ρόδου. Είναι όλα έτοιμα ώστε ακόμη μία εθελοντική δράση «Ταξιδεύω και προσφέρω» του Ροδιακού Ομίλου Ταχυπλόων ΡΟΤΑ να ξεκινήσει. Οι καπετάνιοι των φουσκωτών είναι εδώ για να μεταφέρουν τους δεκατρείς εθελοντές γιατρούς, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής, με ασφάλεια. Προορισμός η πανέμορφη και ακριτική Τήλος.

 

Το ταξίδι μόλις ξεκίνησε! Η πρωινή μπόρα έχει δώσει τη θέση της στον ήλιο και τα φουσκωτά σκάφη διασχίζουν με ταχύτητα τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Ενα ταξίδι που θα κρατήσει λιγότερο από δύο ώρες και θα φέρει τόση ανθρωπιά και αγάπη. Μία ομάδα ανθρώπων που νοιάζονται για τον συνάνθρωπο και κάνουν ό,τι μπορούν. Από την πρώτη κιόλας στιγμή είναι φανερό ότι οι συμμετέχοντες βάζουν πάνω από την προσωπική τους ξεκούραση και χαλάρωση το ενδιαφέρον τους για τον συνάνθρωπο. Ο καπετάνιος του σκάφους που μας φιλοξενεί, ο Λευτέρης Βενετοκλής, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, αφήνει πίσω προσωπικές του ενασχολήσεις και αφιερώνει τον χρόνο του για να μεταφέρει γιατρούς στο νησί. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει! «Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρεις αυτό που μπορείς! Μου δίνει δύναμη να συνεχίζω! Αισθάνομαι ότι το κάνω για τα δικά μου παιδιά!».

 

Η άγρια πραγματικότητα

 

Το λιμανάκι της Τήλου υποδέχεται διαδοχικά τα φουσκωτά σκάφη. Πολύ γρήγορα έχουν τακτοποιηθεί τα διαδικαστικά και οι γιατροί βρίσκονται μπροστά στην άγρια πραγματικότητα. Με γνώμονα την προσφορά, το κατά τα άλλα πολυδύναμο, αλλά και συνάμα βρόμικο και αδρανές, ιατρείο της Τήλου, καθαρίζεται από τα μέλη της αποστολής. Φαράσι, σκούπα, ξεσκόνισμα, για να μπορέσουν να δεχτούν τον ντόπιο πληθυσμό για εξέταση. Σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός παραμένει ανενεργός. «Με τέτοια μηχανήματα θα μπορούσαν πραγματικά να παρέχονται υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου!», θα μου πει ένας γιατρός, μέλος της αποστολής. Δεν μπορούν να κρύψουν την έκπληξή τους, αλλά πολύ γρήγορα οι ανάγκες του πληθυσμού για εξετάσεις τούς κάνει να ξεκινήσουν δουλειά. Λόγω περιορισμένου χώρου, ανοίγουν και οι αίθουσες του σχολείου για κάποιες ειδικότητες.

 

Η προσέλευση στην αρχή είναι περιορισμένη, αλλά μόλις τα «νέα» κυκλοφορούν, δεκάδες είναι αυτοί που έρχονται να εξεταστούν από τους ιατρούς. Οι εξετάσεις συνεχίζονται με απόλυτο επαγγελματισμό, μέχρι τις 8 το απόγευμα, ενώ δεν είναι λίγες οι στιγμές που η ζήτηση είναι τέτοια που δημιουργούνται και αναμονές. Η πρώτη μέρα της επίσκεψης ολοκληρώνεται με ένα ποτήρι κρασί εκεί στο λιμάνι της Τήλου.

 

Το πρωινό της Κυριακής βρίσκει την Τήλο συννεφιασμένη, αλλά ευτυχώς χωρίς βροχή. Ενας ελληνικός καφές, διπλός, είναι η καλύτερη ευκαιρία για συζήτηση με τους ανθρώπους που στρατηγικά έχουν επιλέξει να υπομένουν τις δυσκολίες που συνεπάγεται η παραμονή τους στο νησί. Ψαράδες οι περισσότεροι, μιλάνε για τη θάλασσα σαν να είναι παιδί τους.

 

Η αποστολή

 

Ο επικεφαλής του ΡΟΤΑ, Κώστας Θεουλάκης, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την έκβαση της αποστολής και δεν παραλείπει να αναφερθεί στη σημαντική συμβολή των χορηγών στην υλοποίηση του προγράμματος. «Προσπαθούμε να πραγματοποιούμε αντίστοιχες δράσεις, προσφέροντας σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Είμαστε ικανοποιημένοι. Οι γιατροί εξέτασαν πάνω από 80 άτομα, που σε άλλη περίπτωση μπορεί να μην είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν. Αυτό μας κάνει υπερήφανους και μας δίνει ώθηση ώστε να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο».

 

Στο ιατρείο, οι εξετάσεις συνεχίζονται από τους μικροβιολόγους. Η ώρα της αναχώρησης πλησιάζει! Η ολιγόωρη παραμονή ήταν μάθημα. Ηταν ένα μάθημα υπομονής και επιμονής, ένα μάθημα αγάπης. Μακάρι το έργο και την προσφορά του ΡΟΤΑ να την συνεχίσουν και άλλοι αντίστοιχα σύλλογοι προσφέροντας ο καθένας αυτό που μπορεί.

 

Scroll to top