Βuyukada

04/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό στενή παρακολούθηση η διέλευση της κορβέτας

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης καθώς τουρκική κορβέτα παραβίασε τα εθνικά χωρικά ύδατα και εισήλθε στα στενά του Καφηρέα. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος .
      Pin It

Η τουρκική κορβέτα «Βuyukada», προερχόμενη από τον Kόλπο Ξηρού, εισήλθε στις 3 τα ξημερώματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στα στενά Καφηρέα.

Στη συνέχεια, κινούμενη με νότια και νοτιοδυτική πορεία διήλθε μεταξύ των νησιών Κέας και Κύθνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος καθ' όλη τη διάρκεια του πλου του.

«Κανένα τουρκικό σκάφος δεν θα κόβει βόλτες χωρίς να παρακολουθείται»

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, o νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την ενέργεια αυτή με φόντο την πρόσφατη αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο ΥΕΘΑ, ενώ επεσήμανε ότι «το τουρκικό πλοίο παρακολουθείται στενότατα».

«Κανένα τουρκικό σκάφος δεν θα κόβει βόλτες χωρίς να παρακολουθείται», σημείωσε ο υπουργός.

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, υπεύθυνου για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την παράνομη διέλευση στα χωρικά ύδατα της χώρας μας, της τουρκικής κορβέτας 'Büyükada’. Η θέση μας στα θέματα της επιβολής της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι σταθερή και αταλάντευτη. Δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με κανέναν και για τίποτα.

Δεν θα πρέπει όμως να μας διαφύγει, ότι συστατικό αίτιο της τουρκικής προκλητικότητας αποτελούν οι παλινωδίες των κυβερνήσεων της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Στόχο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η δημιουργία πολυμερών συμμαχιών στη βάση μίας εξωτερικής πολιτικής αρχών που θα λειτουργούν αποτρεπτικά προς όποιον επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Μία πολυδιάστατη, ενεργητική, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, αποτελεί το ζητούμενο σήμερα. Επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας και αλληλεγγύης με την Τουρκία και τον τουρκικό λαό, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και όχι στη «διπλωματία των κανονιοφόρων», που αποτελεί απαράδεκτη λογική που μας πάει πίσω στην ιστορία και όχι στον 21ο αιώνα».

 

efsyn.gr

Scroll to top