Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Την πλήρη διάλυση των περιφερειακών υπηρεσιών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες κ.λπ.) που διαθέτει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων, προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εκπονήθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στον συγκεκριμένο τομέα εργάζονται σήμερα 403 υπάλληλοι, κυρίως μηχανικοί υψηλής ειδίκευσης σε θέματα αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων.

 

Από αυτούς οι 234 εργάζονται στην επαρχία, οι περισσότεροι στη Δυτική Ελλάδα, όπου καταγράφεται το 75% της σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώνεται στη χώρα μας. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια βρίσκονται σήμερα υπό εξέταση 7.000 αιτήσεις αποκατάστασης κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες.

 

Το σχέδιο προβλέπει μια κεντρική υπηρεσία με 150 άτομα και έδρα την Αθήνα, ενώ οι έλεγχοι, οι εκθέσεις για την αποτίμηση των ζημιών και των εργασιών αποκατάστασης ανατίθενται σε ιδιώτες μηχανικούς, που θα διαθέτουν ειδική πιστοποίηση. Οσο για τις μελέτες στατικής επάρκειας των κατασκευών, που σήμερα εγκρίνονται από τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου, ανατίθενται στα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία.

 

Είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο, το οποίο συναντά την αντίθεση όχι μόνον των φορέων των εργαζομένων αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών. Το τελευταίο έχει συγκροτήσει από καιρό δική του επιτροπή που έχει καταλήξει σε διαφορετικές προτάσεις, τις οποίες προφανώς αγνόησαν οι αρμόδιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

«Θα ταλαιπωρούνται οι πολίτες, που πρέπει να έρχονται στην Αθήνα για πιστοποιητικά και εγκρίσεις, ενώ το όφελος του Δημοσίου γι΄αυτές τις αλλαγές προβλέπεται να είναι μόλις 418.200 ευρώ τον χρόνο, όπως αναφέρει η πρόταση», δήλωσε στην «Εφ.Συν» ο Παναγιώτης Ρίζος, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας εργαζομένων στο πρώην υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

 

«Το υπουργείο Υποδομών έχει εκπονήσει πρόταση για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του, που παρακολουθεί τις εξελίξεις και μπορεί να μετασχηματίζεται ανάλογα με τη δυναμική των γεγονότων», προσθέτει και επισημαίνει ότι η εφαρμογή των προτάσεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα διαλύσει όλες τις υπηρεσίες και θα καθυστερήσει την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2015. Στην πραγματικότητα δεν θα υπάρχει καμία εξοικονόμηση κονδυλίων», αναφέρει ο Π. Ρίζος, καθώς επισημαίνει ότι η προωθούμενη κατάργηση των περιφερειακών υπηρεσιών θα αφήσει έκθετο το Δημόσιο απέναντι στις απαιτήσεις των εργολάβων.

 

Αναφέρει ενδεικτικά πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που αφορά προσφυγή για έργα παράκαμψης της Πάτρας, σύμφωνα με την οποία ο εργολάβος θα πάρει επιπλέον 50 εκ. ευρώ.

 

Scroll to top