aima

10/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Νέο τεστ αίματος για την ακριβή πρόγνωση της εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Νέο τεστ αίματος εντοπίζει όσους κινδυνεύουν με άνοια ή Αλτσχάιμερ μέσα στην επόμενη τριετία .
      Pin It

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τουλάχιστον 90% κατά πόσο ένας υγιής άνθρωπος θα εμφανίσει ήπια άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Είναι το πρώτο τεστ που μπορεί να κάνει τόσο πρώιμη διάγνωση του κινδύνου προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα εγκεφαλικού και νοητικού εκφυλισμού.

Μένει πάντως το νέο τεστ, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών, να επιβεβαιωθεί από άλλες επιστημονικές ομάδες και από μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, έτσι ώστε να μπορούν επιβεβαιωθούν τα πρώτα ευρήματα με απτά αποτελέσματα.

Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει κάποια τεστ κάνουν διάγνωση της νευροεκφυλιστικής νόσου, αλλά κανένα δεν μπορεί να κάνει πρόγνωση ότι η ασθένεια θα προσβάλει κάποιον.

Με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Χάουαρντ Φεντέροφ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, με σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine» οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το νέο προγνωστικό αιματολογικό τεστ θα βοηθήσει, ώστε να ξεκινά έγκαιρα η θεραπεία για άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Οι βιοχημικοί δείκτες που μετρά το τεστ, είναι δέκα μεταβολίτες στο αίμα, το επίπεδο των οποίων είναι σε χαμηλότερα επίπεδα στα άτομα που πρόκειται να εμφανίσουν άνοια. Το τεστ, όταν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη διετία.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top