People stand near part of the wreckage of a Malaysia Airlines Boeing 777 plane after it crashed near the settlement of Grabovo in the Donetsk region

18/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Πλήγμα για τη θεραπεία του AIDS η κατάρριψη του Boeing

Στo Boeing 777 της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε, επέβαιναν μεταξύ άλλων και 100 γιατροί, επιστήμονες και ερευνητές που μάχονταν κατά του AIDS. Όπως λέει χαρακτηριστικά ένας συνάδελφός τους, «Και εάν η θεραπεία του AIDS βρισκόταν στο αεροπλάνο;».
      Pin It

Η κατάρριψη του Boeing 777 της Malaysia Airlines στην Ουκρανία ήταν μια τεράστια τραγωδία καθώς έχασαν τη ζωή τους 298 άνθρωποι. Ανάμεσά τους ήταν και 100 από τους καλύτερους επιστήμονες που ερευνούσαν τη θεραπεία του AIDS, γεγονός που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τον κόσμο της επιστήμης και της ιατρικής.

Ο Γιεπ Λάνχε, παγκοσμίου φήμης ερευνητής και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας για το AIDS, και η βοηθός του Γιακελίν φαν Τονχερεν, έχασαν τη ζωή τους καθώς βρίσκονταν στο αεροπλάνο που έπεσε. Μαζί τους, μια ολόκληρη ομάδα επιστημόνων και όλοι μαζί κατευθύνονταν στο Global AIDS 2014, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια, που θα πραγματοποιούνταν στη Μελβούρνη.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός των επιστημόνων που επέβαιναν στο αεροπλάνο, υπολογίζονται σε εκατό. Ο δρ. Πίτερ Μακ Φέρσον, ερευνητής του HIV στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, είπε πως «ήταν τόσοι πολλοί οι ερευνητές του HIV στο αεροπλάνο, που όλοι φοβόμασταν ότι ήταν επιβάτες οι φίλοι και οι συνάδελφοι μας».

Εκτός από τον Λάνχε, στο αεροπλάνο ήταν και ο πρώην δημοσιογράφος του BBC Γκλεν Τόμας, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ιατρική κοινότητα εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια των επιστημόνων. Ο ερευνητής Τρέβορ Στράτον, εξέφρασε τη λύπη του λέγοντας: «Και εάν η θεραπεία του AIDS βρισκόταν στο αεροπλάνο; Δεν ξέρουμε».

 

efsyn.gr

 

Scroll to top