boeing-malaisia

19/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για «ζώνη ασφαλείας» στον τόπο συντριβής του Boeing

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα μαύρα κουτιά. Για προσπάθεια καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους, που κατερρίφθη πάνω από την ανατολική Ουκρανία με πύραυλο, κατηγορεί τους φιλορώσους η ουκρανική κυβέρνηση. Εκκλήσεις για αντικειμενική έρευνα.
      Pin It

Τα μέλη της «ομάδας επαφής» στην οποία μετέχουν η Ουκρανία, η Ρωσία και ο ΟΑΣΕ κατέληξαν σε συμφωνία με τους φιλορώσους αυτονομιστές για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 20 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας,  «ώστε η Ουκρανία να εκπληρώσει τον κύριο στόχο (…) την αναγνώριση των πτωμάτων και την παράδοσή τους στις οικογένειες».

Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα Σάββατο τους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία ότι προσπαθούν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία στο σημείο που κατερρίφθη το Boeing και δήλωσε ότι αντάρτες απομάκρυναν 38 πτώματα από το σημείο της συντριβής.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα μαύρα κουτιά του Boeing, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνητικού συμβουλίου ασφαλείας.

Έχουν ελεγχθεί 18 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους και έχουν εντοπιστεί 186 πτώματα.

«Οι μαχητές έχουν επιτρέψει την είσοδο στους εργάτες του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, αλλά δεν τους επιτρέπουν να πάρουν οτιδήποτε από την περιοχή. Οι μαχητές απομακρύνουν ό,τι έχει βρεθεί», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λαϊόου Τιόνγκ Λάμ, δήλωσε πως η πορεία που ακολουθούσε η πτήση MH17 ήταν σε έναν κύριο αεροδιάδρομο και είπε πως το αεροπλάνο δεν εισήλθε ποτέ σε απαγορευμένο εναέριο χώρο.

Εξέφρασε το φόβο πως η τοποθεσία της συντριβής δεν έχει ασφαλιστεί όπως έπρεπε και πως τα αποδεικτικά στοιχεία δεν έχουν διατηρηθεί.

Η λίστα των θυμάτων μεταξύ των οποίων ήταν περίπου 80 παιδιά, συνολικά 192 ήταν Ολλανδοί, 44 Μαλαισιανοί, ανάμεσά τους τα 15 μέλη του πληρώματος, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 10 Βρετανοί, τέσσερις Γερμανοί, τέσσερις Βέλγοι, τρεις Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. «Η Malaysia Airlines συνεργάζεται στενά με τις αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών των θυμάτων της τραγωδίας ώστε να ενημερωθούν οι πλησιέστεροι συγγενείς τους», αναφέρει ο αερομεταφορέας.

Εξήντα δύο εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία αναμένονται σήμερα στο Κίεβο και ελπίζουν να μπορέσουν να μεταβούν στην ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους του εθνικού αερομεταφορέα Malaysia Airlines, ενός Μπόινγκ 777, το οποίο κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι συνομίλησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να επιμείνει στην ανάγκη διενέργειας μιας απρόσκοπτης και αντικειμενικής έρευνας.

Έκκληση για μια δίκαιη και αντικειμενική έρευνα που θα φωτίσει τις συνθήκες κατάρριψης έκανε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ. Την Παρασκευή ο Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη για τη διεξαγωγή «ελεύθερης και απρόσκοπτης« έρευνας.

mh17

Γυναίκα ανάβει κεριά σε ένα μνημείο για τα θύματα του της μοιραίας πτήσης MH17 στην Κουάλα Λουμπούρ.

Έξι ειδικοί για την καταπολέμηση του AIDS επέβαιναν στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία και όχι εκατό όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα.

Ωστόσο, η απώλεια τόσο εξαίρετων ερευνητών επισκιάζει το μεγάλο διεθνές συνέδριο που αρχίζει τις εργασίες του αύριο, στην Αυστραλία.

Πολλοί επιβάτες της πτήσης  θα έπαιρναν ανταπόκριση για την Αυστραλία στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μαλαισίας. Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσοι μετέβαιναν στο διεθνές συνέδριο αλλά ο αυστραλιανός Τύπος κάνει λόγο για 108 ερευνητές, γιατρούς, ακτιβιστές.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής που έχει συστήσει η κυβέρνηση για την έρευνα των αιτιών, που έγινε χθες Παρασκευή, αποφασίστηκε:

• οι σοροί να μεταφερθούν στο Χάρκοβο, όπου υπάρχει ειδικό εργαστήριο και έχει εγκατασταθεί εκεί ομάδα συντονισμού

• να γίνουν συνεννοήσεις με τα ξενοδοχεία για την δωρεάν παροχή καταλυμάτων στο Κίεβο και το Χάρκοβο για 600 συνολικά συγγενείς θυμάτων

• θα διασφαλιστεί ότι με την άφιξη τους στο Κίεβο και το Χάρκοβο οι συγγενείς θα έχουν ειδική συνοδεία.

• όσοι χρειάζονται βίζα, θα μπορούν να σφραγίζουν τα διαβατήρια τους στις δυο αυτές πόλεις.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι πύραυλος εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από περιοχή υπό τον έλεγχο των ανταρτών κατέρριψε το Boeing, αλλά απέφυγε να κατηγορήσει ευθέως την Ρωσία ότι προμήθευσε στους αυτονομιστές το όπλο.

Οι πρεσβευτές Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ αντάλλαξαν πυρά σε μια φορτισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ απαίτησε από την Ρωσία «να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο» και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ρωσία να παρείχε τεχνική υποστήριξη στους αντάρτες. Από την άλλη ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν είπε πως η χώρα του «ρίχνει όλο το φταίξιμο στο Κίεβο», ενώ ο πρεσβευτής της Ουκρανίας κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι «στηρίζει τρομοκράτες».

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι. Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης Λουγκάνσκ και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν περικυκλώσει και το αεροδρόμιο.

Την ίδια ώρα, μια από τις πλέον «προβεβλημένες» φυσιογνωμίες της αποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, που θέλουν να ιδρύσουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ο Ντένις Πουσίλιν, παραιτήθηκε από το «αξίωμα» του στην διάρκεια επίσκεψης του στη Μόσχα, αναφέρει το πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ο Πουσίλιν έστειλε επιστολή παραίτησης από τη θέση του «προέδρου της Βουλής», χωρίς να διευκρινίζει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και παραμένει στη Μόσχα. Το όνομα του Πουσίλιν, που έχει γίνει δυο φορές στόχος δολοφονίας, βρίσκεται στην λίστα των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, καθώς του έχει απαγορευτεί η είσοδος του στην Ε.Ε. και έχουν παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θεωρεί υπεύθυνη την Ουκρανία, χωρίς όμως να κατηγορήσει το Κίεβο ότι κατέρριψε το αεροσκάφος. «Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί εάν είχαμε ειρήνη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «και εάν δεν συνεχίζονταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα ανατολικά»

 

Σχετικά θέματα:

«Διπλωματικός πυρετός για το Boeing»

«Κίεβο: Ηχητικά ντοκουμέντα για την κατάρριψη του Boeing»

 

 

efsyn.gr

Scroll to top