ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ

10/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας δρόμος με θέα

Η εφαρμογή Street View της Google, που ξεκίνησε και στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου, προσφέρει απίθανες δυνατότητες, αλλά, όπως και πολλές άλλες εφαρμογές, θέτει και σοβαρά ζητήματα.
      Pin It

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Πριν από από λίγες μέρες χρειάστηκε να κάνω μια διαδρομή, την οποία δεν γνώριζα καθόλου. Φύσαγα και ξεφύσαγα, στους χάρτες της Google φαινόταν μπερδεμένη και δεν έβγαζα άκρη με τίποτα. Τυχαία εντελώς δοκίμασα το Street View, τη νέα υπηρεσία που σε οδηγεί μέτρο με το μέτρο στη διαδρομή που έχεις να κάνεις. Στην ουσία «περπατάς» κάθε δρόμο με τη βοήθεια φωτογραφιών, τις οποίες έχουν τραβήξει «με ριπές στις 360 μοίρες» τα ειδικά αυτοκίνητα της εταιρείας. Αν πατήσεις τη διεύθυνση του σπιτιού σου, θα δεις μια ωραία φωτογραφία του απέξω. Τυχερός θα είσαι εάν δεν έχεις βγει στο μπαλκόνι με τα εσώρουχα για να ποτίσεις τις γλάστρες, αλλά σε αυτό θα ξαναγυρίσουμε σε λίγο.

 

Για να εξερευνήσω την άγνωστη διαδρομή, πήγα μέχρι ένα σημείο που γνώριζα και μετά προχωρώντας έφτασα στον προορισμό μου. Εννοείται ότι έστριψα δυο-τρεις φορές λάθος κι έπρεπε να ξαναγυρίσω. Επίσης νοερά έβαζα σημάδια… μια ταβέρνα, μια διχάλα του δρόμου, ένα περίεργο σπίτι. Την επόμενη μέρα τα χαράματα έκανα τη διαδρομή απνευστί, σαν να πήγαινα από το σπίτι στη δουλειά, χωρίς λάθη, χωρίς άγχος, χωρίς να ταλαιπωρήσω εκείνους που ήταν μαζί μου.

 

Αυτή είναι η καλή πλευρά. Ωστόσο, για να φτιαχτεί το Street View όπως λέγαμε, τα αυτοκίνητα της Google περνούν και ξαναπερνούν και τραβούν συνεχώς φωτογραφίες. Χωρίς να μας ρωτήσουν. Και αυτό μπορεί να το θέλουμε, μπορεί και όχι. Είναι άραγε η πρόσοψη του σπιτιού μου προσωπικό δεδομένο; Πιθανόν όχι, όσο δεν είναι ταυτοποιημένη ως η πρόσοψη του σπιτιού μου. Πόσο δύσκολο είναι να το κάνει όμως κάποιος; Και το πρόβλημα δεν είναι αν έχεις κάτι να κρύψεις ή όχι (μια παράνομη πισίνα, η οποία φαινόταν και στην επιλογή «earth», ή ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε μέρος που δεν θα έπρεπε –καταλαβαίνετε τι θέλω να πω, φαντάζομαι– ή ένας άνθρωπος που βρίσκεται τυχαία εκείνη τη στιγμή στο λάθος μέρος). Το ζήτημα είναι ότι το δικαίωμα να περιφρουρούμε την ιδιωτική μας ζωή είναι απαραβίαστο.

 

Σ’ ένα σχετικό φόρουμ διάβασα ένα σχόλιο που νομίζω ότι αγγίζει μερικές πτυχές ακόμα: «Η ιδιωτικότητα μπορεί να είναι ένα αγαθό, το οποίο αγοράζεται και πωλείται. Μερικές φορές ο ιδιοκτήτης του το δίνει δωρεάν. Στο δίκτυο πολλές φορές τού το παίρνουν χωρίς να το γνωρίζει. Ας σκεφτούμε πόσες φορές πατάμε “συμφωνώ” στους όρους μιας εφαρμογής, η οποία τελικά παραβιάζει την ιδιωτικότητά μας. Η ιδιωτικότητα είναι και κάτι άλλο. Είναι ο χώρος δημιουργίας μας. Γι’ αυτό τραγουδάμε στο μπάνιο κι όχι στο ασανσέρ. Το Street View αποτυπώνει ένα στιγμιότυπο της ιδιωτικότητάς μας και το δίνει για πάντα στον κόσμο ολόκληρο».

 

Από την άλλη, η εικονική πραγματικότητα παραμένει εικονική, ακόμα κι όταν προσπαθείς να την κάνεις να μοιάζει με την πραγματικότητα. Το 2012, στο Εδιμβούργο, δύο άντρες βλέποντας από μακριά το αυτοκίνητο της Google να πλησιάζει «σκηνοθέτησαν» ένα φόνο. Δύο χρόνια αργότερα ένας χρήστης τού Street View είδε τη σκηνή και ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες βρήκαν το «θύμα» μια χαρά στην υγεία του και όλοι γέλασαν. Αστείο;

 

Το ζήτημα, όχι μόνο για το Street View αλλά για όλες τις εφαρμογές του δικτύου που παραβιάζουν τον ιδιωτικό μας χώρο, δεν είναι πια να μετράμε συνεχώς τα υπέρ και τα κατά. Συμπυκνώνεται σε μια μικρή φράση: «ΟΚ, είναι σούπερ κουλ, αλλά ποιος με ρώτησε;»

 

Επί του πιεστηρίου: Τελικά φαίνομαι στο μπαλκόνι να ποτίζω, αλλά ευτυχώς με πήρε πλάγια από πίσω κι έτσι δεν «γνωρίζομαι». Πάλι καλά!

 

……………………………………..

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

*Η Google, μετά τη δοκιμαστική περίοδο στα κανάλια Canary και Dev για τον Chrome στα 64bit, φέρνει τον browser στην beta έκδοση. Η 64bit έκδοση του Chrome θα είναι ταχύτερη σε multimedia περιεχόμενο και στα γραφικά σε σχέση με την 32bit έκδοση, ενώ στα Windows 8 σε συνδυασμό με το High Entropy ASLR θα είναι ασφαλέστερος. Επίσης η 64bit έκδοση υπόσχεται μεγαλύτερη σταθερότητα και λιγότερα κρασαρίσματα. Η έκδοση είναι τώρα σε beta μορφή, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν αργεί η stable έκδοση, ενώ είναι άγνωστο για ποια λειτουργικά θα κυκλοφορήσει αρχικά.

 

*Αν όσα γράφουμε στο κάτω μέρος της σελίδας για την ασφάλεια των φορητών συσκευών δεν σας έπεισαν κι αν ταυτόχρονα έχετε παιδιά στο Νηπιαγωγείο ή τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και θέλετε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται, υπάρχει το KizON της LG που φοριέται στον καρπό τους. Με τη λειτουργία One Step Direct Call οι γονείς μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους ενώ και αντίστροφα τα παιδιά μπορούν να καλέσουν τους γονείς. Στην Ευρώπη θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

 

*Σύμφωνα με έρευνα των Kaspersky Lab, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την B2B International το 2014, το 52% των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων αναγκάστηκε να αποζημιώσει πελάτες λόγω διαδικτυακής απάτης. Εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών εταιρειών δήλωσαν σε ποσοστό 28% ότι οι συνολικές ζημιές από το ψηφιακό έγκλημα, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων για χρήματα που έχουν κλαπεί, δεν υπερβαίνουν το κόστος της εγκατάστασης λύσεων ασφάλειας.

 

…………………………………………..

 

e- ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

Κάθε μέρα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταγράφουν κάθε άποψη της ζωής τους, τις σκέψεις τους, τις εμπειρίες τους και τα κατορθώματα των δραστηριοτήτων τους (γνωστό και ως self-tracking ή life logging). Δεδομένου του όγκου των προσωπικών δεδομένων που δημιουργούνται, μεταδίδονται και αποθηκεύονται σε διάφορα σημεία, η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια αποτελούν σημαντικά ζητήματα. Κυρίως γιατί οι «φορετές» συσκευές δραστηριοτήτων (όπως τα ηλεκτρονικά περικάρπια, τα έξυπνα ρολόγια, τα «μενταγιόν» και τα «έξυπνα» ρούχα) είναι ευπαθείς στον εντοπισμό τοποθεσίας (location tracking).

 

Το ίδιο, φυσικά, κάνουν και τα έξυπνα κινητά. Ενα σύγχρονο κινητό είναι εξοπλισμένο με μια ευρεία γκάμα από διαφορετικούς αισθητήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια σειρά από self-tracking εφαρμογές. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πάντα μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα και η πληθώρα των δωρεάν εφαρμογών καθιστά πιο εύκολο από ποτέ για τους χρήστες να κάνουν self-tracking.

 

Οι ερευνητές της εταιρείας Symantec δημιούργησαν μια σειρά συσκευών σάρωσης χρησιμοποιώντας τα Raspberry Pi minicomputers και τοποθετώντας τα σε αθλητικές εκδηλώσεις και πολυσύχναστα δημόσια μέρη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι κατασκευαστές των συσκευών δεν έχουν σκεφτεί σοβαρά πώς θα αντιμετωπίσουν τα ζητήματα ιδιωτικότητας. Αρα, οι συσκευές, και αυτοί που τις φορούν, μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τον καθένα με απλές τεχνολογικές δεξιότητες και με τη βοήθεια φτηνών εργαλείων.

 

Το κίνημα που στηρίζει την ηλεκτρονική καταγραφή του εαυτού μας συνεχίζει να έχει σημαντική αύξηση και αναμένεται να συνεχίσει την ανάπτυξή του για μερικά χρόνια ακόμη. Καλά θα κάνουμε να μην το υιοθετήσουμε. Αν πάλι ανήκουμε στους φανατικούς, ας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να προστατευτούμε:

 

* Χρησιμοποιούμε κλείδωμα οθόνης ή κωδικό για να αποτρέψουμε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στη συσκευή μας.

* Δεν χρησιμοποιούμε το ίδιο user name και password σε διαφορετικές ιστοσελίδες.

* Χρησιμοποιούμε «ισχυρά» passwords.

* Απενεργοποιούμε το Bluetooth όταν δεν το χρειαζόμαστε.

* Είμαστε προσεκτικοί όταν ιστοσελίδες και υπηρεσίες ζητούν μη αναγκαίες ή υπερβολικές πληροφορίες.

* Είμαστε προσεκτικοί όταν μοιραζόμαστε πληροφορίες στα social media.

* Αποφεύγουμε την κοινοποίηση της τοποθεσίας μας στα social media.

* Κάνουμε εγκατάσταση των updates σε εφαρμογές και λειτουργικά συστήματα.

* Χρησιμοποιούμε μια λύση ασφαλείας για τη συσκευή μας.

* Χρησιμοποιούμε πλήρη κρυπτογράφηση της συσκευής εάν είναι διαθέσιμη.

* Αποφεύγουμε εφαρμογές και υπηρεσίες που δεν εμφανίζουν σε διακριτό σημείο την πολιτική ιδιωτικότητάς τους.

* Διαβάζουμε την πολιτική ιδιωτικότητας των εφαρμογών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούμε.

 

Περισσότερες πληροφορίες: Πόσο ασφαλής είναι η ηλεκτρονική καταγραφή του εαυτού σας; http://www.symantec.com/content/en/us/enterprise/media/security_response/whitepapers/how-safe-is-your-quantified-self.pdf

 

[email protected]

 

Scroll to top