ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ

15/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φορτισμένη ατμόσφαιρα

Παρά τις μεγαλοστομίες τηλεπικοινωνιακών κολοσσών και Ε.Ε. για τη «διαλειτουργικότητα των συσκευών» στην ψηφιακή εποχή, από το 2009 εκκρεμεί η δημιουργία ενός πρότυπου κοινού φορτιστή για τα κινητά. Από το 2017 και... βλέπουμε, δηλώνουν οι «αρμόδιοι».
      Pin It

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Ξεπακετάροντας στις διακοπές, ανακάλυψα με τρόμο ότι δεν είχα φορτιστή για το κινητό, ούτε για τον ηλεκτρονικό αναγνώστη μου. Κι όμως, ήμουν σίγουρη ότι είχα πάρει τα πάντα μαζί μου. «Καλά, δεν πειράζει, βλέπουμε αύριο», σκέφτηκα κι έπεσα για ύπνο. Το πρωί, εντελώς ασυναίσθητα έβγαλα έναν φορτιστή (της ταμπλέτας), συνέδεσα το κινητό και μετά από κάμποση ώρα συνειδητοποίησα τι έκανα: τα δυο τους ήταν συμβατά. Κι επειδή ο ηλεκτρονικός αναγνώστης ήταν ήδη συμβατός με το κινητό, τελικά δεν χρειαζόταν ν’ αγοράσω τίποτα (και για να μην αφήνω κενά αφήγησης, τα είχα πάρει όλα μαζί μου, απλώς τα είχα βάλει σε λάθος μέρος).

 

Το θέμα της συμβατότητας των φορτιστών είναι μεγάλη και πικραμένη ιστορία. Ηδη, από το καλοκαίρι του 2009 είχε ξεκινήσει η διαδικασία για μια κοινή συμφωνία μεταξύ κατασκευαστών τηλεφώνων. Από αυτούς, 14 αποφάσισαν να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion, Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (Alcatel), Texas Instruments και Atmel. Η συμφωνία τους ήταν ο ενιαίος φορτιστής να χρησιμοποιεί τη θύρα Micro-USB για τη σύνδεσή του με οποιοδήποτε έξυπνο κινητό τηλέφωνο των εταιρειών τους.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, είχε ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες και το 2010 οι υπηρεσίες τυποποίησης της Ε.Ε., CEN-CENELEC και ETSI, εξέδωσαν τους κανόνες για την κατασκευή και λειτουργία του ενιαίου φορτιστή, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την πλειονότητα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων που είναι σήμερα διαθέσιμα στην αγορά καθώς και τις εναρμονισμένες προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Λογικά, το μέτρο αναμενόταν να λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του 2011. Ομως, κάτι οι καθυστερήσεις, κάτι η γραφειοκρατία, τελικά το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε τη δική του έγκριση, με μεγάλη πλειοψηφία, στις 13 του περασμένου Μαρτίου.

 

Εάν όλα πάνε καλά, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν διορία μέχρι το 2016 για να εντάξουν τον κανονισμό στη νομοθεσία τους, και οι κατασκευαστικές εταιρείες μέσα σε διάστημα 12 μηνών θα πρέπει να έχουν μεταβεί στον καινούργιου τύπου φορτιστή. Ο ενιαίος φορτιστής δεν είναι σημαντικός μόνο για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, αλλά έχει και τεράστια οικολογική σημασία αφού θα εξοικονομηθούν 51.000 τόνοι ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Συνεπώς, το μέτρο θα έπρεπε να επεκταθεί και σε όλες τις κινητές συσκευές, όπως οι ταμπλέτες, οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες, οι φωτογραφικές μηχανές…

 

Για την ώρα, όμως, αφορά μόνο τα κινητά τηλέφωνα, τους συναγερμούς αυτοκινήτων και τα μόντεμ, δηλαδή τις συσκευές που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα, αφού οι ενέργειες της Επιτροπής περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της νέας οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό και τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό (RED, http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/rtte/index_el.htm).

 

Ωστόσο και πάλι, τα πράγματα δεν είναι απλά. Για παράδειγμα, η εταιρεία Apple, η οποία κυριαρχεί στα έξυπνα κινητά, φαίνεται να κάνει πίσω στην αρχική της δέσμευση. Αλλωστε είναι η ίδια εταιρεία που «κατάφερε» ν’ αλλάξει και φορτιστή μαζί με τις νέας γενιάς συσκευές της υποχρεώνοντας τους καταναλωτές να επανεφοδιαστούν με εφεδρικούς φορτιστές.

 

Επίσης, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο περίφημος φορτιστής που «μ’ έσωσε» στις διακοπές και ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρεις από τις συσκευές μου, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πρότυπο Micro-USB που υποτίθεται ότι θα αποτελέσει το πρότυπο για όλες τις συσκευές. Αρα; Αρα για την ώρα μια τρύπα στο νερό…

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

Τις ελληνικές υποψηφιότητες για τα βραβεία «2014 WITSA Global ICT Excellence Awards», που θα παρουσιαστούν στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής «WCIT 2014», στην Γκουανταλαχάρα, στο Μεξικό υπέβαλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Ο WITSA (World Information Technology and Services Alliance), ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Πληροφορικής και Υπηρεσιών, ιδρύθηκε το 1978 και αποτελεί κοινοπραξία 80 συνδέσμων πληροφορικής απ’ όλο τον κόσμο, που σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας.

 

Για την κατηγορία «Public Sector ICT Excellence Award», υποβλήθηκε η υποψηφιότητα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Η υλοποίηση του προγράμματος είχε θετική επίδραση στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ευρωπαϊκό και διεθνές «success story» στον τομέα της τεχνολογίας, όσον αφορά το μέγεθος του έργου και των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Για την κατηγορία «Private Sector ICT Excellence Award», υποβλήθηκε η υποψηφιότητα της Τράπεζας Πειραιώς για την επιτυχή ενοποίηση των συστημάτων 5 τραπεζών. Αξιοποιώντας την εμπειρία προηγούμενων ενοποιήσεων, η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε την πρόκληση να επεξεργαστεί τη συγχώνευση πέντε τραπεζών σε λιγότερο από 14 μήνες. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τα μέσα του Δεκεμβρίου 2013, πέντε τραπεζικά ιδρύματα (Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, Millennium Bank και τα δίκτυα υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα) έγιναν μέρος των τραπεζικών εργασιών της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Για την κατηγορία «Digital Opportunity Award» υποβλήθηκε η υποψηφιότητα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών για την Πρωτοβουλία «Women and Girls Go Digital», η οποία εγκαινιάστηκε από τη γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια, και στοχεύει στην αντιμετώπιση του χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα ως μέσο για να εξασφαλίσει περισσότερες γυναίκες σε ψηφιακές θέσεις εργασίας και αντίστροφα, με την πρόθεση να επηρεάσει και να βελτιώσει τη ζωή των Ελληνίδων και των νέων, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, καθώς και των στρατηγικών της Ε.Ε. για τις γυναίκες στον τομέα των ΤΠΕ και του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020.

 

Για την κατηγορία «Mobile Excellence Award», υποβλήθηκε η υποψηφιότητα της εταιρείας GLOBO, η οποία έχει καταφέρει να γίνει ένας παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του Enterprise Mobility. Η αξία της έχει, επίσης, αναγνωριστεί από την Gartner, η οποία συμπεριέλαβε την Globo (μοναδική εταιρεία που προστέθηκε για το 2014), στο Magic Quadrant for Enterprise Mobility Management Suites το 2014. Φέτος, για πρώτη χρονιά, η Gartner επέκτεινε το Magic Quadrant πέρα από τις λύσεις για διαχείριση συσκευών (MDM), σε Enterprise Mobility Suites, τομέας όπου η Globo κατείχε ήδη ηγετική θέση με το Enterprise Mobility Management (EMM).

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

*Κι όμως, κυκλοφόρησε ακόμα μία εφαρμογή που υπόσχεται να κρατήσει τα κουνούπια μακριά, εκπέμποντας υπερηχητικές συχνότητες που τα τρομάζουν. Οι συχνότητες αυτές μιμούνται τους ήχους που κάνουν οι θηρευτές των κουνουπιών, όπως οι λιβελλούλες, οι νυχτερίδες ή τα… αρσενικά κουνούπια, καθώς -όπως λέγεται- μετά το ζευγάρωμα τα θηλυκά κουνούπια αποφεύγουν την επαφή με τα αρσενικά του είδους τους. Οι κατασκευαστές της εφαρμογής ισχυρίζονται ότι τα ηχητικά κύματα περνούν «απαρατήρητα» από τους ανθρώπους. Η εφαρμογή ονομάζεται Anti Mosquito-Sonic Repeller, διατίθεται για τηλέφωνα Android και iPhone και είναι δωρεάν (για την ώρα τουλάχιστον).

 

*Διαθέσιμο είναι ήδη το λογισμικό της ESET NOD32 Antivirus 8 και Smart Security σε μορφή beta, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Οι χρήστες προστατεύονται επιπλέον με το Botnet Protection, που βοηθά στην ανακάλυψη και καταπολέμηση δικτύων botnets, όπως το Windigo, καθώς και το βελτιωμένο Exploit Blocker, για την προστασία των συσκευών από malware που εκμεταλλεύεται αδυναμίες zero-day των εφαρμογών. Οι χρήστες μπορούν να κρατήσουν ασφαλή τα προσωπικά τους δεδομένα, με την καλύτερη λύση Anti-Phishing της αγοράς, και -μέσω της πλατφόρμας my.eset.com- να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία Anti-Theft για όλες τις συσκευές τους. Οι νέες λύσεις χαρακτηρίζονται από ισορροπία μεταξύ προστασίας και χρηστικότητας, χωρίς να επιβαρύνουν τη λειτουργία του συστήματος, προσφέροντας έτσι στους χρήστες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ασφαλέστερη τεχνολογία.

 

[email protected]

 

Scroll to top