ebola-ios

02/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

«Παγκόσμια αδράνεια» για τον Έμπολα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τη διεθνή κοινότητα ότι τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της επιδημίας δεν είναι επαρκή: «Διώχνουμε ασθενείς επειδή το κέντρο μας είναι γεμάτο».
      Pin It

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτηρίζουν την αντιμετώπιση του Έμπολα ως «παγκόσμια συμμαχία αδράνειας», ενώ καταγγέλλουν το γεγονός ότι λόγω έλλειψης χρημάτων και κρεβατιών για τους ασθενείς, οι άνθρωποι εκδιώκονται από τα ιατρικά κέντρα και καταλήγουν να πεθαίνουν στα σπίτια τους, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Όσον αφορά στα πτώματα, στοιβάζονται στους δρόμους.

«Έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της χειρότερης επιδημίας του ιού Έμπολα στην ιστορία, ο κόσμος χάνει τη μάχη για τον περιορισμό της. Οι ηγέτες δεν έχουν καταφέρει να εμποδίσουν αυτή τη διεθνή απειλή. Η ανακοίνωση που έγινε στις 8 Αυγούστου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι η επιδημία αποτελεί “μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα” δεν ακολουθήθηκε από αποφασιστική δράση και τα κράτη γενικά περιορίστηκαν να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια συμμαχία αδράνειας», επεσήμανε  η πρόεδρος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) Τζοάν Λιου, σε ομιλία της στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η πρόεδρος των MSF ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να χρηματοδοτήσει περισσότερα κρεβάτια, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο νοσοκομείων εκστρατείας, να στείλει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και να αναπτύξει κινητά εργαστήρια στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την ίδια ώρα οι MSF υπογραμμίζουν την οξύτητα της κρίσης στην πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονρόβια, όπου «είναι απαραίτητα επιπλέον 800 κρεβάτια. Εξαιτίας της έλλειψης κρεβατιών στα ιατρικά κέντρα της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, οι ασθενείς αναγκάζονται να πεθαίνουν στο σπίτι τους αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Στη Σιέρα Λεόνε τα πτώματα, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικά, στοιβάζονται στους δρόμους».

«Κάθε ημέρα αναγκαζόμαστε να διώχνουμε ασθενείς επειδή το κέντρο μας είναι γεμάτο», κατήγγειλε ο Στέφαν Λιλγέγκρεν, συντονιστής μη κυβερνητικής οργάνωσης στη Μονρόβια.

Ο ιός Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1.550 ανθρώπων σε σύνολο 3.069 κρουσμάτων, βάσει του απολογισμού της 26ης Αυγούστου του ΠΟΥ. Με τον τρέχοντα ρυθμό εξάπλωσης θα χρειαστούν έξι με εννέα μήνες και το λιγότερο 373 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η επιδημία, που κινδυνεύει να προσβάλει 20.000 ανθρώπους.

 

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top