ΒΑΛΙΑ ΚΑΙΜΑΚΗ

14/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

I SIχτιRΙ (θέλω κι εγώ ένα)

Τρίτη απόγευμα. Συντονισμένη στο Διαδίκτυο περιμένω τις ανακοινώσεις της Apple. Ανάμεσα σε άλλα, περιμένουμε το νέο iPhone 6, το νέο iPad mini και πάνω απ’ όλα το σούπερ καινούργιο iWatch.
      Pin It

Της Βάλιας Καϊμάκη

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η 9η Σεπτεμβρίου ήταν μια μεγάλη μέρα στο τεχνολογικό ημερολόγιο. Η Apple ξέρει και προϊόντα να φτιάχνει και να τα πλασάρει σωστά στην αγορά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το iPhone είναι κυρίαρχο ανάμεσα στα έξυπνα κινητά και πως η Ευρώπη από τη μία μέρα στην άλλη, τα τελευταία επτά χρόνια, γέμισε με καταστήματα αποκλειστικά της Apple.

 

Από την άλλη, όπως έλεγε το πρωί και ο φίλος μου ο Σωτήρης, για μας άι σιχτίρι έχει μόνο και μάλιστα με την τελευταία έκδοση του λογισμικού. Και η αλήθεια είναι πως όταν βλέπω κάποιον με iPhone, κάπως η καρδιά μου χάνει ένα χτύπο. Πιο ακριβό από τον κατώτατο μισθό; Γιατί, βρε παιδιά, ένα τηλέφωνο δεν είναι;

 

Αλλά μάλλον όχι. Το iPhone είναι τρόπος ζωής, είναι status, είναι σύμβολο, είναι ευκολία. Περιμένοντας τις ανακοινώσεις από το Κουπερτίνο, στο κεντρικό κατάστημα της Apple στο Λονδίνο, στη Ρίτζεντ στριτ, έχει ήδη κατασκηνώσει κόσμος, παρ’ όλο που η συσκευή δεν θα φτάσει εκεί παρά στις 19 Σεπτεμβρίου. Εντάξει, συμφωνούμε, οι περισσότεροι ψάχνουν κυρίως τα 15 λεπτά διασημότητας, είναι ωστόσο ενδεικτικό ότι κανείς δεν την έψαξε έξω από άλλα μαγαζιά.

 

Η «ελληνοποίηση» του Siri, του «βοηθού» του iPhone, είναι ένα από τα σούπερ αναμενόμενα σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού το Siri πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες του τηλεφώνου.

 

Ωστόσο ο λόγος που έχω στηθεί και περιμένω δεν είναι ούτε το iPhone 6, ούτε το iPad mini, αλλά το iWatch. Μετά τα γυαλιά της Google (τα οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου), το ρολόι θα είναι η επόμενη σημαντική εφαρμογή σε αυτό που ονομάζουμε «φορετούς» υπολογιστές ή «φορετή» τεχνολογία. Η δική μου ιδέα για την τεχνολογία που φοριέται είναι ένα παντελόνι που θα με σφίγγει αφόρητα, όταν ξεπερνάω μια συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού. Ή ακόμα ένα ζευγάρι παπούτσια που θα είναι αθλητικά όλη την ημέρα και μόλις το θελήσω θα γίνονται γόβες στιλέτο.

 

Αλλά μάλλον η Apple δεν θα έχει κάτι τέτοιο υπόψη της. Και παρά τους αστεϊσμούς μου, η τεχνολογία που φοριέται είναι η μία από τις δύο μεγάλες τάσεις του μέλλοντος. Η άλλη είναι η επαυξημένη πραγματικότητα. Τα γυαλιά της Google συνδύαζαν και τα δύο. Και δεν σας κρύβω την περιέργειά μου για ένα αντικείμενο που δεν το έχω ακόμα δει, δεν γνωρίζω τι θα είναι, αλλά ξέρω καλά πώς είναι μια κλεφτή ματιά προς το μέλλον.

 

Το μεγάλο νέο είναι ότι τελικά η Apple προχώρησε στο «phablet» (λέξη σύνθετη από το phone+tablet), λανσάροντας τη μία έκδοση του iPhone 6 σε οθόνη 4,7 ιντσών και τη δεύτερη (την plus) σε οθόνη 5,5!

 

Οσο για το ρολόι, προσπαθώ να καταλάβω τι κάνει ακριβώς (εκτός από το να λέει την ώρα). Θα κυκλοφορήσει, λένε, στις αρχές του ’15 και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι το «interface», δηλαδή ο τρόπος επαφής του χρήστη με το μηχάνημα θα είναι εντελώς διαφορετική από τα άλλα i-. Για παράδειγμα, αναγνωρίζει και βαθμό πίεσης από το δάχτυλο και όχι μόνο την κύλιση. Στην ουσία θα επικοινωνεί πλήρως με το τηλέφωνο. Για παράδειγμα, μπορεί να ελέγξει τη μουσική ή να μαγνητοφωνήσει ένα μήνυμα και να το στείλει σε e-mail.

 

Αλλά γι’ αυτά χρειαζόμαστε κατ’ αρχήν ισχυρά δίκτυα νέας γενιάς και φτηνή πρόσβαση σε αυτά. Κι εμείς είμαστε ακόμα πολύ μακριά, είτε την κουβαλάμε είτε τη φοράμε την τεχνολογία.

 

…………………………………………..

 

e- ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

Η επιδημία του ιού Εμπολα στη Δυτική Αφρική απασχόλησε όλα τα ειδησεογραφικά μέσα παγκοσμίως και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου για ακόμα μία φορά χρησιμοποιούν τους πιο πρόσφατους τίτλους ειδήσεων για να δελεάσουν τα θύματά τους. Οπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία Symantec, έχουν εντοπίσει τρεις περιπτώσεις malware και μια εκστρατεία phishing, τα οποία χρησιμοποιούν τον ιό Εμπολα ως θέμα.

 

Η πρώτη εκστρατεία είναι αρκετά απλή. Οι επιτιθέμενοι στέλνουν ένα email, το οποίο περιέχει μία ψεύτικη αναφορά στον ιό Εμπολα, για να προσελκύσουν τα θύματα και αυτό που στην πραγματικότητα λαμβάνουν οι χρήστες είναι μόλυνση από το Trojan.Zbot malware.

 

Στη δεύτερη εκστρατεία οι κυβερνοεγκληματίες στέλνουν emails όπου παρουσιάζονται ως η εταιρεία Etisalat, ένα φορέα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με παρουσία σε 18 χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Στο αρχείο zip που επισυνάπτεται με τίτλο: «EBOLA – ETISALAT PRESENTATION.pdf.zip» περιέχεται στην πραγματικότητα το Trojan.Blueso, το οποίο και μολύνει τον υπολογιστή του θύματος. Η τρίτη εκστρατεία μεταφέρει ορισμένες νέες ειδήσεις για τον ιό Εμπολα. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει συζητηθεί το Zmapp, ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τον ιό, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Οι επιτιθέμενοι εξαπατούν τα θύματά τους με ένα email, στο οποίο ισχυρίζονται ότι ο ιός Εμπολα έχει θεραπευτεί και το νέο πρέπει να διαδοθεί ευρέως. Στο email επισυνάπτεται το malware Backdoor.Breut.

 

Τέλος, μια phishing καμπάνια υποδυόμενη την ιστοσελίδα CNN όπου δίνει σημαντικές ειδήσεις για τον ιό (περιέχει και ειδήσεις σχετικά με την τρομοκρατία). Παρουσιάζεται μία περίληψη και περιλαμβάνονται links για την πλήρη ιστορία.

 

Το email υπόσχεται επίσης να προτείνει μέτρα προφύλαξης καθώς και μια λίστα με τις περιοχές που έχουν μπει στο «στόχαστρο» της ασθένειας. Εάν ο χρήστης κάνει κλικ στα links που περιέχει το email μεταβαίνει σε μία ιστοσελίδα, στην οποία του ζητείται να επιλέξει την υπηρεσία παροχής email και στη συνέχεια να εισάγει το login και το password του. Εφόσον ο χρήστης πραγματοποιήσει αυτή τη διαδικασία οι πληροφορίες στέλνονται αυτόματα στους phishers, ενώ το ανύποπτο θύμα μεταφέρεται στην αρχική σελίδα του CNN.

 

Προσοχή, λοιπόν, σχεδόν κάθε μεγάλο διεθνές γεγονός μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε Δούρειο Ιππο.

 

……………………………………….

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

*Με τη χορήγηση αδειών ESET Endpoint Antivirus η εταιρεία ESET απέδειξε έμπρακτα τη δέσμευσή της για υποστήριξη οργανισμών, των οποίων το έργο και η δράση συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής συνανθρώπων μας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προσέφερε 400 άδειες χρήσης προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των 120 μονάδων του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα.

 

*Η Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μάς προσκαλεί σε μια επιστημονική περιήγηση… στα χνάρια της ζωής! Οι επισκέπτες της Διαδραστικής Εκθεσης μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που θα τους εισάγουν στον κόσμο της Παλαιοντολογίας και των απολιθωμάτων και να φτιάξουν το δικό τους αποτύπωμα. Το απόγευμα μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν, μέσα από ένα παιχνίδι, για την «προσαρμογή» των ζωντανών οργανισμών στο περιβάλλον και πώς αυτή συνδέεται με την επιβίωσή τους. Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, στην ενότητα «H Επιστήμη… στα χνάρια της ζωής».

 

*Μέχρι τη Δευτέρα 15-9 παρατάθηκε η υποβολή αιτήσεων για τον διαγωνισμό βραβείων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας Social Business Excellence Awards, που τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στόχος τους είναι να αναδειχτούν και να επιβραβευτούν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων ή υπό ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων και να αναδειχτούν επίσης πρόσωπα που εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων.

 

[email protected]

 

Scroll to top