amea

18/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΣΑμεΑ: Ολοταχώς για την κατάργηση του δημοσίου συστήματος ασφάλισης

Να αποσυρθεί πάραυτα η απαράδεκτη και ανάλγητη απόφαση με την οποία αναστέλλεται το εξωϊδρυματικό επίδομα κατά τη διάρκεια νοσηλείας των δικαιούχων και που αποτελεί τον πρόδρομο της κατάργησης του δημοσίου συστήματος ασφάλισης, απαιτεί η ΕΣΑμεΑ από το υπουργείο Εργασίας.
      Pin It

Ήδη έχουν σταλεί αποφάσεις σε δικαιούχους του εξωϊδρυματικού επιδόματος, σύμφωνα με τις οποίες το επίδομα διεκόπη κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους σε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η απόφαση «επιβάλλει εγκληματικούς όρους για τη ζωή των ατόμων με βαρύτατες κινητικές αναπηρίες, που η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει με τον πιο βίαιο τρόπο. Είναι πασιφανές ότι αυτή η διάταξη αποτελεί τον πρόδρομο της κατάργησης του δημοσίου συστήματος ασφάλισης, καταστρατηγεί αναφαίρετα δικαιώματα ατόμων που ανήκουν σε μία από τις βαρύτερες κατηγορίες αναπηρίας, και αγνοεί με τον πιο επιδεικτικό τρόπο τις πραγματικές ανάγκες των βαριά κινητικά αναπήρων».

«Το εξωϊδρυματικό επίδομα χορηγείται επί σειρά δεκαετιών από την Πολιτεία, με κύριο και αποκλειστικό σκοπό να υποστηρίξει τα άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που διαβιούν στην οικογενειακή τους εστία και όχι σε ασυλικού τύπου ιδρύματα», επισημαίνει η ομοσπονδία.

Η ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει πως πρόκειται για απόφαση που έχει ανασυρθεί από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, καθώς στηρίζεται σε παλαιότερη απόφαση του 1983, της οποίας η εφαρμογή ακυρώθηκε μετά από τις αντιδράσεις των ατόμων με κινητική αναπηρία.

«Είναι αδιανόητο να διακόπτεται το εξωϊδρυματικό επίδομα σε άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας τους, ή ακόμη και οι στοιχειώδεις προσβάσιμες υποδομές (απουσία προσβάσιμων κρεβατιών έως και προσβάσιμων wc)

Το ποσό του εξωϊδρυματικού επιδόματος έτσι κι αλλιώς δεν καλύπτει τις ανάγκες που έχουν τα άτομα με βαριά αναπηρία (παραπληγία –τετραπληγία – ακρωτηριασμοί) σε 24άωρη βάση. Αυτό λοιπόν το ποσό, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αναστέλλεται σε εκείνη τη χρονική περίοδο που το άτομα με κινητική αναπηρία όπως παραπληγικοί – τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι έχουν πρόσθετη ανάγκη υποστήριξης. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση δείχνει το πιο απεχθές πρόσωπο της Πολιτείας και επιβάλλεται να αποσυρθεί αμέσως. Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν δικαιολογούνται στο όνομα καμίας δημοσιονομικής προσαρμογής», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Σχετικό θέμα: Διαμαρτυρία για τα ΑμεΑ έξω από τη Βουλή

 

efsyn.gr

Scroll to top