05/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κούνα το χέρι να σωπάσει το κινητό

Οι νέες εφαρμογές μάς κατακλύζουν. Κάποιες από αυτές θα μπουν στη ζωή μας, κάποιες άλλες θα μείνουν στα αζήτητα.
      Pin It

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Οσοι έχουν πιτσιρίκια (και τις κονσόλες που πάνε μαζί τους) γνωρίζουν καλά πόση πλάκα έχει να παίζεις παιχνίδια όχι με χειριστήριο αλλά μόνο με την κίνηση των χεριών. Και οι τρεις μεγάλες κονσόλες που κυκλοφορούν στην αγορά (οι επιτραπέζιες, όχι οι φορητές) προσφέρουν εδώ και καιρό τη δυνατότητα αυτή. Και όσοι έχουμε παίξει γνωρίζουμε πόσο ωραία αισθάνεσαι να χοροπηδάς γύρω γύρω στο σαλόνι μαζί με τα παιδιά σου.

 

Η ίδια τεχνολογία αναπτύσσεται τώρα και για τα έξυπνα κινητά. Ηδη κάποια από αυτά ενσωματώνουν αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τις κινήσεις του χρήστη μέσω της κάμερας της συσκευής, αλλά η δυνατότητα αυτή έχει το μειονέκτημα ότι καταναλώνει πολλή ενέργεια της μπαταρίας και επιπλέον η κάμερα πρέπει να έχει πάντα ξεκάθαρη εικόνα των χεριών του χρήστη.

 

Ετσι, τα μεγάλα «εργαστήρια» τεχνολογίας επικεντρώνονται τώρα σε μια νέα τεχνολογία, η οποία βασίζεται σε νέου τύπου ασύρματους αισθητήρες, οι οποίοι καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και επιτρέπουν στους χρήστες να «εκπαιδεύουν» το τηλέφωνό τους ώστε να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες αθέατες χειρονομίες που κάνουν κοντά σε αυτό.

 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον, χρησιμοποιεί την ασύρματη μετάδοση σήματος για να αντιληφθεί τις χειρονομίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται το τηλέφωνο να «βλέπει» τα χέρια του χρήστη με τη βοήθεια της κάμερας. Ακόμη κι αν η συσκευή βρίσκεται μέσα σε μια τσέπη ή τσάντα, «πιάνει» τις χειρονομίες του ιδιοκτήτη της. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι το κινητό είναι στην τσάντα κι αρχίζει να χτυπάει μέσα στον κινηματογράφο. Αντί να ψάχνουμε σαν τρελοί να το βρούμε, μια κοφτή μας κίνηση θα το σιγάσει αμέσως!

 

Οταν κάποιος μιλάει στο τηλέφωνο ή χρησιμοποιεί μια εφαρμογή μέσω διαδικτύου, η συσκευή μεταδίδει ραδιοσήματα, επικοινωνώντας έτσι με τις κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Οταν ο χρήστης κινεί το χέρι του στον χώρο γύρω από το τηλέφωνο, το σώμα του ανακλά πίσω στη συσκευή ένα μέρος από αυτά τα ραδιοσήματα.

 

Ο νέος αισθητήρας χρησιμοποιεί μια σειρά από ενσωματωμένες μικροσκοπικές κεραίες οι οποίες «πιάνουν» αυτές τις αλλαγές στο ανακλώμενο σήμα και ανιχνεύουν έτσι σε ποιες χειρονομίες αντιστοιχούν. Οι τελευταίες, στη συνέχεια, «μεταφράζονται» σε συγκεκριμένες εντολές προς το τηλέφωνο (για παράδειγμα σίγαση ή αλλαγή τραγουδιού).

 

Επειδή τα ασύρματα ραδιοσήματα διαπερνούν εύκολα ένα ύφασμα ή άλλο υλικό, το σύστημα δουλεύει ακόμη και αν η συσκευή είναι μέσα σε τσέπη ή σε τσάντα. Ετσι, όλος ο χώρος γύρω από το τηλέφωνο μετατρέπεται σε χώρο αλληλεπίδρασης με αυτό. Τα μέχρι τώρα πειράματα έδειξαν ότι η συσκευή μπορεί να τις αναγνωρίσει με μέση ακρίβεια της τάξης του 87%, η οποία μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο στο μέλλον.

 

Η καινοτομική τεχνολογία με την ονομασία SideSwipe, που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στα υπάρχοντα smartphones, θα παρουσιαστεί μέσα στον Οκτώβριο σε συνέδριο πληροφορικής στη Χαβάη. Το όνομα κάνει βεβαίως εντύπωση, γιατί είναι ήδη πατενταρισμένο από τους δημιουργούς των περίφημων Transformers.

 

Ο SideSwipe είναι ένας γενναίος μαχητής που ανήκει στο στρατόπεδο των «καλών» Autobots, του οποίου το alter ego είναι μια κόκκινη Λαμποργκίνι. Είναι, επίσης, η πατέντα μιας εταιρείας οπτικών, με την οποία αλλάζεις φακούς σε ένα ζευγάρι γυαλιά με μεγάλη ευκολία.

 

Ετσι λοιπόν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο μείζονα προβλήματα για την ανθρωπότητα. Το πρώτο αφορά την εμπορική εκμετάλλευση και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί (εγώ στοιχηματίζω Transformers). Το δεύτερο είναι ότι ξαφνικά θα βλέπουμε συνεχώς γύρω μας ανθρώπους που θα κάνουν τρελές κινήσεις με τα χέρια τους σαν να προσπαθούν να σκοτώσουν κουνούπι…

………………………………………..

 

e- ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

Ο ευρωπαϊκός μήνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (ΕΜΑΚ) ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ΕΜΑΚ προάγει στους πολίτες την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και συνιστά την αλλαγή των αντιλήψεων για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, προωθώντας την ασφάλεια των δεδομένων και των πληροφοριών, την εκπαίδευση, την ανταλλαγή ορθών πρακτικών και διαγωνισμούς.

 

Φέτος, η επίσημη έναρξη του ΕΜΑΚ συνέπεσε με την εκδήλωση του ENISA «10 χρόνια διασφάλισης της ασφάλειας της Ευρώπης στον κυβερνοχώρο … και συνεχίζουμε!», στο κτίριο της αντιπροσωπείας του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση, ο ΕΜΑΚ καταπιάστηκε με το θέμα της «Συμμετοχής του πολίτη» με εκπροσώπους από την Εβδομάδα Κώδικα, τον Μεγάλο Συνασπισμό για την απασχόληση, καθώς επίσης Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους.

 

Στη διάρκεια του μήνα θα διεξαχθούν οι παρακάτω δράσεις:

 

1η εβδομάδα: Εκπαίδευση υπαλλήλων, στοχεύοντας στους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς

2η εβδομάδα: Προστασία και ενημερώσεις όσον αφορά την ασφάλεια Η/Υ και κινητών, στοχεύοντας σε όλους τους ψηφιακούς χρήστες

3η εβδομάδα: Κωδικοποίηση, στοχεύοντας στους σπουδαστές

4η εβδομάδα: Ασκήσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, στοχεύοντας στην τεχνική εμπειρογνωμοσύνη

5η εβδομάδα: ηλεκτρονική ιδιωτικότητα, στοχεύοντας σε όλους τους ψηφιακούς χρήστες

 

Ο πλήρης κατάλογος δραστηριοτήτων ΕΜΑΚ που πρόκειται να λάβουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει στην ενότητα «Εκδηλώσεις» του ειδικά αφιερωμένου ιστότοπου http://cybersecuritymonth.eu. Εκεί θα δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα και νέο υλικό. Για την ώρα έχουν ήδη δημοσιευτεί επτά ενημερωτικά δελτία με συστάσεις για θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, οι οποίες περιλαμβάνουν συμβουλές προς εκπαιδευτές και υπαλλήλους σχετικά με την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών, τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση καταργηθέντος λογισμικού ή λογισμικού προστασίας από λογισμικό κακόβουλης λειτουργίας, την ασφάλεια σε σχέση με δημοφιλείς υπηρεσίες cloud (όπως μέσα κοινωνικής δικτύωσης), τα δικαιώματα προστασίας των online δεδομένων και την κατανόηση των έως σήμερα διδαγμάτων μέσω του συντονισμού των πανευρωπαϊκών ασκήσεων στον κυβερνοχώρο ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

 

……………………………………….

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

*Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανέθεσε στη Logikon Labs, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, ένα διετές ερευνητικό συμβόλαιο στον τομέα των προηγμένων τεχνολογιών υψομετρίας. Το έργο, με τίτλο «Advanced Laser Ranging Altimetry Technologies (ALaRT)», έχει στόχο τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον έλεγχο ενός πρωτότυπου οργάνου υψομετρίας με χρήση λέιζερ, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες τρισδιάστατης απεικόνισης και τεχνικές μέτρησης απόστασης με λέιζερ (LIDAR). Το όργανο θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές αποστολές Παρατήρησης της Γης και Πλανητικής Εξερεύνησης, με εφαρμογές που εκτείνονται από παρακολούθηση βλάστησης έως συνδέσεις διαστημικών σκαφών (docking) και προσεδάφιση σε αστεροειδείς.

 

*Οι πρώτοι εκτυπωτές Android θα κυκλοφορήσουν σύντομα από τη Samsung ElectronicsCo., Ltd. Τα δέκα νέα μοντέλα πολυμηχανημάτων (MFPs) έχουν σχεδιαστεί για μεγαλύτερη ανεξαρτησία, ενώ διαθέτουν δυνατότητα προσαρμογής για την κάλυψη των διαφορετικών αναγκών κάθε επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Θα διαθέτουν, επίσης, το Samsung Smart UX Center, ώστε να λειτουργούν ανεξάρτητα, χωρίς την ανάγκη σύνδεσης με Η/Υ.

 

*Η αλυσίδα Coffee Island γιορτάζει και προσφέρει την ευκαιρία σε όσους κάνουν Like στη σελίδα της στο Facebook να παίξουν και να κερδίσουν ένα από τα 200 δώρα: χρηστικά αντικείμενα για τους λάτρεις του καφέ, είδη καφεκοπτείου και ροφήματα (καφές φίλτρου, ελληνικός, espresso, στιγμιαίος, τσάι).

 

[email protected]

 

Scroll to top