27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

      Pin It

Της Αλλοπάρ*

 

Παρά το γεγονός ότι τα δελτία ειδήσεων των τηλεοράσεων είναι σχεδόν πάντα καταθλιπτικά, μια και ασχολούνται με λιμούς, πνιγμούς, καταποντισμούς και νέα φορολογικά μέτρα, ωστόσο εμείς εδώ τα απολαμβάνουμε και δεν τα χάνουμε ποτέ! Διότι, ως αγέλη, έχουμε το ψώνιο να μην ακούμε τι λένε οι παρουσιαστές, αλλά τι γράφουν οι «τίτλοι» που πέφτουν κάθε τόσο στο κάτω μέρος της οθόνης. Και εκεί γίνεται το έλα να δεις.

 

Ενα παράδειγμα για να σας δώσω να καταλάβετε: Πέμπτη μεσημέρι, 16/10/14, στο «Μέγκα», που είναι ένα απ' τα «μεγάλα» κανάλια και όχι τίποτα καρατζαφεροκάναλο, όπου ό,τι και να δεις δεν σε ξαφνιάζει. Το θέμα, λοιπόν, είναι κάποιες ατασθαλίες στην ΠΑΣΕΓΕΣ, αν θυμάμαι καλά. Πέφτει από κάτω ο τίτλος «Ατασταλίες στην ΠΑΣΕΓΕΣ». Σκάμε στα γέλια με τις… ατασταλίες και περιμένουμε να διορθωθούν σε «ατασθαλίες». Αμ δε! Πέφτει και νέος τίτλος, πάλι με Ατασταλίες! Κι ενώ εμείς κρατάμε τις κοιλιές μας απ' τα γέλια, να που, επιτέλους, σε νέο τίτλο οι ατασταλίες έγιναν ατασθαλίες.

 

Οι ειδήσεις προχωρούν και φτάνουν στο σημείο όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν πιστεύει αυτά «που επαγγέλλεται» – όπως γράφει και ο πρώτος τίτλος. Σε λίγο, όμως, πέφτει νέος τίτλος, όπου το «επαγγέλλεται» έχει γίνει «επαγγέλεται», με ένα λάμδα. Είναι προφανές ότι τα (σωστά) δύο λάμδα τούς φάνηκαν υπερβολικά πολλά κι είπαν να κάνουν οικονομία – μέρες που είναι. Και έκοψαν το ένα.

 

Μη νομίζετε ότι μόνο στο «Μέγκα» γίνονται τέτοιες γκάφες. Σ' όλα τα κανάλια συμβαίνει το ίδιο. Διότι κανείς απ' τους υπεύθυνους των ειδήσεων (π.χ. ο διευθυντής ειδήσεων) δεν δίνει προσοχή σε τίποτε άλλο, παρά μόνο στο τι θα πει η παρουσιάστρια ή ο παρουσιαστής – και πώς θα το πει.

 

Ετσι, αφήνουν την ευθύνη των τίτλων στον πρώτο τυχόντα ή την κρατάνε για τον εαυτό τους, αντί να την αναθέτουν σ' έναν καλό γνώστη της ελληνικής γλώσσας. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Βλέπετε, οι τίτλοι συνήθως γράφονται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, χωρίς να υπάρχει περιθώριο για δεύτερη σκέψη ούτε, βέβαια, η πολυτέλεια του διορθωτή, όπως γίνεται στις εφημερίδες: Ο,τι γράψεις, βγήκε στον αέρα!

 

Και -μιλάω εκ πείρας- συχνά το μυαλό «κολλάει» τόσο πολύ ώστε, ακόμα κι αν ξέρεις κάποια ελληνικούλια, όταν ξαναδιαβάζεις το «χειρόγραφό» σου ανακαλύπτεις σημεία και τέρατα.

 

Ελπίζω να συνεχίσουν έτσι οι ειδήσεις των καναλιών και να μην προσλάβουν άτομα που ξέρουν καλά ελληνικά, ώστε να μη στερηθούμε κι εμείς τη διασκέδασή μας και το γέλιο, που είναι τόσο απαραίτητο ειδικά αυτή την εποχή.

 

* Η Αλλοπάρ είναι η σκύλα μου, μια πανέμορφη και εντελώς αλλοπαρμένη Αγγλίδα σετερίνα και -καπάκι- αρχηγίνα αγέλης εδώ στον Μαραθώνα. Προσπαθεί φιλότιμα να μάθει τα ελληνικά, αλλά δυστυχώς ό,τι μαθαίνει διαβάζοντας το ξεχνάει βλέποντας τους τίτλους στις ειδήσεις της τηλεόρασης.

 

Scroll to top