Xardouvelis-Gigas-Eurogroup

04/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν εξαρτάται μόνο από μας η συμφωνία για το χρέος»

Τονίζοντας ότι «είναι δύο αυτοί που χορεύουν τάγκο, ίσως και τρεις», ο υπουργός Οικονομικών αποσαφήνισε ότι «θα θέλαμε πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να έχουμε συμφωνία για το μνημόνιο και το χρέος, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από μας».
      Pin It

Για μια περίοδο προσαρμογής έως ότου υπάρξει πλήρης έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο μίλησε (Mega) ο Γκίκας Χαρδούβελης το βράδυ της Δευτέρας. «Θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής, ίσως έξι μήνες, ίσως ένας χρόνος, έως ότου βγούμε εντελώς από το μνημόνιο, όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, πάει το ΔΝΤ μία φορά κάθε έξι μήνες και βγάζει ένα report. H πολιτική της κυβέρνησης παραμένει «έξοδος από το μνημόνιο». Δεν θα μας τραβούν από το αυτί από την 1η Ιανουαρίου. Θα μας αφήνουν ελεύθερους να αποφασίσουμε. Θα έχουμε μια νέα σχέση με τους Ευρωπαίους. Θα είναι μια διαφορετική σχέση που θα είναι αντιληπτή και στα μέσα ενημέρωσης και στους πολίτες. Η νέα σχέση είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ δεν θα φύγει εντελώς, θα είναι παρατηρητής».

«Η σχέση με τους δανειστές θα κρατήσει πολλά χρόνια»

troikaΕρωτηθείς για την ημερομηνία επανόδου της τρόικας, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως «όπου να 'ναι έρχονται, ελπίζω σε μερικές ημέρες. Υπάρχει διαρκής επικοινωνία μαζί τους. Καμία κόντρα δεν υπάρχει, είναι πολύ αγαστή η σχέση. Τώρα οι δανειστές είναι πιο κοντά στα χνώτα μας. Η σημερινή διαπραγμάτευση δεν είναι για τις λεπτομέρειες, για το πώς θα τελειώσει το Μνημόνιο, αλλά για τη μορφή που θα έχει την επόμενη ημέρα».

Επισήμανε δε, ότι «η σχέση με τους δανειστές θα διαρκέσει πολλά χρόνια, έως ότου ξεχρεώσουμε το 75% των δανεικών, αλλά δεν θα είναι η ίδια σχέση με τώρα. Είναι άλλο η μετά προγράμματος αξιολόγηση και άλλο η αξιολόγηση εντός προγράμματος».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για μια «συνετή και καθαρή έξοδο». Διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει ότι «έχεις κάποια χρήματα στην άκρη, έχεις ένα δίχτυ ασφαλείας, εάν το χρειαστείς, απέναντι στις αγορές. Είναι το ίδιο που περιέγραψα στο Eurogroup. Το γεγονός ότι μιλάνε και οι δανειστές για νέα σχέση, σημαίνει ότι έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου, ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες περί μίας συνετής εξόδου». Ειδικά για το δημόσιο χρέος, εκτίμησε ότι θα καταστεί βιώσιμο με τις κινήσεις της κυβέρνησης. «Έχουν υποσχεθεί ότι κάτι θα μας δώσουν. Ελπίζουμε ότι θα το πάρουμε», πρόσθεσε.

«Να φύγει η τροχοπέδη της αβεβαιότητας»

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι το 2014 θα είναι έτος σταθεροποίησης, με μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,5%, αλλά το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης, με αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2,5%. «Το 2008 ήμουν ο μόνος Έλληνας οικονομολόγος, που είχα πει ξεκάθαρα «προσδεθείτε έρχεται μια 7ετία στασιμότητας». Το είχα προβλέψει. Τώρα με μεγαλύτερη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι θα δούμε την ανάπτυξη. Και του χρόνου θα δούμε μια μικρή αύξηση και στο καθαρό εισόδημα των πολιτών. Πρέπει να φύγει, όμως, η τροχοπέδη της αβεβαιότητας».

Ερωτηθείς για την πολιτική αβεβαιότητα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν μου αρέσουν οι πρόωρες εκλογές γιατί χαλάνε το κλίμα. Διανύσαμε πολύ δρόμο για να τα διαλύσουμε όλα τώρα». Προέβλεψε, δε, ότι «όταν η αβεβαιότητα θα φύγει τον Φεβρουάριο, τότε θα δείτε το Χρηματιστήριο να ανεβαίνει και τα spreads των ομολόγων να πέφτουν».

Φορολογική πολιτική

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ και την προ μηνών δήλωσή του ότι «έχει μεγάλη δόση αυθαιρεσίας», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «σε όλες τις χώρες υπάρχει φόρος στα ακίνητα. Η «δόση αυθαιρεσίας» είναι ότι αγόρασα το διαμέρισμα, χωρίς να ξέρω ότι θα μπει ο φόρος, χωρίς να ξέρω ότι θα υπάρχει ύφεση. Τον επιβάλαμε ξαφνικά, και σε μια περίοδο που ο κόσμος δεν μπορούσε να πληρώσει γιατί υπάρχει ύφεση». Για δε την επιβολή του φόρου, δήλωσε ότι «το κράτος είχε έλλειμμα και κάπου έπρεπε να βρεθούν φόροι. Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε τη στιγμή που δεν μπορούσες να αυξήσεις άλλο τους φόρους που υπήρχαν». Πάντως, πρόσθεσε ότι διορθώνονται τα λάθη.

Αποστάσεις από τις δηλώσεις Γεωργιάδη

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Αδώνιδος Γεωργιάδη, ότι εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρει τις καταθέσεις του, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι σημαντικό να το προστατεύσουμε. Η μεγαλύτερη προστασία των stress tests είναι η προστασία στις καταθέσεις. Ακόμα και το χειρότερο στραβό να πάει στην ελληνική οικονομία, οι τράπεζες έχουν τα κεφάλαια να προστατεύσουν τις καταθέσεις».

Και κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, προσθέτοντας πως «άρα εγώ πιστεύω ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και εγώ δεν θα αποσύρω τις καταθέσεις μου όποιος και εάν έρθει επάνω».

 

efsyn.gr

Scroll to top