Pin It

Tης Βάσως Τζεβελέκου

 

Παίζουν μουσική χωρίς μουσικά όργανα, τραγουδούν «κομμάτια» από κλασικές όπερες μέχρι ροκ επιτυχίες κι ισχυρίζονται ότι είναι εξωγήινοι. Εμφανίζονται ντυμένοι στα λευκά. Επί σκηνής τα δίνουν όλα ως μουσικοί, τραγουδιστές και κωμικοί ηθοποιοί προκαλώντας γέλια μέχρι δακρύων και συνδυάζουν α capella μουσική και beat box με μια ολόκληρη μπάντα με ντραμς, τρομπέτες, κιθάρες.

 

Ο λόγος για τους «Voca People», την καλλιτεχνική ομάδα από το Ισραήλ. Ιδρύθηκε το 2009 κι έγινε διάσημη χάρη στο ξεχωριστό θεατρικό δρώμενο–παράσταση. Οι οκτώ τραγουδιστές ζωντανεύουν μια ολόκληρη ορχήστρα μόνο με τις φωνές τους. Συνδυάζουν την ιδιαιτερότητα της μουσικής ορχήστρας χωρίς όργανα και μιας παράστασης με γκαγκς, χιούμορ, στοιχεία παντομίμας και performance για όλη την οικογένεια.

 

Εχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες –από τις ΗΠΑ ώς τη Νότια Αφρική – και στις 12 με 13 Ιανουαρίου επιστρέφουν για δεύτερη φορά στην Αθήνα, στο θέατρο Badminton. Με μότο «Η μουσική είναι ζωή και η ζωή μουσική», οι παραστάσεις τους στηρίζονται στην κεντρική ιδέα ότι τα μέλη του σχήματος είναι εξωγήινοι από τον πλανήτη Voca. Ταξιδεύουν στον Γαλαξία με το ιδιαίτερο διαστημόπλοιό τους, που κινείται με μουσική ενέργεια.

 

Το πλήρωμα αποτελείται από τρεις εξωγήινες τραγουδίστριες (άλτο, μέτζο, σοπράνο), τρεις εξωγήινους τραγουδιστές (μπάσος, βαρύτονος, τενόρος) και δύο εξωγήινους καλλιτέχνες του beat box. Ολοι μαζί κάνουν ό,τι δεν μπορείτε να φανταστείτε, για να τροφοδοτήσουν με μουσική ενέργεια το διαστημικό τους όχημα και να γοητεύσουν το κοινό με τους δύσκολους κι ευφάνταστους τρόπους τους ν’ αποδίδουν τη μουσική. Η παράσταση είναι εμπλουτισμένη με νέα «κομμάτια» παράλληλα με τις κλασικές επιτυχίες από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, αλλά και συνθέσεις Μότσαρτ.

 

Πίσω από τους «Voca People» είναι ο Λίορ Κάλφο, εμπνευστής και διευθυντής του σχήματος. Επί 4 χρόνια δούλευε στο μυαλό του την ιδέα, μέχρι τις πρώτες πρόβες τον Φεβρουάριο του 2009. Κωμικός ο ίδιος, με θητεία στην τηλεόραση και βραβεία, έκανε το διεθνές ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία, σε ηλικία 28 ετών, στην Πράγα, με το «Wow»-Μαύρο Θέατρο τριών διαστάσεων.

 

Παράλληλα δημιούργησε το φουτουριστικό κινηματογραφικό θέατρο των Comics -Matrix «Glow!»- η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε στο Βέλγιο το 2008, κι έναν χρόνο μετά ίδρυσε τους «Voca People». Ζει στο Ισραήλ και σε άλλα μέρη του κόσμου όπου ταξιδεύει καθώς ακολουθεί πιστά την καριέρα του ηθοποιού-δημιουργού.

 

Συνθέτης, μουσικός διευθυντής και ενορχηστρωτής της ομάδας είναι ο 32χρονος Σάι Φίσμαν, ο οποίος παίζει εφτά όργανα: πιάνο, τρομπέτα, κόρνο, σαξόφωνο, φλάουτο, ντραμς και μπάσο. Ζει στο Λος Αντζελες -ιδρυτής των Fish-i, Inc. και Fish-i Studios– κι έχει συνθέσει μουσικές για τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και για παραγωγές πολυμέσων.

 

INFO: θέατρο Badminton, 12, 13 Ιανουαρίου, ώρα έναρξης: Σάββατο 21.00, Κυριακή 17.30, 20.30

 

Τιμές εισιτηρίων: 30€, 35€, φοιτητικό & ανέργων: 25€. Προπώληση: viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600

 

 

 

Scroll to top