Pin It

Ο Δήμος Πειραιά καλεί επενδυτές απ' όλο τον κόσμο να αξιοποιήσουν πέντε δημοτικά κτίρια, τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα και ανεκμετάλευτα. Ανάμεσα τους ο 84 μέτρων Πύργος

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Διεθνή κλειστό διαγωνισμό προκηρύσσει ο Δήμος Πειραιά, με σκοπό την αξιοποίηση πέντε δημοτικών κτιρίων, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν εγκαταλελειμμένα και ανεκμετάλλευτα εδώ και χρόνια.

 

Πρόκειται για το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας, τον Πύργο που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, εξαιρουμένης της οριζοντίου ιδιοκτησίας που ανήκει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ακίνητο της πρώην Ραλλείου Σχολής απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο, το κεντρικό δημαρχείο στην πλατεία Κοραή και δύο ακίνητα στη Λεύκα του Πειραιά, εκ των οποίων το ένα είναι γκαράζ απορριμματοφόρων.

 

Σήμερα σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου θα συζητηθεί το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους (πρόσκληση ενδιαφέροντος). Αυτή είναι η πρώτη φάση του διαγωνισμού και θα ακολουθήσει και η δεύτερη, κατά την οποία θα γίνει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Το θέμα θα απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα.

 

Με τη σύμβαση παραχώρησης, χρήσης και εκμετάλλευσης ο Δήμος Πειραιά αποσκοπεί στην αξιοποίηση των ακινήτων, στοχεύοντας παράλληλα και στην αποπεράτωση δύο σημαντικών για την πόλη του Πειραιά εγκαταλελειμμένων κτιρίων.

 

«Η εκμετάλλευση των κτιρίων θα γίνει με πλήρη διαφάνεια», έχει δηλώσει ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος και επίσης όπως έχει πει «θα υπάγεται σε κάποια αυστηρά κριτήρια με γνώμονα το κοινωνικό και οικονομικό όφελος, την αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, την ιστορία του τόπου, αλλά και κάθε ακίνητου».

 

«Μια ομάδα δούλεψε για 8 μήνες και για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου δημιουργήθηκε ένας τόμος από 120 σελίδες που περιγράφει το ιστορικό των πέντε κτιρίων που στοιχειώνουν την πόλη» είχε επισημάνει.

 

Το κάθε ένα από τα πέντε κτίρια που πρόκειται να παραχωρηθούν, έχει τη δική του μακρά ιστορία, με το κτίριο «φάντασμα», όπως αποκαλούν πολλοί τον Πύργο, να πρωτοστατεί. Σχεδόν 40 χρόνια διχάζει τις δημοτικές αρχές. Από το 1974 που κτίστηκε μέχρι και σήμερα καμία δεν μπόρεσε να το ολοκληρώσει και να το αξιοποιήσει.

 

Ταυτισμένο με τη δικτατορία, καθώς η άδειά του εκδόθηκε στο πλαίσιο ενός χουντικού νόμου, με τους 22 ορόφους και τα 84 μέτρα ύψος, πολλές φορές έχει γίνει το μήλον της έριδος ανάμεσα σε δημοτικές παρατάξεις.

 

«Εάν είχα λεφτά θα τον γκρέμιζα» είχε δηλώσει ο Β. Μιχαλολιάκος, τονίζοντας ότι όταν τον βλέπει του προκαλεί θλίψη. Από το 1974 μέχρι και σήμερα έχουν προκηρυχθεί αρκετοί δημόσιοι διαγωνισμοί για την αποπεράτωσή του και αξιοποίησή του, εκ των οποίων άλλοι δεν ολοκληρώθηκαν και άλλοι δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Ο τελευταίος διαγωνισμός έγινε το 2010.

 

Το κτίριο της πρώην Ραλλείου Σχολής βρίσκεται στην καρδιά του Πειραιά, απέναντι από το δημοτικό θέατρο, στην πλατεία Κοραή, και μέχρι πρόσφατα ήταν καλυμμένο με διαφημιστικές πινακίδες. Το οικόπεδο που στέκει το σημερινό μισοτελειωμένο κτίριο, είναι κληροδότημα του Ι. Ράλλη.Το 1856 ιδρύθηκε το Ράλλειο Λύκειο Θηλέων. Το 1968, επί χούντας, ο Δήμος Πειραιά με δήμαρχο τον Α. Σκυλίτση γκρέμισε το σχολικό κτίριο και στη θέση του ξεκίνησε την κατασκευή ενός άλλου το οποίο προόριζε για δημαρχείο του Πειραιά.

 

Από τότε μέχρι και σήμερα το κτίριο παραμένει στα μπετά, καθώς αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας ξεκίνησε ένας δικαστικός αγώνας ανάμεσα στη Σχολική Επιτροπή της Ραλλείου και στον Δήμο Πειραιά, ο οποίος κράτησε σχεδόν 40 χρόνια και μόλις φέτος το Εφετείο δικαίωσε τον Δήμο Πειραιά, χωρίς ωστόσο η απόφαση να είναι αμετάκλητη.

 

[email protected]

 

 

Scroll to top