08/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο θησαυρός του μακαρίτη

      Pin It

Ο όγδοος όροφος του δημαρχείου Πειραιά έκρυβε μια ανεκτίμητη περιουσία από τον δωρητή Κρ. Δηλαβέρη

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Επιπλα και πολύ παλιά, σπάνια αντικείμενα, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ανήκαν στον μεγάλο δωρητή της πόλης του Πειραιά, Κρίτωνα Δηλαβέρη, αποκαλύφθηκαν στον 8ο όροφο του δημαρχείου Πειραιά. Για «μικρό θησαυρό» κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο δήμος, ο οποίος ήταν «θαμμένος» και κανείς όλα αυτά τα χρόνια δεν γνώριζε την ύπαρξή του.

 

 

Τα «ευρήματα» είχαν δωρηθεί στον δήμο από τον Κ. Δηλαβέρη και ανακαλύφθηκαν την Κυριακή τυχαία μέσα σ' έναν τοίχο στον 8ο όροφο του δημαρχείου, όπου βρίσκονται διοικητικές υπηρεσίες.

 

Τα αντικείμενα καταγράφηκαν και φωτογραφήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου. Ο δήμαρχος Πειραιά Β.Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι μόλις χθες πληροφορήθηκε την ύπαρξη της «κρύπτης». Αμέσως έδωσε εντολή να ξηλωθεί ο τοίχος και να καταγραφούν τα πάντα. «Θα τα αναδείξουμε γιατί το οφείλουμε στη μνήμη του μεγάλου δωρητή, το οφείλουμε στην ιστορική συνέχεια της πόλης μας» τόνισε.

 

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την παραχώρηση των αντικειμένων στον Δήμο του Πειραιά κανείς δεν γνώριζε κάτι γι' αυτό το μικρό «θησαυρό» και κανένας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την τύχη του.

 

Να σημειωθεί ότι ο Κρίτων Δηλαβέρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1894 από πλούσια οικογένεια, το 1914 πήρε το πτυχίο Νομικής, υπήρξε βιομήχανος-πολιτευτής και είχε εκλεγεί αρκετές φορές βουλευτής Πειραιά. Ηταν παντρεμένος με την αδελφή τής Κατίνας Παξινού, Αθηνά. Πέθανε το 1972 χωρίς ν' αφήσει απογόνους, δωρίζοντας όλη του την περιουσία στον Δήμο Πειραιά.

 

Πριν από ένα χρόνο, ο δήμος έβγαλε σε πλειστηριασμό το αυτοκίνητο του ευεργέτη, μια Μερσεντές 300 SL, κατασκευής 1960, ένα από τα 1.800 που έχουν κατασκευαστεί σε όλο τον κόσμο, την οποία απέκτησε ένας Γερμανός έναντι του ποσού των 405.000 ευρώ.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι και την ύπαρξη του αυτοκινήτου-αντίκας ο δήμαρχος την είχε μάθει τελείως συμπτωματικά, από έναν έμπορο αυτοκινήτων που το είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα για ένα καινούργιο, καθώς αυτό σάπιζε σε μια αποθήκη του δήμου.

 

[email protected]

Scroll to top