Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Χρόνια ολόκληρα περιμένουν οι συνταξιούχοι ναυτικοί να πάρουν το εφάπαξ που δικαιούνται, ενω αδυνατούν να πληροφορηθούν πότε τελικά θα λάβουν αυτά τα χρήματα, καθώς το ΝΑΤ δεν δίνει σαφείς απαντήσεις.

 

Οι ηδη συνταξιοδοτούμενοι με το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης(ΝΑΤ-ΙΚΑ) που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τους απο τον Ιούλιο του 2008, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν απολύτως κανένα νέο για το εφάπαξ, ενω στην αναμονή βρίσκονται και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν αποκλειστικά απο το ΝΑΤ το 2010.

 

Το θέμα έφεραν στη βουλή με ερώτησή τους επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τονίζουν οτι η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων στη ναυτιλία ήταν πολιτική μείωσης των οργανικών θέσεων σε ολες τις κατηγορίες των πλοίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κάθετη μείωση των εισφορών στα ταμεία τους.

 

Ολα τα ταμεία των ναυτικών εξαιτίας της ασκούμενης διαχρονικά ναυτιλιακής πολιτικής έχουν οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση, υποστηρίζουν οι βουλευτές και επισημαίνουν πως υπάρχουν μάλιστα εκατοντάδες ναυτικοί οι οποίοι έχουν πεθάνει χωρίς να έχουν προλάβει να πάρουν το εφάπαξ.

 

Να σημειωθεί οτι το πρόβλημα της μη καταβολής σύνταξης και εφάπαξ το αντιμετωπίζει το σύνολο των υπο συνταξιοδότηση πολιτών, αφου σε ολα τα ασφαλιστικά ταμεία παρουσιάζονται τεράστιες καθυστερήσεις που ξεκινούν απο 12 μήνες, ενω σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις φθάνουν και τα 4,5 χρόνια.

 

Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης υπολογίζουν σε περισσότερες απο 170.000 τις περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

 

Scroll to top