Pin It

Tης Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Χριστουγιεννιάτικο δώρο έλαβαν οι 24 ναυτικοί τού υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου «Aegean Horizon», οι οποίοι ύστερα από περίπου ενάμιση μήνα που ήταν «όμηροι» μέσα στο πλοίο τους από τις αρχές της Νιγηρίας, ανήμερα τα Χριστούγεννα τους δόθηκε άδεια και απέπλευσαν για Ρότερνταμ. Η περιπέτεια του τάνκερ με τους εννέα Ελληνες και 15 Φιλιππινέζους ναυτικούς ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου.

 

Το πλοίο είχε αποπλεύσει για Ρότερνταμ, όταν το σταμάτησαν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Νιγηρίας λόγω γραφειοκρατικών παρατυπιών που διαπιστώθηκαν στη φόρτωσή του. Από τότε μέχρι και τις 25 Δεκεμβρίου παρέμενε «υπό κράτηση» 20 ναυτικά μίλια έξω από ένα λιμάνι της αφρικανικής χώρας και οι ναυτικοί βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέσα σ' αυτό, περιμένοντας την κυβέρνηση της Νιγηρίας ν' αποφασίσει για την τύχη τους.

 

Αποτέλεσμα της ψυχικής πίεσης που είχαν υποστεί ήταν να αρρωστήσει ένας Ελληνας ναυτικός, να χρειαστεί να χειρουργηθεί σε νοσοκομείο της περιοχής και στη συνέχεια να επαναπατριστεί. Από την πρώτη στιγμή είχαν ενημερωθεί για το περιστατικό οι υπουργοί Εξωτερικών και Ναυτιλίας Δ. Αβραμόπουλος και Κ. Μουσουρούλης, οι οποίοι είχαν προβεί και στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να βρεθεί λύση και να απεγκλωβιστεί το πλοίο.

 

Ολο αυτό το διάστημα η πλοιοκτήτρια εταιρεία Arcadia Shipmanagment όπως και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος ήταν σε καθημερινή τηλεφωνική επαφή με τον πλοίαρχο του τάνκερ.

 

Scroll to top