omonoiaF

10/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

Η Ομόνοια όπως δεν την ξέρουμε

Αγνωστες και οικείες όψεις της ιστορικής πλατείας, των Χαυτείων και των γύρω οδών. Κτίρια, σκηνές δρόμου, τον υπόγειο και τον αφανή κόσμο καταγράφει ο φακός με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
      Pin It

Αγνωστες και οικείες όψεις της ιστορικής πλατείας, των Χαυτείων και των γύρω οδών. Κτίρια, σκηνές δρόμου, τον υπόγειο και τον αφανή κόσμο καταγράφει ο φακός με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης

 

Της Παρής Σπίνου

 

Συχνά-πυκνά κατεβαίνει στο κέντρο της Αθήνας, όχι όμως σαν βιαστικός επισκέπτης. Ο Νίκος Βατόπουλος, γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, έχει τη συνήθεια να κοιτάζει ψηλά, «σκανάροντας» τις αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές λεπτομέρειες από τα νεοκλασικά και τα κτίρια του Μεσοπολέμου. Στρέφει όμως το βλέμμα και χαμηλά, παρατηρώντας τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινή ζωή το πέρασμα του χρόνου αλλά και η οικονομική κρίση.

 

Οπως φαίνεται, αυτή τη συνήθεια τη μετάγγισε και στην ομάδα «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», που από τον Οκτώβριο του 2011 δραστηριοποιείται στο facebook και στην πρωτεύουσα και σήμερα αριθμεί 13.000 και πλέον μέλη. Αρκετά από αυτά όπλισαν τις μηχανές τους και φωτογράφισαν την πλατεία Ομονοίας, ενώ από την Κυριακή θα παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στην αίθουσα τέχνης «Καπλανών 5». Η έκθεση έχει τίτλο «Αθηναίοι πολίτες φωτογραφίζουν την πλατεία Ομονοίας» και στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το παρόν και το μέλλον της ιστορικής πλατείας.

 

«Μέσα από την κινητοποίηση των εκατοντάδων μελών της ομάδας μας, αποσκοπούμε στην αποτύπωση της πραγματικότητας αλλά και στην αποστολή ενός μηνύματος για την ανάγκη αναβάθμισης της πλατείας Ομονοίας», σχολιάζει ο Ν. Βατόπουλος γι' αυτόν τον κόμβο που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο κέντρο της Αθήνας: Με τα νεοκλασικά που χάθηκαν ή σώθηκαν ως διατηρητέα αλλάζοντας όψη και χρήση. Με την πλατεία που από κυκλική «τετραγωνίστηκε» και από εξωτική με φοίνικες, έγινε υδάτινη για να καταλήξει… κρανίου τόπος.

 

Σημείο συνάντηση της επαρχίας, αλλά και τόπος εκτόνωσης της εθνικής υπερηφάνειας υπέργεια, ενώ υπόγεια εξακολουθεί να εξυπηρετεί τους επιβάτες του ηλεκτρικού και του μετρό.

 

Η έκθεση θα παρουσιάσει γνωστές και άγνωστες όψεις της πλατείας, των Χαυτείων και των οδών που καταλήγουν στην Ομόνοια. «Ανάμεσα στα μέλη μας έχουμε και πολλούς καλούς, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, φωτογράφους, γι' αυτό το επίπεδο αναμένεται πολύ υψηλό. Αναδύεται η Ομόνοια με έναν πολυπρισματικό τρόπο. Οχι μόνο κτίρια και λεπτομέρειες, αλλά και άνθρωποι, σκηνές δρόμου, λήψεις από ψηλά και απρόβλεπτες θέες, νυκτερινές όψεις, αντανακλάσεις, ο υπόγειος κόσμος, ο αφανής κόσμος», συνεχίζει ο ιδρυτής της ομάδας. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα. Αυτό της συνειδητής διαβίωσης στην Αθήνα, της ανάγκης μας να καταγράψουμε όσα βλέπουμε και όσα νιώθουμε και να υπερασπιστούμε αλλά και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη τύχη για την ιστορική πλατεία. Σημασία έχει να είμαστε παρόντες στην ιστορία της πόλης καθώς αυτή γράφεται μέρα με τη μέρα».

 

Είναι η τρίτη φορά που η ομάδα «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα» οργανώνει έκθεση φωτογραφίας. Τις προηγούμενες με ελεύθερο αθηναϊκό θέμα, αυτή τη φορά όμως εστιάζει στην Ομόνοια για να αναδείξει έναν τόπο με ιστορία, συμβολισμό και σκληρή πραγματικότητα. Επίσης, οι εκθέσεις της έχουν αμιγώς φιλανθρωπικό χαρακτήρα. «Τα έργα πωλούνται σε χαμηλές τιμές και το ποσόν το παραδίδουμε ολόκληρο υπέρ ενός σκοπού. Αυτή τη φορά, τα χρήματα τα δίνουμε στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Panos and Cressida 4life, που βοηθάει παιδιά ή εφήβους στη μνήμη του Πάνου και της Χρυσηίδας, δύο νέων της Αθήνας που χάθηκαν πρόωρα», εξηγεί ο Ν. Βατόπουλος. Ετσι, θα υποστηριχτούν τέσσερα σχολεία στο Κερατσίνι, το Πέραμα, τη Δραπετσώνα και το Μενίδι και οι οικογένειες των παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

 

«Μπορούμε κι εμείς να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε την Αθήνα», είναι το σύνθημά του. «Ας βάλουμε στο πρόγραμμά μας μια βόλτα στο κέντρο κάθε Σάββατο. Κρατάμε όσο μπορούμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, τα μουσεία, τους δρόμους. Αγοράζουμε εφημερίδα, ένα βιβλίο, πίνουμε έναν καφέ, πηγαίνουμε σινεμά, θέατρο, βλέπουμε εκθέσεις, ζωντανεύουμε όσο μπορούμε την πόλη με την οικογένεια ή με φίλους».

 

Εκτός από οργανωμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς, εκθεσιακούς χώρους και κτίρια η ομάδα, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει Λέσχη Ανάγνωσης, έχει καθαρίσει τα γκράφιτι του Νομισματικού Μουσείου, συμμετείχε σε δενδροφύτευση στην πλατεία Δεξαμενής, στήριξε το συσσίτιο του Ιδρύματος Γαλήνη. Και συνεχίζει, πιστεύοντας πως όταν αναπτύσσουμε προσωπική σχέση με την πόλη, την κατανοούμε, την αγαπάμε και τη φροντίζουμε.

 

 * INFO: Καπλανών 5 & Μασσαλίας, τηλ.: 210-3390946. Εγκαίνια 12/1 (13.00-17.00). Διάρκεια μέχρι τις 18/1. Δευτέρα και Σάββατο: 12.00-15.00. Τρίτη έως Παρασκευή: 12.00-20.00.

 

[email protected]

 

Scroll to top