25/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τζ. Μ. Κουτσί καλεί Π. Οστερ

      Pin It

Πόσο καιρό έχει να βγάλει βιβλίο ο νομπελίστας Τζ. Μ. Κουτσί; Από το 2007 και το «Ημερολόγιο μιας κακής χρονιάς» (εκδόσεις Μεταίχμιο), ένα ακόμα από τα πειράματά του πάνω στη μυθιστορηματική φόρμα με συνδυασμό δοκιμιακού λόγου και αφήγησης (και σελίδες μοιρασμένες στα δύο ανάμεσά τους!).

 

Το 2013 επιφυλάσσει στους πιστούς του δυο μεγάλα δώρα. Το νέο μυθιστόρημα «The childhood of Jesus» (Μάρτιος) και την αλληλογραφία του με τον Πόλ Οστερ, που όπως ανακοίνωσε ο οίκος Faber θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι.

 

Oι δυο σπουδαίοι συγγραφείς, ο Νοτιοαφρικανός και ο Αμερικανός δημιουργός τής «Τριλογίας της Νέας Υόρκης», θαύμαζαν για πολλά χρόνια ο ένας τον άλλο. Συναντήθηκαν όμως για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2008. Λίγο καιρό μετά ο Κουτσί έγραψε στον Οστερ και του πρότεινε να ξεκινήσουν τακτική αλληλογραφία και «Θεού θέλοντος να δημιουργήσουν ηλεκτρικούς σπινθήρες μεταξύ τους». Ετσι κι έγινε.

 

Τα γράμματα, με τίτλο «Here and Now», καλύπτουν τρία χρόνια. Ο Κουτσί από την Αυστραλία και ο Οστερ από το Μπρούκλιν γράφουν για σπορ, κινηματογραφικά φεστιβάλ, πολιτική, την οικονομική κρίση , την οικογένεια, την τέχνη, τον γάμο, τη φιλία και την αγάπη.

 

«Η αλληλογραφία τους προσφέρει ένα πολύ προσωπικό και συχνά διασκεδαστικό πορτρέτο των δύο αντρών, καθώς εξερευνούν τις πολύπλοκες όψεις του εδώ και τώρα . Είναι οι σκέψεις δυο λαμπρών διανοουμένων που φανερά απολαμβάνουν τη φιλία τους» εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Faber.

 

Πριν από ελάχιστα χρόνια μια ανάλογη αλληλογραφία μεταξύ των Γάλλων Μισέλ Ουελμπέκ και Μπερνάρ-Ανρί Λεβί γνώρισε αναπάντεχη επιτυχία («Δημόσιος κίνδυνος», Εστία, 2010). Η διάθεσή τους να προκαλέσουν τους διαφορίζει όμως από τον Κουτσί και τον Οστερ. Επιπλέον η δημοφιλία των τελευταίων είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

Ειδικά ο Οστερ έχει στρατιές θαυμαστών, όσο κι αν τα τελευταία χρόνια δεν καταφέρνει να φτάσει στο ύψος των μυθιστορημάτων που τον έκαναν σταρ («Η μουσική του πεπρωμένου», «Λεβιάθαν», «Το παλάτι του φεγγαριού», όλα από τον Ζαχαρόπουλο).

 

Οσο για το νέο μυθιστόρημα του Κουτσί , απομακρύνεται από το θέμα των γηρατειών, που τον απασχολούσε στα τελευταία του. Ενας άντρας κι ένα αγόρι, αφού διασχίσουν ωκεανούς, φτάνουν σε μια παράξενη χώρα , όπου τους δίνουν νέα ονόματα (Σάιμον και Ντέιβιντ) και αρχίζουν μια νέα ζωή , με νέα γλώσσα (τα ισπανικά) έχοντας ξεχάσει το παρελθόν.

 

Τι θα συμβεί όταν ο Σάιμον αποφασίσει να ανακαλύψει μια μητέρα για τον Ντέιβιντ; Τι κατάληξη θα έχει η αυτόκλητη αυτή οικογένεια, όταν ο μικρός αποδειχτεί τόσο εξαιρετικός, μοναδικός και με περίεργες ιδέες που οι Αρχές θα θελήσουν να τον κλείσουν σε ίδρυμα; Θα οδηγήσει ο Σάιμον μητέρα και παιδί στη σωτηρία; Οι βιβλικές αναφορές είναι πάντως εμφανείς.

 

Επιμ.: Β. Γεωργ.

Scroll to top