29/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαέστρος-φερέφωνο του Πούτιν

      Pin It

Το ξέραμε δα πως ο Βαλέρι Γκεργκίεφ είναι κολλητός με τον Πούτιν και, γενικά, αμφιλεγόμενο πολιτικά πρόσωπο, που θέλει να τα έχει καλά με κάθε εξουσία. Αλλά η δήλωση αυτού του σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, ενός από τους σημαντικότερους διεθνώς μαέστρους, εναντίον των Pussy Riot υπερέβη τα εσκαμμένα.

 

Ο 59χρονος Γκεργκίεφ, καλλιτεχνικός διευθυντής από το 1988 του θεάτρου Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής του Λονδίνου, δήλωσε πρόσφατα στην «Independent» ότι η μουσική διαμαρτυρία του ρωσικού πανκ συγκροτήματος εναντίον του Πούτιν ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο.

 

Απομονώθηκε μ' αυτόν τον τρόπο από τη διεθνή μουσική και καλλιτεχνική κοινότητα, που τόσο συμπαραστάθηκε στις τολμηρές Ρωσίδες, από τη Μαντόνα και τη Γιόκο Ονο μέχρι τους Pet Shop Boys και τον Πιτ Τάουνσεντ.

 

«Η φυλάκισή τους δεν έχει καμιά σχέση με καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης», είπε. «Γιατί να πάνε σε μια εκκλησία του Χριστού για να κάνουν πολιτική δήλωση; Γιατί να χρησιμοποιήσουν ουρλιαχτά και χορό; Δεν είναι ανάγκη να εκμεταλλευτείς έναν χώρο, που πολλοί άνθρωποι θεωρούν ιερό».

 

Και πρόσθεσε: «Μου λένε πολλοί ότι αυτά τα κορίτσια αποτελούν μια πολύ καλή και με προοπτικές επιχειρηματική πρόταση. Γιατί, λοιπόν, όλο αυτό το σόου στην εκκλησία της Μόσχας να μη σχεδιάστηκε με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ακόμα περιοδεύον γκρουπ, που θα κερδίζει εκατομμύρια και εκατομμύρια; Για παράδειγμα, η καταπληκτική Ρωσίδα σοπράνο Ανα Νετρέμπκο δεν έχει ανάγκη να κάνει κάτι ανάλογο».

 

Μάλιστα, πανέτοιμες για διεθνή περιοδεία είναι οι Pussy Riot. Ειδικά οι δύο από αυτές, η Ναντέζντα Τολοκονικόβα και η Μαρία Αλεχίνα. Από τον Φεβρουάριο, που καταδικάστηκαν για «χουλιγκανισμό και υποκίνηση θρησκευτικού μίσους», όλο συναυλίες και σόου είναι. Η καθεμιά εκτίει την ποινή της και σε άλλο στρατόπεδο κράτησης. Η 24χρονη Αλεχίνα στα Ουράλια Ορη, σε «μια χώρα των νεκρών», όπως δήλωσε πρόσφατα στο ρωσικό περιοδικό «Nέοι Καιροί». Και η 22χρονη Τολοκονικόβα στην περιοχή της Μοντόβια.

 

Θεωρούνται δύο από τα πιο σκληρά στρατόπεδα που θα μπορούσαν να έχουν επιλεγεί. Η τρίτη Pussy Riot, η 30χρονη Εκατερίνα Σαμουσέβιτς, κυκλοφορεί ελεύθερη, αφού οι δικαστές, δύο μήνες μετά την καταδίκη τους, δέχτηκαν το επιχείρημά της ότι είχε ήδη συλληφθεί 15 δευτερόλεπτα πριν από το συμβάν.

 

Η Σαμουσέβιτς σε προχθεσινή της συνέντευξη στην «Γκάρντιαν» αποκάλυψε ότι, αν και ελεύθερη, περνάει τον καιρό της προωθώντας την υπόθεση των δύο άλλων κοριτσιών. Θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο και θα κάνει έφεση σε δικαστική απόφαση η οποία απαγόρευε, τον Νοέμβριο, ως εξτρεμιστικά όλα τα βιντεοκλίπ του συγκροτήματος.

 

Επιμ.: Β. Γεωργ.

 

Scroll to top