Pin It

Η ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ 2013 ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΕΡΑ ΧΑΡΤΙΑ

 

Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό, οι καλοί συγγραφείς, αυτοί που περιμένουμε με ανυπομονησία κάθε νέο τους έργο και όντως το διαβάζουμε, να κάνουν και τον λιγότερο ντόρο.

 

 

Για παράδειγμα, μέσα στο 2013 θα κυκλοφορήσουν νέα μυθιστορήματα ο Τζούλιαν Μπαρνς, η Μάργκαρετ Ατγουντ, ο Τζ. Μ. Κουτσί («The childhood of Jesus»), ο Πίτερ Ακρόιντ («Three Brothers»), o Μόχσιν Χαμίντ του «Απρόθυμου φονταμενταλιστή» («How to get filthy Rich in Rising Asia»), ο Καλέντ Χοσεϊνί των «Χαρταετών» («And the Mountains Echoed»), η Κέιτ Ατκινσον. Ελάχιστα πράγματα ξέρουμε γι' αυτά, ούτε καν τίτλους.

 

Υπάρχουν, όμως, τέσσερα μυθιστορήματα για τα οποία ήδη έχουν στηθεί οι ουρές στα βιβλιοπωλεία. Ή για το όνομα των συγγραφέων ή για το θέμα τους. Και κατά σύμπτωση έχουν όλα άμεση σχέση με τη μεγάλη οθόνη.

 

- Πόσοι σινεφίλ δεν αναρωτιούνταν πάνω από 30 χρόνια τι τύχη να είχε το αγοράκι που ξέφυγε μέσα στα χιόνια, μαζί με τη μαμά του, από το τσεκούρι του Τζακ Νίκολσον; Ο Ντάνι Τόρανς, το πρόσωπο-κλειδί στη «Λάμψη», το μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, που κυκλοφόρησε το 1977 για να γίνει ακόμα πιο διάσημο με την ταινία του Κιούμπρικ το 1980, φέτος έχει την τιμητική του. Ο συγγραφέας έχει από καιρό ανακοινώσει ακόμα και την ημερομηνία κυκλοφορίας του σίκουελ της «Λάμψης».

 

Στις 24 Σεπτεμβρίου θα βγει το «Doctor Sleep», που θα επικεντρώνεται στη ζωή του μικρού Ντάνι. Τον ξαναβρίσκουμε μεσήλικα σε πόλη του Νιου Χαμσάιρ, αφού «έχει για χρόνια περιπλανηθεί για να ξεφύγει από την κληρονομιά απελπισίας, βίας και αλκοολισμού, που του άφησε ο πατέρας του». Εχει θέσει στην υπηρεσία του Καλού τις υπερφυσικές του ικανότητες (τη «λάμψη»), που τον είχαν βοηθήσει να τα βγάλει πέρα με τις σκοτεινές δυνάμεις τού ξενοδοχείου, αλλά και τον πατέρα του.

 

Δουλεύει σε νοσοκομείο ανακουφίζοντας από τους πόνους όσους πεθαίνουν, εξ ου και τον αποκαλούν «Doctor Sleep». Θα χρειαστεί, όμως, πολύ περισσότερη προσπάθεια και δουλειά για να αντιμετωπίσει μια συμμορία από «περιπλανώμενους βρικόλακες που ζουν απομυζώντας την ενέργεια των ανθρώπων», και ειδικά των άρρωστων, παιδιών, που έχουν, όπως κι αυτός, το χάρισμα τής «λάμψης». Είναι φανερό ότι ο Κινγκ ξανάγραψε ένα έπος για τον πόλεμο μεταξύ Καλού και Κακού.

 

- Ο Τζόν Λε Καρέ δεν ανακοινώνει τα βιβλία του με φανφάρες. Ξέρουμε, όμως, πως τον Μάιο θα πάρουμε στα χέρια μας το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «A delicate truth». Σύμφωνα με το site του, είναι μια ιστορία «ηθικών διλημμάτων, ενοχών, θάρρους και απροσδόκητης αγάπης». Κεντρικά πρόσωπα του δράματος ο Τόμπι Μπελ, ανερχόμενος αστέρας του υπουργείου Εξωτερικών και γραμματέας του υπουργού, και ο βετεράνος διπλωμάτης Κιτ Πρόμπιν.

 

Το 2011, τέσσερα χρόνια έπειτα από μια μυστική αντιτρομοκρατική επιχείρηση στον Βράχο του Γιβραλτάρ, ένα μήνυμα στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων, που έχει πέσει σε δυσμένεια, αλλά συμμετείχε στην ιστορία, φέρνει τους δύο άνδρες σε σύγκρουση. «Εάν το μόνο που χρειάζονται οι δυνάμεις του Κακού για να θριαμβεύσουν είναι να μην κάνουν τίποτα αυτοί που θα μπορούσαν, κάνει άραγε ένοχους παρατηρητές τους καλούς ανθρώπους;» αναρωτιέται ο Τζον Λε Καρέ. Πόσο επίκαιρη και για μας αυτή η ερώτηση.

 

- Η τύχη της Μπρίτζετ Τζόουνς ποσώς μας απασχολεί, εκτός κι αν ο Μαρκ Ντάρσι (εννοείται με τη μορφή του Κόλιν Φερθ) εξακολουθεί να παίζει ρόλο στη ζωή της. Δυστυχώς, η Ελεν Φίλντινγκ, που ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2013 οι νέες περιπέτειες της παχουλής, ανασφαλούς και αφελούς ηρωίδας της, δεν αποκάλυψε πολλά για την ερωτική της ζωή. «Οπως όλοι μας, έχει κρατήσει φίλους και ανθρώπους στη ζωή της, αλλά έχει προχωρήσει», δήλωσε. Σφίγγα.

 

Ούτε καν αν η Μπρίτζετ ,που την αφήσαμε στις σελίδες ενός βιβλίου το 1999, θα έχει μεγαλώσει και θα πλησιάζει πια τα 50, δεν φανέρωσε. Θα ζει,πάντως, στο σημερινό Λονδίνο, θα είναι πιο πετυχημένη επαγγελματικά, θα εξακολουθεί να προσπαθεί να κόψει ποτό και κάπνισμα, θα κάνει πάντα δίαιτα και θα ανησυχεί αν την ακολουθεί κανείς στο twitter. Το Ιντερνετ γέμισε αμέσως εικασίες. Λες το περίφημο ημερολόγιό της να έχει γίνει blog;

 

- Ο εκσυγχρονισμός και εξανθρωπισμός του Τζέιμς Μποντ δεν σταματάει στην ερμηνεία του Ντάνιελ Γκρεγκ και τη σκηνοθεσία του Σαμ Μέντες. Χρειάζεται μολύβι και χαρτί. Φέτος το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει ένα νέο μυθιστόρημα της σειράς και οι κληρονόμοι του Ιαν Φλέμινγκ επέλεξαν, ως τρίτο στη σειρά συγγραφέα μετά τους Σεμπάστιαν Φοκς και Τζέφρι Ντίβερ, τον Γουίλιαμ Μπόιντ. Κι αυτός, όπως ανακοίνωσε, δεν έχει καμιά όρεξη να γεμίσει το βιβλιο του «με ατομικές βόμβες, παγκόσμιες καταστροφές, γκάτζετ, υπερδυνάμεις και εξωφρενικούς εχθρούς».

 

Ο δικός του Μποντ θα είναι «ένας μεσήλικας κατάσκοπος. Είμαι ρεαλιστής συγγραφέας και αυτό που με ενδιαφέρει είναι ο Μποντ ως άνθρωπος. Στο σινεμά συνήθως γίνεται καρτούν, στη λογοτεχνία έχει πάντα μεγαλύτερο βάθος, είναι πιο πολύπλοκος και βασανισμένος», δήλωσε τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ του Hay, πανευτυχής που το Ιδρυμα Φλέμινγκ δίνει στους συγγραφείς που επιλέγει απόλυτη ελευθερία.

 

Επιμ.: Β. Γεωργ.

 

Scroll to top