giatros-mikroskopio

16/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το πρώτο μεταλλαγμένο ζώο που δεν μεθάει

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν ένα σκουλήκι ανθεκτικό στο αλκοόλ, όση ποσότητα και αν καταναλώσει, προκειμένου να μελετήσουν μελλοντικές θεραπείες για εθισμένους .
      Pin It

Νευροεπιστήμονες από την Αμερική δημιούργησαν για πρώτη φορά γενετικά τροποποιημένα σκουλήκια που δεν μεθάν, εγχείρημα που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε νέα φάρμακα θεραπείας του εθισμού στο αλκοόλ.

Με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γιον Πιρς-Σιμομούρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας-Όστιν πραγματοποίησαν δοκιμές σε ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο απλό πειραματόζωο, το σκουλήκι C.elegans.

Η μετάλλαξη έγινε με την εισαγωγή του κατάλληλου μορίου, αφορά ένα νευρωνικό «κανάλι» (το λεγόμενο ΒΚ) και επιφέρει αλλαγές μόνο στον τρόπο που το ζώο αντιδρά στο αλκοόλ, χωρίς να επηρεάζει άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα σκουλήκια όταν καταναλώσουν αλκοόλ προχωρούν πολύ πιο αργά και χωρίς ελικοειδείς κινήσεις, ενώ σταματούν να γεννούν αυγά. Μετά τη μετάλλαξη, δεν έχουν τέτοιες αντιδράσεις.

Οι ερευνητές θα συνεχιστούν και σε ποντίκια, ο οργανισμός των οποίων μοιάζει περισσότερο με τον ανθρώπινο. Τα μελλοντικά πειράματα θα δείξουν αν η εν λόγω μετάλλαξη μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη και στους ανθρώπους.

Ο Πιρς-Σιμομούρα πάντως δεν απέκλεισε ότι μια μέρα θα αναπτυχθεί ένα φάρμακο τύπου Τζέιμς Μποντ, το οποίο θα επιτρέπει σε έναν πράκτορα να μεθάει έναν αντίπαλό του χωρίς να μεθάει ο ίδιος.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top