13/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαχρονικό «Δείπνο ηλιθίων»

Η γαλλική κωμωδία του 1998, σε σκηνοθεσία του Φρανσίς Βεμπέρ, βγαίνει στις αίθουσες σε επανέκδοση φρεσκάροντας την καλλιτεχνική επιτυχία της. Ταινία με θεατρικότητα που κυλά δροσερή, σαν ένα ποτήρι σαμπάνιας.
      Pin It

Της Λήδας Γαλανού

 

Δείπνο ηλιθίων (Le Diner de Cons)

Σκηνοθεσία: Φρανσίς Βεμπέρ

Ηθοποιοί: Τιερί Λερμίτ, Ζακ Βιγερέ, Φρανσίς Ιστέρ, Ντανιέλ Πρεβόστ, Αλεξαντρά Βαντερνούτ, Κατρίν Φρο

 

Πλούσιος, γοητευτικός κι επιτυχημένος, ο Πιερ Μπροσάν κοιτάζει τη ζωή και τους ανθρώπους από ψηλά. Κάθε εβδομάδα, με τους μεγαλοαστούς φίλους του, διοργανώνουν ένα «δείπνο ηλιθίων»: ο καθένας πρέπει να φέρει μαζί του έναν βλάκα, ο οποίος στη διάρκεια της βραδιάς θ’ αναδείξει το μεγαλείο της βλακείας του. Ο διοργανωτής που έχει προσκαλέσει τον πιο βλάκα απ’ όλους κερδίζει το βραβείο της εβδομάδας. Ο Πιερ θεωρεί ότι έχει βρει το απόλυτο γκανιάν. Προσκαλεί τον Φρανσουά Πινιόν σπίτι του, για να τον γνωρίσει καλύτερα και να πάνε στο δείπνο μαζί. Μόνο που ένα οδυνηρό νευροκαβαλίκεμα, η ξαφνική εγκατάλειψη από τη σύζυγό του, οι αυτοκτονικές τάσεις της ερωμένης του κι ένα μάτσο αδήλωτα έργα τέχνης θα εγκλωβίσουν τον Πιερ στο σπίτι του μαζί με τον Φρανσουά. Το χειρότερο, ο Φρανσουά, καλοπροαίρετος αλλά ατζαμής, θα κάνει συνεχόμενες προσπάθειες να βοηθήσει τον Πιερ, οδηγώντας άθελά του τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο.

 

Γαλλική κωμωδία του 1998, που βγαίνει σε επανέκδοση, φρεσκάροντας την τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της πριν από σχεδόν μια 20ετία, που οδήγησε σε πληθώρα θεατρικών παραστάσεων και στο αμερικανικό ριμέικ της, ενώ τη χρονιά που βγήκε στη Γαλλία ήρθε δεύτερη στο box office πίσω, μόνο, από τον «Τιτανικό». Το ότι το «Δείπνο ηλιθίων» μεταφέρθηκε από τη σκηνή, για την οποία γράφτηκε, στη μεγάλη οθόνη, μοιάζει σχεδόν αυτονόητο, μια και η ιστορία εκτυλίσσεται ουσιαστικά μέσα σ’ ένα διαμέρισμα, με διαρκείς διαλόγους ανάμεσα σε μια χούφτα ανθρώπων –γι’ αυτό και η ταινία, από καταβολής, έχει μια σχετική θεατρικότητα, κλεισμένη στους τέσσερις τείχους ενός πολυτελούς σαλονιού. Χάρη, ωστόσο, σ’ ένα πανέξυπνο, ανάλαφρο σενάριο και δύο εκπληκτικές κωμικές ερμηνείες, η 80λεπτη ταινία κυλά σαν νερό ή, σωστότερα, σαν ένα ποτήρι δροσερής σαμπάνιας, που ξεχειλίζει ανατροπές, διαλογική οξυδέρκεια και χάρη. Εκτός των στιλιστικών επιλογών, το φιλμ δεν έχει γεράσει ούτε μέρα και παραμένει μια κομψή και ολόφρεσκη πηγή διασκέδασης.

 

…………………………………………….

 

Θεϊκό κόλπο

(Svecenikova Djeca)

Σκηνοθεσία: Βίνκο Μπρέσαν

Ηθοποιοί: Κρέζιμιρ Μίκιτς, Νίκσα Μπούτιγιερ, Μαρίζα Σκάριτσιτς, Ντράζεν Κουν, Γιαντράνκα Ντόκιτς

 

Ο πατήρ Φαμπιάν, ιερέας σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη της Κροατίας, έχει αποφασίσει να ξεχωρίσει στα μάτια του Θεού. Ο τρόπος είναι ν’ ανατρέψει την υπογεννητικότητα στην περιοχή και, για να το κάνει αυτό, σε συνεργασία με τον φαρμακοποιό και τον περιπτερά ξεκινά να τρυπά το στοκ προφυλακτικών, ενέργεια που οδηγεί σε πλήθος γάμων, γεννήσεων, αλλά και ανεπιθύμητων συνεπειών.

 

Παρά το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η βαλκανική αυτή κωμωδία καταλήγει να συνδυάζει τη «Νήσο» με όλα τα ρατσιστικά ανέκδοτα, το «κατηγορώ» ενάντια στην εγκληματική τυφλότητα της Καθολικής Εκκλησίας με την παλιομοδίτικη φάρσα κι έναν παρωχημένο διδακτισμό με τη διάσπαση της κροατικής κοινωνίας και τον παιδικό ενθουσιασμό για τη σεξοκωμωδία.

 

Από έναν δημιουργό που μάλλον νιώθει ότι πρέπει να νοτίσει την ελαφρότητα με δραματικές σταγόνες για να τον πάρει κανείς στα σοβαρά.

 

…………………………………………….

 

Κουβανέζικος έρωτας

(Cuban Fury)

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκρίφιθς

Ηθοποιοί: Νικ Φροστ, Ρασίντα Τζόουνς, Κρις Ο’ Ντάουντ

 

Ο Μπρους Γκάρετ, υπέρβαρος και συνεσταλμένος υπάλληλος, κρύβει μέσα του την πυρκαγιά της αγάπης για τη σάλσα που κατέπνιξε παιδί, όταν έπεσε θύμα βίαιης κοροϊδίας των συνομήλικών του. Τώρα, όμως, ο λάτιν χορός θα γίνει το όπλο του για να διεκδικήσει, ενάντια στον κάφρο συνάδελφό του, την όμορφη αφεντικίνα τους.

 

Ο λούζερ που γίνεται σταχτοπούτα, το κουβανέζικο ταμπεραμέντο σε βρετανική υποτονικότητα, ίσες δόσεις κιτς, κλισέ και προσδόκιμου, σε μια αφόρητα πληκτική κωμωδία, στην οποία οι διαρκείς ήχοι της σάλσα είναι το μικρότερο ντεζαβαντάζ. Πάντα συμπαθείς και οι τρεις πρωταγωνιστές (ο Νικ Φροστ του «Shaun of the Dead», ο Κρις Ο’ Ντάουντ του «Bridesmaids» και η Ρασίντα Τζόουνς του «Parks and Recreation»), που με χαρά θα θέλαμε να ξαναδούμε σε μια άλλη ταινία.

 

…………………………………………….

 

* Ακόμα στις αίθουσες:

 

Λόγια και εικόνες (Words and Pictures) Ρομαντική κομεντί του Φρεντ Σκεπίζι, με τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Κλάιβ Οουεν σε ρόλους ανταγωνιστικών καθηγητών στο πανεπιστήμιο. Η εταιρεία διανομής μάς άφησε μετεξεταστέους, αποφεύγοντας τη δημοσιογραφική προβολή κι αφήνοντάς μας χωρίς λόγια, ούτε εικόνες.

 

Scroll to top