Pin It

Μαζεύονται οι μέλισσες και βγάζουν τον χειμώνα σε ένα μικρό μόνο μέρος της κυψέλης. Αξιοποιούν δηλαδή με αξιοθαύμαστο τρόπο τους φυσικούς νόμους της συστολής και της διαστολής. Το κρύο τις φέρνει πιο κοντά.

 

Στην πραγματικότητα, η μία ζεσταίνει την άλλη. Το ίδιο κάναμε κι εμείς πριν από λίγες δεκαετίες. Τον χειμώνα συγκεντρωνόμασταν γύρω από την εστία είτε επρόκειτο για τζάκι είτε για φουφού είτε για σόμπα.

 

Εκεί, εκτός απ' το κοκαλάκι μας θερμαίναμε και τις ανθρώπινες σχέσεις. Επιβεβαιώναμε την ενότητα της οικογένειας, επαναδιαπραγματευόμαστε τα όνειρά μας, σφυρηλατούσαμε τον πολιτισμό. Ολα αυτά χάθηκαν στην ευμάρεια της κεντρικής θέρμανσης. Και ο παππούς με το φανελάκι, ενώ ο παγωμένος βοριάς σφυρίζει απειλητικά στο κατώφλι. Η απόλυτη διαστροφή.

 

Λείπει απ' τη ζωή μας εκείνο το μέλι. Η χλιδάτη ζεστασιά ανέπτυξε φυγόκεντρες δυνάμεις αντί να λειτουργεί συσπειρωτικά. Ο καθένας κλείστηκε στο δωμάτιό του, στην τηλεόρασή του, στον εαυτό του. Αιχμαλωτιστήκαμε στον καναπέ. Αλλοτριωθήκαμε.

 

Ιδίως στην Ελλάδα, οι μελισσοκόμοι μαγεύονται από το βουητό των μελισσών. Αναμετρώνται καθημερινά με μια πολύπλοκη κοινωνία που διέπεται από προαιώνιους νόμους χωρίς καταστατικό χάρτη, χωρίς αμφισβητήσεις, χωρίς αντιπολίτευση.

 

Σκέφτονται, φαντάζομαι, τι θα γινόταν άραγε εάν η βασίλισσα έκλεβε το μέλι και το κατέθετε σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, οι εργάτριες λιάζονταν αργόμισθες στη γύρη κι οι κηφήνες αφαίμαζαν ανενόχλητοι την κοινότητα. Αν δηλαδή το μελίσσι αποκτούσε ορισμένα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας. Αβυσσος.

 

Σήμερα στα δυτικά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και το πρωί σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, η θερμοκρασία θα ανέβει και παγετός θα καλύψει τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Τα λίγα σύννεφα το απόγευμα θα πυκνώσουν κάπως στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με νέφη το πρωί και μικρή πιθανότητα βροχής στα δυτικά.

 

Επιγενετική και όχι γενετική, δηλαδή γραμμένη στο DNA της, είναι η αποστολή της κάθε μέλισσας. Οι προνύμφες που προορίζονται για εργάτριες τρέφονται με γύρη και νέκταρ και βασίλισσες με βασιλικό πολτό. Στην περίπτωσή τους, η επιγενετική δράση ξεπερνά τους γονιδιακούς μηχανισμούς, διαπίστωσαν πρόσφατα επιστήμονες. Με δυο λόγια, ο πολιτισμός επισκιάζει τη φύση.

 

Συννεφιές παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα έχουμε αύριο. Ο υδράργυρος θα ανηφορίσει ακόμη λίγο και μόνο στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν καταιγίδες, κυρίως στις παράκτιες περιοχές. Θα πνέουν γαρμπήδες 3 έως 5 και στα νότια μέχρι 7 Μποφόρ.

 

Μετέωρος [email protected]

Scroll to top