18/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχίζουμε να θυμίζουμε Ευρώπη

      Pin It

Οταν ακούω να μιλάν για τον καιρό, όταν ακούω να μιλάνε για τον πόλεμο… εγώ πάντα σωπαίνω, έγραφε ο Μιχάλης Κατσαρός στο Κατά Σαδδουκαίων και αποφάσισα να του κάνω τη χάρη δίνοντας τον λόγο σε περισσότερο ή λιγότερο επιφανείς άνδρες. Γιατί αν θέλει μια φορά θάρρος να μιλήσεις, θέλει δυο φορές να κάτσεις κάτω και να ακούσεις. Ούτως ή άλλως το θέμα περιστρέφεται γύρω απ' τα μετέωρα.

 

Μην τα βάζετε με τον καιρό. Αν δεν άλλαζε κάθε λίγο και λιγάκι, οι εννιά στους δέκα συμπολίτες μας δεν θα ήταν σε θέση να αρχίσουν μια κουβέντα, διατεινόταν ο Αμερικανός χιουμορίστας Κιν Χάμπαρντ.

 

Προφανώς είχε δίκιο. Αρχίζουμε λοιπόν τη συζήτηση με την επιδείνωση που περιμένουμε σήμερα από τα δυτικά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη θάλασσα και τις παράκτιες περιοχές. Το θερμόμετρο θα καταγράψει πτώση, χιόνια θα καλύψουν τα κεντρικά και βόρεια ορεινά, ενώ βαθμιαία θα πνέει μαϊστροτραμουντάνα έως 7 Μποφόρ.

 

Ρώτησαν τον τσάρο Νικόλαο Α' για την ασφάλεια του κράτους του. Η Ρωσία έχει δύο στρατηγούς που μπορεί να εμπιστεύεται απολύτως: τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, απάντησε. Αρωμα Ρωσίας στη Σαλονίκη με χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στον υπόλοιπο νομό θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, όπως και στην Αττική όπου θα υπάρξει βελτίωση από το απόγευμα.

 

Εγγλέζικο χιούμορ για τον καιρό του νησιού. Οταν δεν βλέπουμε απέναντι τη Γαλλία, σημαίνει ότι βρέχει. Κι όταν τη βλέπουμε, σημαίνει ότι θα βρέξει, λένε αυτοσαρκαζόμενοι οι Αγγλοι, ενώ ο Γκράχαμ Γκριν καυτηρίαζε τον καιρό της πατρίδας του ως το ισχυρότερο κίνητρο για την αποικιοκρατία.

 

Λατρεύουν οι Σκοτσέζοι το καλοκαίρι, αλλά οι δυστυχείς δεν γνωρίζουν ποτέ ποια βδομάδα θα πέσει. Οσο για τους Ιρλανδούς, καταλαβαίνουν το θέρος επειδή η βροχή γίνεται πιο ζεστή, όπως έλεγε ο κωμικός Χολ Ρόουτς.

 

Εντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες στο Αιγαίο και χιόνια ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές θα έχουμε αύριο. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα πέσει και θα φυσούν βοριάδες μέχρι 8 Μποφόρ.

 

Στη Μινεσότα κάνει τόσο κρύο ορισμένα βράδια που πρέπει να φορέσεις δύο προφυλακτικά, διεκτραγωδούσε ο συγγραφέας Μπρους Λάντσκι, ενώ ο Χέμινγουεϊ θεωρούσε τον καιρό πολύ σημαντικό. Ας αφήσουμε τον τελευταίο λόγο στον Αντον Τσέχοφ και στις υπαρξιακές του ανησυχίες: Τι υπέροχος καιρός σήμερα! Δεν μπορώ να αποφασίσω, να φτιάξω τσάι ή να κρεμαστώ;

 

Μετέωρος [email protected]

Scroll to top