02/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράξεις έσχατης αντίστασης

      Pin It

Πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα καλή χρονιά. Οσο κοινότοπη κι αν είναι η ανταλλαγή ευχών, οφείλουμε να αποδείξουμε φέτος, σε πείσμα αιώνιων παραδόσεων και προκαταλήψεων, ότι το 13 είναι γουρλίδικο. Δεν έχουμε να χάσουμε παρά μόνο… τον χρόνο μας.

 

Ούτως ή άλλως βρισκόμαστε παγιδευμένοι σ' ένα μακάβριο κοινωνικό εργαστήριο υποδυόμενοι τα πειραματόζωα. Οι ισχυροί της γης, διεθνές κεφάλαιο και νεοφιλελεύθερη νομενκλατούρα, μας χορηγούν τη φτώχεια σε ολοένα ισχυρότερες δόσεις καταγράφοντας τις αντοχές μας. Κι όταν πια θα βιώνουμε την ανέχεια ως ενοχή θα συνταγογραφήσουν παρόμοια κοκτέιλ και σ' άλλους λαούς.

 

Δίπλα τους στέκονται άβουλοι και καμαρωτοί, γελοίοι σαν καρικατούρες, οι οσφυοκάμπτες πολιτικοί μας ταγοί, που αφού μας οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού μάς σπρώχνουν τώρα στην άβυσσο επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι μας σώζουν. Οπως ο Καιάδας τα ταλαίπωρα παιδιά της αρχαίας Σπάρτης. Απαξ διά παντός.

 

Αμφισβητεί τη συγκυρία ο καιρός και σήμερα θα είναι βελτιωμένος σχεδόν σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα επιφυλάσσει βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες το πρωί. Τα ηπειρωτικά θα καλυφθούν κατά τόπους από ομίχλη και παγετό, ιδίως τις πρωινές ώρες.

 

Ρεντίκολο διεθνώς έχουμε καταντήσει. Δεχόμαστε απανωτές σφαλιάρες με την απάθεια πιστού των πρωτοχριστιανικών χρόνων. Οι δανειστές πρέπει να αισθάνονται πανευτυχείς. Εισπράττουν απρόσκοπτα αθρόους τόκους και έχουν υποθηκεύσει το μέλλον των απογόνων μας μέχρι τρισέγγονου. Τι άλλο να ζητήσουν απ' τη ζωή. Επισείουν και τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας πάνω απ' το κεφάλι μας και ο μήνας έχει εννιά.

 

Ισως ρίξει καμιά ψιχάλα σήμερα στη Θεσσαλονίκη όπου θα εκδηλωθούν συννεφιές πρόσκαιρα αυξημένες και ομίχλη το πρωί. Στην Αττική θα επικρατήσει αιθρία, με περιορισμένη ορατότητα κατά τόπους τις μικρές ώρες.

 

Καλοκαιρία προβλέπεται για αύριο σε όλη τη χώρα. Αραιές νεφώσεις, πυκνότερες κατά διαστήματα, είναι πιθανόν να δώσουν λίγες βροχές στο Ιόνιο. Θα πνέουν ασθενείς μεταβλητοί άνεμοι, που από το μεσημέρι θα στραφούν σε τραμουντάνες έντασης 3 έως 5 Μποφόρ. Στα ίδια επίπεδα θα κινηθεί ο υδράργυρος.

 

Ολα τα έχουν προβλέψει τα λαμόγια. Ακόμα και από γενικευμένη κοινωνική αναταραχή κερδισμένοι θα βγουν. Μόνο ένα δεν φαίνεται να έχουν υπολογίσει. Οτι ορισμένοι από μας γελάμε, διασκεδάζουμε, απολαμβάνουμε τις μικρές χαρές της ζωής. Με ιλιγγιώδη ελλείμματα στην τσέπη αλλά με περίσσευμα καρδιάς. Κι αυτό τους τρελαίνει. Γιατί οι ίδιοι, παρότι οικονομικά εύρωστοι, παραμένουν μουρτζούφληδες και κακορίζικοι. Να περνάμε καλά λοιπόν ολόκληρο το 2013, όλο και περισσότεροι. Ετσι, σαν πράξη έσχατης αντίστασης.

 

Μετέωρος [email protected]

 

 

Scroll to top