28/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καιρός για λίγη αισιοδοξία

      Pin It

Εδώ και τώρα αναρχία ζητούσε από τους τοίχους των Εξαρχείων ένα πρωτοπόρο σύνθημα, γύρω στο 1975. Λίγα χρόνια νωρίτερα ο Τζιμ Μόρισον τραγουδούσε το περίφημο θέλουμε τον κόσμο και τον θέλουμε τώρα. Αν τα παραπάνω αιτήματα ακροβατούν στο ζενίθ της αισιοδοξίας, η φράση του Νίτσε αν κοιτάξεις για πολλή ώρα την άβυσσο, στο τέλος κι η άβυσσος θα κοιτάξει μέσα σου βουλιάζει στο ναδίρ της.

 

Νομίζω ότι έπειτα από τη μελαγχολία των Χριστουγέννων είναι ώρα να ατενίσουμε το νέο έτος με την προσήκουσα αισιοδοξία. Κι ανάμεσα στον Μόρισον και τον Νίτσε υπάρχει τεράστιος χώρος για να την προσεγγίσουμε. Εγραφε ο Ποπέρ: Στη ζωή υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων. Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο. Αν όμως η ανθρωπότητα έφτασε ώς εδώ, αυτό το χρωστάει στους αισιόδοξους.

 

Αισιόδοξος είναι αυτός που αγοράζει από έναν Εβραίο και θέλει να πουλήσει σε έναν Σκωτσέζο, διεκτραγωδούσε ο Μένκεν, και ο σημερινός καιρός υπαινίσσεται ότι η αγοραπωλησία δεν ευδοκίμησε. Από το βράδυ προβλέπονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Αραιές συννεφιές θα υπάρχουν στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη πιθανότητα βροχής τη νύχτα.

 

Τις θετικές αναφορές στο θέμα συμπληρώνει η Κέλερ: Κανένας απαισιόδοξος δεν ανακάλυψε ποτέ το μυστικό των αστεριών ούτε ταξίδεψε σε μια άγνωστη γη, ενώ ο Γκράμσι δήλωνε απαισιόδοξος λόγω ευφυΐας και αισιόδοξος λόγω θέλησης.

 

Ενας απαισιόδοξος εκπλήσσεται εξίσου συχνά με έναν αισιόδοξο αλλά πιο ευχάριστα, διατύπωνε ο Χάινλαϊν, αλλά η κατάσταση στη χώρα μας ταιριάζει περισσότερο μη τις ρήσεις του Μπόγκαρτ τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μην μπορούν να χειροτερέψουν και του Κόμονερ αν μπορείτε να δείτε φως στην άκρη του τούνελ, είναι επειδή κοιτάτε προς τη λάθος κατεύθυνση.

 

Νοτιάδες αρκούντως αισιόδοξοι 4 έως 6 Μποφόρ θα πνέουν αύριο. Στα δυτικά κεντρικά και τα βόρεια γραιγοτραμουντάνες κομμάτι απαισιόδοξες 5 έως 7, στα πελάγη 8 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά μέχρι και 9 Μποφόρ. Το θερμόμετρο θα κινηθεί πτωτικά.

 

Ιδιος θα παραμείνει κατά τα άλλα ο καιρός. Βροχές σχεδόν παντού, καταιγίδες κυρίως στη θάλασσα και σε παραθαλάσσιους τόπους και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.

 

Σε ορισμένες περιοχές τα φαινόμενα θα είναι έντονα από το βράδυ όμως και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Απαισιόδοξος είναι ένας αισιόδοξος με αρκετή πείρα.

 

Ηλιθιωδώς ο αισιόδοξος πιστεύει ότι ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο κι ο απαισιόδοξος πως, αλίμονο, αυτό είναι αλήθεια, καταλήγει ο Τζέιμς Μπραντς Κάμπελ.

 

Μετέωρος [email protected]

 

 

 

Scroll to top