Pin It

Ανέκαθεν οι γιορτές μού προξενούν μελαγχολική διάθεση. Και δεν είμαι καθόλου μουρτζούφλης. Η διασκέδαση και τα πανηγύρια είναι χαραγμένα στο DNA μου. Αλλά τέτοιες χρονιάρες μέρες, ιδίως όταν πέφτουν τα φώτα και όλοι αποσύρονται, μια αλλόκοτη θλίψη εισβάλλει στα σκοτεινά δωμάτια της ψυχής σαν ομίχλη.

 

Δεν διεκδικώ δάφνες ιδιαίτερης ευφυΐας, ωστόσο ο έξυπνος άνθρωπος πλήττει εκεί που οι περισσότεροι διασκεδάζουν. Η θλίψη ενεργοποιεί αναμφίβολα δημιουργικές δυνάμεις, λειτουργεί απελευθερωτικά. Και ενίοτε κάθε άλλο παρά δυσάρεστη είναι. Η μελαγχολία είναι η ευτυχία τού να είσαι θλιμμένος, υπογραμμίζει ο Ουγκό και ο Προυστ συμπληρώνει ότι η ευτυχία θεραπεύει το σώμα, μόνο η θλίψη αναπτύσσει τη δύναμη του νου. Ο Ρακίνας εντοπίζει την τέρψη της τραγωδίας σ' εκείνη τη μεγαλειώδη θλίψη που περιέχει.

 

Μελαγχολικός θα είναι και ο καιρός μέχρι την Πρωτοχρονιά. Σήμερα στη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Λίγες νεφώσεις θα έχει η Αττική και η Θεσσαλονίκη, ενώ ο υδράργυρος θα κινηθεί καθοδικά.

 

Ο πόθος αποτελεί τον σπόρο της μελαγχολίας που ανθίζει στις γόνιμες εκτάσεις της μοναξιάς και της ενατένισης. Οι επιθυμίες είναι η πηγή της θλίψης, παρατηρεί ο Βούδας. Ο Ανατόλ Φρανς διατείνεται ότι μόνον η επιθυμία και η απραξία μάς κάνουν θλιμμένους, ενώ ο Σάμουελ Τζόνσον θεωρεί τη θλίψη είδος τεμπελιάς.

 

Αύριο στα δυτικά, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, θα έχουμε βροχές που βαθμιαία θα εξελιχθούν σε καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα, λίγες συννεφιές, που από το απόγευμα θα δώσουν τοπικές βροχές στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Η θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί αισθητά, στο Ιόνιο θα φυσά πουνεντομαΐστρος μέχρι 7 και στο Αιγαίο πουνεντογαρμπής έως 5 Μποφόρ.

 

Εκτός απ' το να μας λυτρώνει, να μας οξύνει το πνεύμα και να μας ευχαριστεί, η μελαγχολία μάς κάνει ωραιότερους στην όψη και στην ψυχή. Τίποτε δεν ομορφαίνει τόσο μια γυναίκα όσο η θλίψη, παρατηρεί ο Αντρέ Μπερτιόμ και ο Ελύτης γενικεύει τον αφορισμό, ισχυριζόμενος ότι η λύπη ομορφαίνει επειδή της μοιάζουμε.

 

Φαίνεται πως τη θλίψη είναι δύσκολο να την αποφύγεις. Τουλάχιστον με τις κλασικές μεθόδους. Τις στενοχώριες δεν μπορείς να τις πνίξεις στο ποτό γιατί απλούστατα έχουν μάθει κολύμπι, παραφράζω τον Χάιντς Ρίμαν, ο οποίος πρέπει να γνώριζε τα τελευταία λόγια του Βαν Γκογκ: Η θλίψη θα διαρκέσει για πάντα. Αντε, καλά και θλιμμένα Χριστούγεννα και του χρόνου.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top