03/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προανακριτική και για Βενιζέλο ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Νίκου Σβέρκου Λίστες, συρτάρια, παράνομες επεξεργασίες και σκόπιμες κωλυσιεργίες συνθέτουν, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την εικόνα πίσω από το.
      Pin It

Θα στηθεί κάλπη και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Πολιτικές ευθύνες αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση σε Παπανδρέου, Σαμαρά και Στουρνάρα

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Λίστες, συρτάρια, παράνομες επεξεργασίες και σκόπιμες κωλυσιεργίες συνθέτουν, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την εικόνα πίσω από το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ. Και όλα αυτά με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, του παρόντος και του παρελθόντος, να κρατά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στις χθεσινές αλλεπάλληλες συνεδριάσεις με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να προκαλέσει το στήσιμο κάλπης, εκτός του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Ωστόσο το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου θα επιτίθεται αδιαλείπτως στον πρώην και τον νυν πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς τους πολιτικές ευθύνες στο σκάνδαλο με το επιχείρημα ότι και οι δύο γνώριζαν για την ύπαρξη της λίστας, αλλά έμειναν άπραγοι από τον Οκτώβρη του 2010 μέχρι σήμερα.

 

Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου. Η έρευνα θα αφορά, εκτός των ήδη στοιχειοθετημένων αδικημάτων, σε παράβαση καθήκοντος, σε υπεξαγωγή εγγράφου και σε όλα τα συναφή οικονομικά και φορολογικά αδικήματα. Επιφυλάσσεται μάλιστα να καταθέσει στο άμεσο μέλλον συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων που πιθανόν προκύψουν στην πορεία της έρευνας.

 

Οσον αφορά τους Παπανδρέου, Σαμαρά και Στουρνάρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σκοπεύει να υπενθυμίσει τον ρόλο τους, υποστηρίζοντας ότι «η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο της εγχώριας κλεπτοκρατίας». Η Συντονιστική Γραμματεία του σχήματος τόνισε μάλιστα χθες ότι «η ευτράπελη προσπάθεια να εμφανιστούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε παράλληλα ότι «θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία», δείχνοντας προς την ανώτατη πολιτική ηγεσία της χώρας. Η εμπλοκή όλων των παραπάνω ονομάτων ουσιαστικά σημαίνει το σάλπισμα για ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση με αιχμή τη διαφθορά, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση επανέφερε χθες και το σκάνδαλο της Siemens.

 

Την ώρα που το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιθυμεί να κοιτά από βολική απόσταση τα τεκταινόμενα και η ΔΗΜΑΡ κραδαίνει τη σημαία της πρωτοπορίας με προτάσεις περί κάθαρσης του πολιτικού συστήματος, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να σηκώσει ξανά το γάντι δίνοντας συνέχεια στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η Ιπποκράτους, διά του γραμματέα επικοινωνίας, Δημήτρη Καρύδη, μίλησε χθες στον ΣΚΑΪ για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ξαναφτιάξει «ένα νέο 1989, με άλλους πρωταγωνιστές», καθώς και για απόπειρα πολιτικής εξόντωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

 

Η Κουμουνδούρου παράλληλα αναζητά και τους τρόπους ώστε να αποφευχθεί το κλασικό σχήμα που ισχύει σε περιπτώσεις διερεύνησης σκανδάλων στη Βουλή. Σε αυτές τις διαδικασίες η πλειοψηφία συνήθως απορρίπτει τα όποια αιτήματα της αντιπολίτευσης για κλήση προσώπων, γεγονός που θα περιορίσει την Κουμουνδούρου σε ρόλο θεατή.

 

Ως εκ τούτου υπάρχει η πρόθεση να «προσγειωθεί» η συζήτηση για τη λίστα Λαγκάρντ και να λάβει διαστάσεις καθημερινότητας, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι έλεγχοι για τους καταθέτες στη λίστα ακόμα δεν έχουν γίνει, οι έρευνες σε άλλες «λίστες» προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, ενώ τα μεσαία και τα χαμηλά στρώματα συνεχίζουν να πληρώνουν το «μάρμαρο», ιδίως μετά το νέο φορολογικό που θα ψηφιστεί.

 

Γι' αυτό άλλωστε και η πρόθεση για επέκταση της συζήτησης στην τρικομματική κυβέρνηση φτάνει μέχρι τον σημερινό «τσάρο» της Οικονομίας. Ο Γιάννης Στουρνάρας, που σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση «σύρθηκε» από τη λαϊκή κατακραυγή για να φέρει ξανά τη λίστα Λαγκάρντ, προκάλεσε την Κουμουνδούρου να τον «θέσει στο κάδρο»της υπόθεσης («Alpha 989»), ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ηπιότερο του συνηθισμένου ύφος, απαντώντας σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστερημένη αντίδρασή του στην ενδεδειγμένη κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ», συμπληρώνοντας ότι «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός έχει τα όριά του».

 

[email protected]

 

Scroll to top