fst084008

26/02/14


ΥΓΕΙΑ

Η επιβίωση των ασθενών εξαρτάται από τον αριθμό των νοσηλευτών

Ευρωπαϊκή έρευνα, με συμμετοχή της Ελλάδας, αποδεικνύει ότι ένας ασθενής έχει τόσες πιθανότητες να πεθάνει ύστερα από μια κοινή χειρουργική επέμβαση σε ένα νοσοκομείο όσο πιο ανεπαρκές είναι το νοσηλευτικό προσωπικό και όσο λιγότεροι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έχουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
      Pin It

Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων η επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Μαριάννα Διομήδους του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών), με επικεφαλής την καθηγήτρια Λίντα 'Αϊκεν της Νοσηλευτικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μελέτησαν ιατρικά αρχεία που αφορούσαν πάνω από 420.000 ασθενείς άνω των 50 ετών και 26.500 νοσηλευτές, σε 300 νοσοκομεία εννέα ευρωπαϊκών χωρών.

Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε κάποια συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση.

Η μελέτη έδειξε ότι για κάθε πρόσθετο χειρουργημένο ασθενή που επιβαρύνει τον καθημερινό φόρτο εργασίας μιας νοσοκόμας αυξάνεται 7% κατά μέσο όρο η πιθανότητα θανάτου του μέσα στον επόμενο μήνα. Όμως με την αύξηση νοσηλευτικού προσωπικού μειώνεται ταυτόχρονα και η πιθανότητα να πεθάνει ο ασθενής.

«Η μελέτη δείχνει ότι ένα ασφαλές από άποψη αριθμού νοσοκομειακό προσωπικό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των θανάτων, ενώ παράλληλα καταρρίπτεται ο μύθος ότι η εμπειρία των νοσηλευτών είναι πιο σημαντική από την εκπαίδευσή τους», σύμφωνα με την Αμερικανίδα καθηγήτρια.

efsyn.gr μεπληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top